O universitate din Marea Britanie a eliminat din programa studiată un curs de literatură despre Jane Austen, autorea celebrelor cărți Mândrie și Prejudecată, Rațiune și simțire și Emma. Catedra de literatură engleză a Universității Stirling a înlocuit-o pe Jane Austen cu scriitoarea Toni Morrison, care scrie despre afro-americani. Instituția spune că urmărește, astfel, angajamentul făcut în timpul protestelor Black Lives Matter, când profesorul Gerry McCormac de la unievrsitate a spus că instituția trebuie „susțină o agendă anti-rasistă în învățământul superior”, scrie the Telegraph.
UPDATE: În urma apariției în presa internațională a subiectului, Universitatea Stirling a reacționat, nuanțând decizia luată: „Universitatea nu a retras sau înlocuit – și nici nu avem planuri să retragem sau să înlocuim – predarea lui Jane Austen din programa noastră. Programul de engleză acoperă o mare varietate de autori canonici și perioade literare, iar Austen rămâne parte din curriculumul nostru. Prin definiție, modulul nostru „Autori speciali” nu se concentrează permanent pe un anumit autor, se schimbă în mod regulat, iar Toni Morrison este scriitoarea prezentată acum”, transmite thenational.scot.
Potrivit sursei citate, cei care urmează cursul vor mai învăța despre postmodernismul afro-american, gotic și „estetica romanului contemporan american și afro-american”.
Noul conținut al cursului de literatură de la universitatea scoțiană va mai avea și conceptele de „diferența rasială și teoria rasei” și „gen și sexualitate”. De asemenea, listele de lectură ale studenților au fost marcate cu semnale pentru „limbaj colonialist”.
Spre exemplu, o notă de avertizare asupra unuia dintre modulele în limba engleză spune: „Unele dintre materialele din acest modul includ „discuții despre colonialism (inclusiv violența colonială față de bărbați și femei), sclavie, violență, rasism, sexism și probleme legate de reprezentarea genului, clasei, rasă și sănătate mintală”.
Autoarea Jane Austen (1775 – 1817) este una dintre mai multe personalități care au ajuns lupa cancel culture, alături de Winston Churchill și Charles Dickens.