Iulian Cristache, ultimul mesaj ca președinte al Federației Părinților: Nu mai faceți meditații cu profesorii de la clasă, nu mai mergeți cu ei la after-school-ul doamnei învățătoare. Vă cumpărați notele și liniștea aparentă. Veți „plăti“ la examene

2.074 de vizualizări
Iulian Cristache / Foto: Grigore Popescu / Agerpres Foto
Iulian Cristache le-a transmis părinților luni, 8 aprilie, într-un mesaj intitulat drept ultimul în calitate de președinte al Federației Naționale a Părinților, că sistemul de învățământ „nu va face niciodată ceea ce nu face familia, și nici măcar ceea ce ar trebui, cel puțin la nivel mediu. Este șchiop, energofag și, pe alocuri, complet neincluziv“. „Nu mai faceți meditații cu profesorii de la clasă, nu mai mergeți cu ei la after-school-ul doamnei învățătoare. Le faceți mult rău“, spune Cristache.

Cristache se retrage începând cu data de 10 aprilie 2024 de la conducerea Federației Naționale a Părinților Edupart. A intrat în Federație în anul 2015 ca președinte interimar și a ocupat funcția de președinte din 2016.

În luna martie, Cristache a anunțat că se retrage din funcție și că va intra în politică. „Mă culc liniștit, știind că nu am făcut politică, înțelegeri sau orice altceva care ar fi dăunat elevilor”

  • Tot cu o lună în urmă, Cristache spunea că plecarea sa vine „cu cinci luni înainte de încheierea mandatului (plec în aprilie, trebuia la finalul lunii noiembrie)”. Conform acestuia, motivele sunt că „am obosit, nu mai simt aceeași trăire intensă ca înainte, și, pe fondul unor nemulțumiri personale, vă anunț și pe cei care mă susțineți că voi pune punct”.

Noua conducere a organizației, care are un protocol cu Ministerul Educației în calitate de asociație reprezentativă a părinților din 15 decembrie 2020, ar urma să se prezinte printr-un comunicat de presă, mai susține Cristache.

Tot în postarea de pe Facebook Cristache a atașat și mai multe fotografii de luni dimineață, 8 aprilie, cu Ligia Deca, ministra Educației, Robert Avram, fost președinte al Consiliului Național al Elevilor și angajat la cabinetul ministrei, secretarul de stat Sorin Ion, Marian Șuță, președintele Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) – instituția care elaborează subiectele și baremele pentru toate examenele naționale, și cu subsecretarul de stat din Ministerul Educației Marian Daragiu.

Mesajul lui Cristache, redat integral:

„Este ultimul mesaj în calitate de președinte al Federației. Începând cu data de 10 aprilie, nu mai sunt la conducerea Fed. Deși ar fi trebuit să dau un comunicat de presă, am considerat că acest mesaj este suficient. Sunt sigur că Federația, împreună cu noul președinte, va emite unul cu prezentarea noii conduceri.

Doar atât vreau să spun: Aveți grijă de copiii voștri. Sistemul nu va face niciodată ceea ce nu face familia, și nici măcar ceea ce ar trebui, cel puțin la nivel mediu. Este șchiop, energofag și, pe alocuri, complet neincluziv. Profesorii buni sunt trași în jos de cei care nici măcar nu ar merita să treacă pragul școlii. Și nu sunt puțini profesorii buni, chiar mulți și excepționali.

Nu mai faceți meditații cu profesorii de la clasă, nu mai mergeți cu ei la after-school-ul doamnei învățătoare. Le faceți mult rău. Pot exista excepții, la acei profesori buni pe care i-am menționat, dar mulți sunt interesați doar de bani. Vă cumpărați notele și liniștea aparentă. Veți «plăti» la examene.

În final, îmi cer scuze celor pe care i-am supărat, profesori și părinți, atunci când și eu, om fiind, am ieșit din cadrul unui dialog elegant. Și sper că cei pe care i-am ajutat, nu puțini, să-mi ureze sănătate. Asta le-am spus mereu când îmi ziceau: “Cu ce să vă recompensez?” Le spuneam: “Rugați-vă pentru sănătatea copiilor mei”. Bineînțeles că erau mirați că doar atât.

P.S. 1. Îi mulțumesc personal domnului Marius Nistor, președintele FSH. La începutul funcției mele, a ajutat Federația. Este un om de calitate, este înjurat de cei care nu-l cunosc personal. 2. Nu am spus niciodată că sunt perfect, tot ce am făcut a fost 100% cu inima și din dragoste față de copii. Am fost prezent 24/24, 7/7, la toate mesajele primite atât de la părinți cât și de la presă. Inclusiv sâmbătă și duminică, inclusiv după ora 22, ceea ce arată disponibilitatea imensă pe care am avut-o. 3. Le mulțumesc colegilor din Federație care m-au susținut. 4. Să fim sănătoși și să ne auzim cu bine!”, a scris Cristache pe Facebook.

Citește și:
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, anunță că se retrage din funcție luna viitoare și că va intra în politică: „Mă culc liniștit, știind că nu am făcut politică, înțelegeri sau orice altceva care ar fi dăunat elevilor”

2 comments
  1. Valea, că ai distrus orice urmă de cooperare între familie și profesori, ți-ai impus toate tâmpeniile în numele ONG-ului tău care, cică, reprezenta ”părinții” (doar tu știi pe cine și ce ai reprezentat) și nimeni n-o să-ți plângă lipsa.

    Un politruc care se crede important pentru că se vinde cui îl vrea la preț de dumping… Mergi pe calea lui Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vicepreședinte PSD, Gabriel Valer Zetea, anunță că va depune în Parlament amendamente la proiectele de legi ale Educației, pentru a corecta “neregulile” care “ar bulversa extrem de mult sistemul educațional cât și statutul profesorilor”

Gabriel Valer Zetea, lider PSD Maramureș, deputat PSD și vicepreședinte al partidului din coaliția de guvernare, a scris pe pagina sa de Facebook că cei prezenți la discuțiile la care…
Vezi articolul

Chestionar despre ordinea cuvintelor în exprimare, lansat de cercetători de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române. Formularul este deschis și răspunsurile contribuie la un studiu de dinamica din sintaxa limbii române

Un chestionar lingvistic despre ordinea cuvintelor în frază a fost lansat de cercetători lingviști de la Institutul „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române. Răspunsurile date de vorbitori vor…
Vezi articolul
CIVIS Open Lab

Scenariile de predare de la Universitatea București și condițiile de cazare în cămine. Rectorul Marian Preda: „ Nu ne vom mai putea întâlni față în față la fel de des ca până acum, vom lucra pe formațiuni mai mici, vom avea trasee clare în universitate”

Majoritatea facultăților Universității din București au optat pentru varianta activităților academice derulate în sistem mixt, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Este cazul facultăților de Administrație și Afaceri,…
Vezi articolul