Una din două femei care activează în domeniul ştiinţific la nivel global a fost victima hărţuirii sexuale la locul de muncă pe parcursul carierei sale, arată un sondaj internaţional Ipsos realizat pentru Fundaţia L’Oréal şi publicat joi, potrivit AFP, preluat de Agerpres.
Potrivit acestui sondaj la care au luat parte 5.000 de cercetători şi cercetătoare din 117 ţări, 49% dintre femeile care activează în domeniul ştiinţific spun că ”s-au confruntat personal cu cel puţin o situaţie de hărţuire sexuală pe parcursul carierei”. Dintre care aproape jumătate după apariţia mişcării #MeToo în 2017.
În cazul a 65% dintre ele, aceste situaţii au avut un impact negativ asupra carierei, conform sursei citate.
Cu toate acestea, doar o victimă din cinci a raportat incidentele instituţiei de care aparţine, mai precizează sondajul, realizat în domeniile ştiinţei (cu excepţia ştiinţelor sociale), tehnologiei, ingineriei şi matematicii, în cadrul a 50 de instituţii publice şi private.
Sunt descrise diverse situaţii: 25% dezvăluie că anumite persoane li se adresează ”într-o manieră inadecvată şi repetată”, folosind apelative inadecvate sau insulte; 24% au raportat ”întrebări intruzive şi repetate” despre viaţa privată sau sexuală ”care le-au făcut să se simtă inconfortabil”.
Majoritatea incidentelor s-au produs la începutul carierei. Consecinţe: un impact negativ asupra parcursului ştiinţific, 52% dintre victime au spus că au ”evitat anumiţi membri ai personalului”, iar 25% s-au simţit ”în pericol la locul de muncă”.
Un procent de 64% dintre oamenii de ştiinţă participanţi la sondaj (femei şi bărbaţi) regretă insuficienţa acţiunilor pentru lupta împotriva hărţuirii sexuale la locul de muncă, potrivit Agerpres.
”Această anchetă confirmă că domeniul ştiinţific nu s-a reformat suficient după mişcarea #MeToo”, a comentat pentru AFP Alexandra Palt, directoarea generală a Fundaţiei L’Oréal.
Fundaţia, care susţine alături de UNESCO carierele femeilor din domeniul ştiinţific la nivel global, face un apel către instituţii pentru ”a-şi asuma responsabilitatea şi a schimba comportamentele”. Fundaţia încurajează o ”politică zero toleranţă” şi un ”angajament bugetar”.
”Este nevoie de un dispozitiv de semnalare internă eficient şi transparent”, a precizat Alexandra Palt.
Doar 33% dintre cercetătorii ştiinţifici sunt femei la nivel global şi mai puţin de 4% sunt recompensate cu premiul Nobel, aminteşte Fundaţia. ”Dacă dorim să valorificăm pe deplin potenţialul femeilor în cercetare e necesar ca acestea să se simtă în siguranţă„, a mai spus Alexandra Palt.
Studiul a fost realizat de Institutul Ipsos prin metoda consultării în perioada 26 iulie – 16 septembrie 2022, mai transmite Agerpres.