Iulian Cristache, reprezentantul părinților: Bugetul de anul aceasta nu asigură reformarea, ci, mai degrabă, menținerea mediocrității

780 de vizualizări
Foto: CNE
Bugetul de anul aceasta nu asigură reformarea, ci, mai degrabă, menținerea mediocrității, spune Iulian Cristache într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. Cristache este președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar – FNAP.

Reprezentantul părinților face apel la autorități să aloce Educației 10% din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ar însemna 3 miliarde de euro, din cele 30,4 miliarde pe care România le are la dispoziție din acest fond de urgență.

„Zilele acestea se va bate-n cuie bugetul. Știu și înțeleg că avem în continuare un an special, știu și înțeleg că statul nu are un sac fără fund, știu și înțeleg modul în care pensiile și alocațiile nu s-au mărit – deși dacă văd unele cheltuieli nu mai sunt de acord. Din punctul meu de vedere bugetul este unul echilibrat, cu interes major pe partea investițiilor – esențial într-un an de criză majoră, dar am regretul că Educația este trecută, cel puțin din declarația dlui ministru Cîțu, la cheltuieli și nu la investiții și că suma alocată bate pasul pe loc. Un guvern liberal ar trebuie să prioritizeze învățământul, care stă la baza dezvoltării și implementării ideologiei liberalismului. Avem nevoie de educație ca de oxigen. Nu mai putem continua astfel. Sigur, declarația dlui ministru are ceva adevăr, dar în ultimii 10 ani tot vorbim de reformă și nu avem cu ce s-o facem. Printre multe altele, finanțarea are un rol important și dl ministru ar trebui să știe că un sistem nu se poate dezvolta și reforma cu venituri la nivel de avarie.

Bugetul se consumă într-un procent major – 90% dpdv, doar pe salarii. Salarii care au un rol important, fără discuție, dar care nu asigură reforma. Când vorbești de liberalism te gândești automat la marii cărturari, la cei educați. Așadar, dle Cîțu, educația are nevoie de un sistem reformat și, ca atare, finanțat.

Bugetul de anul aceasta nu asigură reformarea, ci, mai degrabă, menținerea mediocrității.

În atare condiții, gândul mă duce la PNRR, acolo unde sper să cheltuim cei 30 de miliarde de euro. De aceste fonduri se leagă și speranța mea că veți tine cont de recomandarea U.E. Adică, 10% alocați educației!

Știu că discuțiile sunt pentru 3%. Știu că dl ministru a declarat că are promisiuni de 6%. Promisiuni, nu certitudini. Așadar, țineți cont de recomandarea partenerilor, alocați 10% și atunci putem vorbi de începutul unei reforme, nu doar declarații politice. 3 miliarde, pe mandatul unui exercițiu financiar, pot ajuta educația în mod real. Altfel, d-le ministru, nu faceți altceva decât să bateți și dvs un cui în coșciugul sistemului educațional. Nu cred că vă doriți această imagine.

Federația va face toate demersurile necesare care să ducă spre alocarea procentului indicat de către Comisiile de specialitate. Dacă nu suntem în stare să alocam din banii părinților, măcar să alocam din banii marii familii europene”, a scris Iulian Cristache.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: CNE


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Grilele de salarizare adoptate de Guvern, forțat, pentru profesori și cadrele didactice auxiliare, în vigoare de la 1 iunie 2023. Care sunt salariile de bază pe fiecare funcție, vechime și grad didactic, în vigoare de luna aceasta

Legea 153/2017 a fost modificată prin ordonanță de urgență, de către Guvern, fără să existe un acord cu sindicatele din Educație pe acest modificări. Prin abuzul de putere făcut de…
Vezi articolul

Coșul minim pentru un trai decent al unei familii cu doi copii de școală este de aproape 10.000 de lei pe lună, cu peste 15% mai mult ca anul trecut – raport / Educația – a patra cea mai mare presiune pe buget, după alimente, întreținerea casei și îmbrăcăminte

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2023, raportată la luna septembrie, a fost de 9.978 de lei pe lună pentru o familie cu doi copii…
Vezi articolul

Vasile Dîncu: În zilele următoare, pe măsură ce sunt distruse oraşele din Ucraina, vine o populaţie săracă, iar aceasta va rămâne pe teritoriul României / Lucrăm cu Ministerul Educaţiei să vedem ce facem cu copiii

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi că autorităţile române sunt pregătite pentru un val mai mare de refugiaţi din Ucraina, fiind vorba de o populaţie săracă, iar aceasta…
Vezi articolul

Membrii PNL încep să primească funcții în companiile de stat. Printre primii serviți sunt Sebastian Burduja, șeful PNL Sector 1 și fiul unui bancher Bancorex, dar și șeful de cabinet al ministrului Educației

Secretariatul General al Guvernului, subordonat direct premierului Ludovic Orban, a făcut propuneri pentru noi membri în Consiliul de Supraveghere al companiei cu capital de stat Transelectrica. Printre propuneri se numără…
Vezi articolul

Cătălin Ciupală, profesor de matematică, propune calibrarea corecturii la Bacalaureat și Evaluarea Națională pe o lucrare-test, ca la BAC-ul internațional: dacă profesorul evaluator supraevaluează sau subevaluează o lucrare, atunci îi apare în platformă un steag roșu de atenționare

Cătălin Ciupală, profesor de Matematică la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, din Braşov, are două propuneri privind corectarea lucrărilor de la examene naționale în platformă astfel încât să nu mai existe…
Vezi articolul