Judecătorul Cristi Danileț, despre grilele la BAC inspirate din examenele magistraților: Am distrus justiția cu întrebările grilă, iar acum la liceu? Ferească cerul!

2.163 de vizualizări
Cristi Danilet / Foto: Facebook Cristi Danilet
Cristi Danileț / Foto: Facebook.com – Cristi Danilet
Subiectele de examen tip grilă au “transformat candidații la INM în niște memoratori de manuale și legi și îmbulinatori de răspunsuri”. Avertismentul a fost lansat de judecătorul Cristi Danileț, după ce fostul ministru al Educației Valentin Popa a declarat pentru Edupedu.ro că el a venit cu ideea de a introduce teste grilă la BAC și Evaluarea Națională, inspirat de examenele medicilor și magistraților.

Contactat de Edupedu.ro, judecătorul Cristi Danileț a declarat că “nimeni nu mai învață pentru a ști ceva, ci numai pentru a răspunde la grilă. Toată viața devine un răspuns din trei: a, b sau c. Am distrus justiția cu întrebările grilă, iar acum la liceu? Ferească cerul!

Sunt oameni care nu știu să se exprime, iar grila îi ajută să își ascundă inabilitățile. Noi, la INM (Institutul Național de Magistratură), am introdus în plus o probă cu interviul, să verificăm cunoștințele de gramatică și modul de exprimare. Dar la copii e dezastru. Nu, categoric, sunt împotrivă”, a afirmat judecătorul, pentru Edupedu.ro.

Danileț a avertizat că “am transformat candidații la INM în niște memoratori de manuale și legi și îmbulinatori de răspunsuri. Asta nu garantează că cei care trec de grilă sunt capabili de a fi buni magistrați. Ci abilitățile non-juridice necesare pot fi relevate numai de proba interviului. Un bun jurist nu va fi în mod necesar un bun magistrat”.

Informații de background

PopaFostul ministru al Educației Valentin Popa a declarat pentru Edupedu.ro că el este cel care a venit cu ideea de a introduce 40% teste grilă în subiectele de anul acesta de la Bacalaureat și Evaluarea Națională, după ce a văzut diferențe mari între notele de la examene și cele de la contestații.

Ideea mi-a venit de la modul în care se dau examenele de rezidențiat și de intrare în Institutul Național de Magistratură, care sunt considerate în acest moment cele mai corecte și obiective examene. Nu sunt nici acestea perfecte, pentru că nu putem – atunci când lucrăm cu oamenii – să facem totul perfect, dar sunt mult mai bune decât ceea ce realizăm în momentul de față la Bacalaureat și Evaluarea Națională”, a declarat pentru Edupedu.ro Valentin Popa.

Citește și:

Dacă vrei să dezvoltăm proiectul Edupedu și ești un susținător, ca și noi, al Educației, ne poți susține fie prin donații, fie prin platforma Patreon. Îți mulțumim!
Become a Patron!


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Tichetele educaționale de 500 de lei vor fi gata de livrare, după Crăciun / Lista beneficiarilor, blocată de o lună, a fost trimisă de STS Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, iar tichetele urmează să fie trimise la școli, aflate în plină vacanță de iarnă

După mai multe solicitări ale Edupedu.ro adresate instituțiilor statului care au în atribuții diverse operațiuni legate de tichetele educaționale pentru elevii din familii dezavantajate, Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis…
Vezi articolul

Doi foști miniștri ai Educației, Anton Anton și Pavel Năstase, vor primi pe viață, la propunerea Ministerului Educației, indemnizații de merit, echivalentul a trei salarii minime brute în fiecare lună, sumă neimpozabilă, semnalează deputatul Iulian Bulai

Doi foști miniștri ai Educației, Anton Anton și Pavel Năstase, se numără printre persoanele care vor primi, la propunerea Ministerului Educației, indemnizație de merit, care este acordată, conform legii, “personalităților…
Vezi articolul

După un an în Parlament, a fost promulgată legea prin care se acorda o masă la școală, elevilor din 450 de școli, cu 15 lei pe zi / Între timp, Guvernul a majorat numărul de școli incluse în programul “masă sănătoasă”, însă nu cât prevede legea Educației

Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 77/2023 prin care continuă “Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de…
Vezi articolul

Să-i dai pe copii afară din oră, să aibă altul grija lor, asta e cea mai mare prostie, spune profesorul Constantin Lomaca, despre „camera de detenție” românească

Trimiterea elevilor într-o cameră de detenție în școli trebuie aplicată „cu cap”, a susținut Constantin Lomaca, profesor la Franconian International School, în cadrul unei dezbateri despre Legea Învățământului Preuniversitar, organizată online…
Vezi articolul