O universitate din Marea Britanie a eliminat din programa studiată un curs de literatură despre Jane Austen, autorea celebrelor cărți Mândrie și Prejudecată, Rațiune și simțire și Emma. Catedra de literatură engleză a Universității Stirling a înlocuit-o pe Jane Austen cu scriitoarea Toni Morrison, care scrie despre afro-americani. Instituția spune că urmărește, astfel, angajamentul făcut în timpul protestelor Black Lives Matter, când profesorul Gerry McCormac de la unievrsitate a spus că instituția trebuie „susțină o agendă anti-rasistă în învățământul superior”, scrie the Telegraph.
UPDATE: În urma apariției în presa internațională a subiectului, Universitatea Stirling a reacționat, nuanțând decizia luată: „Universitatea nu a retras sau înlocuit – și nici nu avem planuri să retragem sau să înlocuim – predarea lui Jane Austen din programa noastră. Programul de engleză acoperă o mare varietate de autori canonici și perioade literare, iar Austen rămâne parte din curriculumul nostru. Prin definiție, modulul nostru „Autori speciali” nu se concentrează permanent pe un anumit autor, se schimbă în mod regulat, iar Toni Morrison este scriitoarea prezentată acum”, transmite thenational.scot.
Potrivit sursei citate, cei care urmează cursul vor mai învăța despre postmodernismul afro-american, gotic și „estetica romanului contemporan american și afro-american”.
Noul conținut al cursului de literatură de la universitatea scoțiană va mai avea și conceptele de „diferența rasială și teoria rasei” și „gen și sexualitate”. De asemenea, listele de lectură ale studenților au fost marcate cu semnale pentru „limbaj colonialist”.
Spre exemplu, o notă de avertizare asupra unuia dintre modulele în limba engleză spune: „Unele dintre materialele din acest modul includ „discuții despre colonialism (inclusiv violența colonială față de bărbați și femei), sclavie, violență, rasism, sexism și probleme legate de reprezentarea genului, clasei, rasă și sănătate mintală”.
Autoarea Jane Austen (1775 – 1817) este una dintre mai multe personalități care au ajuns lupa cancel culture, alături de Winston Churchill și Charles Dickens.
13 comments
Prostie de stânga sau de dreapta… Prostie se cheamă, și atât… E doar o modă… va trece
O tampenie! Scriitorii si artistii au reprezentat epoca in care au trait.
După ce că se vede clar prejudecata față de ceea ce ține literalmente de drepturile omului, se regăsesc diverse erori de scriere și de traducere în totalitatea articolului.
Refuzul vizibil de a arăta numele noii autoare in cadrul titlului, tonul sarcastic al câtorva propoziții, toate aduc în lumină opinia celor care au contribuit la acest articol. Dezamăgitor, însă nu este nimic surprinzător luând în vedere opiniile societății române, care sunt complet discriminante și dezumanizante.
You could’ve done better.
De acord, articolul e jenant, nedemn de o organizaţie care se ocupă cu educaţia. E, mai degrabă, un articol de publicaţie de tip tabloid, mai ales cu un asemenea titlu…
Dezinformează. E vorba nu de un curs ‘fix’ ci de un MODUL în care anual se SCHIMBĂ autorul studiat. Dar deja e prea nuanţată treaba, nu putem publica aşa ceva, nu? Că nu e ,,incendiar”… 🙂
În plus, Jane Austen încă se regăseşte în programa Universităţii Stirling, conform site-ului oficial.
– Lucruri pe care le poate afla oricine la o căutare pe google.
Dacă o informaţie îţi stârneşte furie sau indignare, era intenţionat şi e primul indiciu că trebuie să cauţi un pic.
Deci un fapt inofensiv a fost sucit pentru a fi îndesat în povestea asta cu ‘cancel culture’. Jalnic.
Nu știu câți mă vor crede dar eu studiez la o universitate Britanică și sunt într-un grup de decolonizare a curriculei. Articolul acesta este de toată jena, întoarce vina către cei care vor sa prezinte și alte perspective în afara de cea dominantă în Europa, minoritară la nivel global. Nu se pune întrebarea dacă literatura scriitoarei Morrison chiar este de calitate, daca nu cumva a fost marginalizată și lipsită de promovare din cauza subiectelor abordate? Nu se pune întrebarea dacă studenții de culoare ai acelei universități au mai multe de învățat de la Morrison? Sau cei caucazieni, daca ii vor înțelege mai bine pe colegii lor? Cât despre disclaimere sunt bine venite. Iar despre alte personaje precum Churchill sa nu uitam ce a făcut în India. A fost un om politic extraordinar, un geniu, dar de ce sa divinizăm personajele istorice? Nu despre asta este istoria, e despre cunoașterea adevărului.
Problema nu e că se introduce Morrison, problema e că se scoate Austen. “Alte perspective” e la plural, pot rămâne amândouă, pentru a oferi studenților – de culoare, dar nu numai! – aceste perspective diferite. Altfel, înlocuirea se transformă în exact ceea ce se vrea înlocuit – discriminare. Iar faptul că unii nu pot înțelege că anumite fapte și scrieri ale unor personalități din diferite epoci trebuie puse în contextul epocilor respective – nu scuzate! – e pur și simplu prostie în formă sublimată.
Problema este că educația trebuie sa fie selectivă și relevanta. E normal sa elimini unii autori și să adaugi alții, nu poți pune studenții să învețe toata literatura universala in 3-4 ani. De asemenea, “perspectiva” lui Austen este reprezentată din abundenta de multi alti autori, de aceea e nevoie și de perspective din afara zonei de comfort. Cât despre context, asta fac acele disclaimere, asta e o practică foarte buna in decolonizarea curriculei.
”Decolonizarea curriculei”? Eu am trăit vremurile dinainte de 89, sună exact ca atunci…. Mi-e teamă că e vorba de o foarte subtilă spălare de creiere…
Da, ar fi o problemă dacă s-ar elimina total Austen… dacă ar fi adevărat. Ceea ce nu este. Aici e vorba nu de un curs obligatoriu sau cu programă fixă, ci de un modul – în care anual se schimbă autorul!! (Jane Austen încă se regăseşte în programa Universităţii Stirling). Culmea, asta e menţionat şi în articolul The Telegraph (citat selectiv aici…): ”The English and Literature department at Stirling has not critiqued Austen, and the university has said that its Special Authors module changes focus on an annual basis.”
Dar de ce ne-ar zice edupedu asta? Se pare că sunt mai preocupaţi cu ştiri ‘incendiare’, care stârnesc intenţionat emoţii negative*, căci fix cu asta operează manipularea media, ‘the weaponization of outrage’, fapt cu atât mai vizibil prin tonul neprofesionist, neobiectiv, părtinitor.**
Başca faptul că în 1993 Toni Morrison a primit Premiul Nobel pentru Literatură, dar nu… e vorba doar că ,,scrie despre afro-americani”.
*recomand sincer să căutaţi un pic pe google când o ştire vă înfurie 🙂 aproape garantat lipsesc nişte informaţii…
**interesant cum cei care deplâng ,,agenda woke” de multe ori prezintă faptele cu omisiuni şi cu manipulare emoţională clară… e ca şi cum… ar avea… o agendă?! :))
Eu am studiat în facultate în România acum aproape 20 de ani și Jane Austen și Toni Morrison. Operele ambelor scriitoare sunt relevante, fiecare în parte, pentru spațiul, timpul și cultura în care au trăit și creat. Nu este nevoie să o invalidăm pe Austen pentru a o studia și înțelege pe Morrison.
Revizionism de stanga
Coming to Romania sooner than you may think
It’s already here and it’s being taught at our universities, especially at UVT.
Aţi citit şi articolul original? Jane Austen încă se regăseşte în programa Universităţii Stirling, iar aici nu era vorba de un curs ‘fix’ ci de un MODUL în care anual se schimbă autorul!!
Interesant că edupedu au omis această informaţie, nu?
Conform gândirii ,,Incendiar!!!”…
”The English and Literature department at Stirling has not critiqued Austen, and the university has said that its Special Authors module changes focus on an annual basis.”
Halal ,,ştiri despre educaţie”…