Jurnalista Emilia Șercan, despre hotărârea Comisiei de Etică a ASE în cazul acuzațiilor de plagiat aduse lui Mircea Geoană: O decizie „mizerabilă” / Comisia „se face că nu vede grosul plagiatului”

775 de vizualizări
Emilia Şercan – Foto: INQUAM Photos / George Călin
Jurnalista Emilia Șercan, cea care a lansat acuzația de plagiat la adresa secretarului general adjunct al NATO Mircea Geoană, printr-un articol publicat în Pressone.ro, califică drept „mizerabilă” decizia exprimată de Comisia de Etică a ASE în acest caz. Aceasta „practic se face că nu vede grosul plagiatului”, apreciază Emilia Șercan într-o postare pe Facebook. 

Într-un prim mesaj pe această temă, publicat marți după-amiază, Emilia Șercan acuză aceeași comisie că „l-a spălat pe Mircea Geoană în cazul plagiatului.

În primul său mesaj pe această temă, publicat marți pe Facebook, Emilia Șercan acuză „spălarea” lui Mircea Geoană: „Cum l-a spălat? Simplu! A apelat la traducători autorizați pentru că profesorii din Comisia de Etică nu știu, probabil, limba engleză și astfel a avut nevoie de traducători. Așa că cele minim 78 de pagini plagiate prin traducere, care reprezentau circa 20% din teză, s-au transformat în 4%.”

Într-o a doua postare, în care acuză că a fost luată o decizie „mizerabilă”, jurnalista ironizează interpretarea Comisiei de Etică: 

”(…) Restul tezei, spune Comisia de etică a ASE, e curată și parfumată. 

Bun, haide să vă spun cum stau lucrurile, varianta pe rânduri, așa cum preferă Comisia de etică. 

Mircea Geoană a plagiat din trei surse majore: 

1. Economic Report of the President din 1999 (Bill Clinton) 

2. Economic Report of the President din 2002 (George W. Bush)

3. Economic Report of the President 2003 (George W. Bush) 

(…) Comisia de etică de la ASE spune că Geoană nu a plagiat deloc din Economic Report of the President din 1999 (614 rânduri și 10 grafice) și nici din Economic Report of the President din 2002 (532 rânduri și 10 grafice), ci a plagiat 43 de rânduri (cu 7 mai mult decât am constat eu) din Economic Report of the President din 2003. Practic, se face cu nu vede grosul plagiatului, ignorând cele două surse majore (din 1999 și 2002(, și vede doar ceva, pe ici, pe colo (sursa din 2003), ca să nu spună că teza e copiată, că doar chiar Geoană spunea că a găsit prin ea ușoare urme de plagiat. (…)” 

Mesajul Emiliei Șercan pe Facebook:

Citește și:
Două tabele și 43 de rânduri fără citare – plagiatul lui Mircea Geoană în teza de doctorat, stabilit de Comisia de etică a ASE București – DOCUMENT / „Având în vedere procentul redus de plagiat constatat în cuprinsul tezei de doctorat (…) nu se impune luarea unor măsuri legale”
Mircea Geoană ar fi avut „ilegal”, timp de cel puțin șase ani, calitatea de doctorand la ASE – Pressone.ro
Mircea Geoană, acuzat de plagiat din Bill Clinton și George W. Bush: „Atacuri murdare” / „Mai multe softuri anti-plagiat spun că nu există similitudini și totuși cineva se trezește să vină cu o acuzație falsă”
PressOne: Mircea Geoană a plagiat din doi președinți americani – Bill Clinton și George W. Bush / Reacția secretarului general adjunct al NATO

4 comments
  1. Și totuși nu e posibil ca uneori d-na Șercan să mai și greșească?

    Mai ales când lucrurile nu sunt evidente și foarte clare ?

  2. O comisie de ETICĂ ajunge la concluzia că nu se impun măsuri LEGALE. Probabil că o comisie DISCIPLINARĂ va constata că nu găsește aspecte ne-ETICE, iar un complet de judecată ar da sentințe tot pe baze ETICE !!!
    Aș fi curios ce pregătire în domeniul ETICII au membri comisiei de … ETICĂ a ASE!!! Sau, dacă sunt specialiști în diverse ramuri ale economiei, s-ar fi putut pronunța despre valoarea ȘTIINȚIFICĂ a tezei, ceea ce chiar ar putea fi inclus într-o judecată etică de ansamblu.
    Dar e mai cald să n-ai curaj, să publici prostii care-ți servesc doar la avansarea în carieră, să palmezi un salariu pe care cu siguranță nu l-ai putea câștiga în privat și să stai în poziția ghiocelului pe postamentul de profesor universitar. Și exact când ești întrebat de chestiuni ce țin de imaginea breslei tale în societate, să te faci de râs ca ultimul șmenar din politică. Iar dl Geoană ar face bine să renunțe la titlul de doctor, fie și din simplul motiv că n-avea timpul fizic să lucreze ca doctorand.

  3. Care teza, stimata doamna?!
    Chiar puteti crede ca un absolvent de inginerie mecanica poate elabora o teza de doctorat în domeniul stiinte economice, avand în loc de profesor coordonator un “consultant”?!

    Oricum, partea buna e ca nu si-a dat doctoratul în neurochirurgie, ca apoi sa poata sa ne opereze pe creier la propriu!

  4. Se astepta la altceva? ASE-ul e un cuib de plagiatori si coordonatori de teze plagiate, ca si Facultatile de Medicina si cele de Drept, domenii in care circula multi bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Suntem într-o situație mai rea decât am fost vreodată” – decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Cristian Preda, după manifestația pentru demisia ministrului Cîmpeanu, acuzat de plagiat / Elevii și profesorii “trebuie să-și ridice vocea, să-și formuleze nemulțumirea”

“De ani buni, suntem tratați cu dispreț, cu resurse puține și, de la o vreme, cu plagiatori. Este inadmisibil așa ceva”, a declarat, miercuri, pentru Edupedu.ro Cristian Preda, decanul Facultății…
Vezi articolul
Calendar BAC

Reducerea programei pentru Evaluarea Națională 2021 și revizuirea noilor subiecte de examen – cerute de Federația Asociațiilor de Părinți. Plus: să nu mai corecteze lucrările de examen decât profesori cu formare pe evaluare

Reducerea programei de examen pentru Evaluarea Națională 2021 este cerută de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, care critică modalitatea în care au fost construite noile modele de subiecte la…
Vezi articolul
Transport gratuit pentru elevi

Prefectul Capitalei, Alin Stoica: este posibil ca într-o săptămână – două să ajungem la o rată de sub 1 la mie / Încă suntem în scenariul în care doar preșcolarii, elevii din ciclul primar și cei din clasele terminale pot merge fizic la școală

Școlile din București nu se deschid încă pentru toți elevii, deoarece Capitala nu a trecut încă sub incidența de 1 la mia de locuitori, prevăzută în ordinul comun al ministerelor…
Vezi articolul