„Educația timpurie devine foarte importantă. Pentru a fi pusă în practică, factorul politic este esențial. Rugămintea mea și îndemnul meu către politicieni, pentru că tot vorbim de o nouă lege: Să spună acum dacă au ceva de spus, dacă nu, să tacă pe veci. Dacă vom avea iar o lege care va fi amendată de 150 de ori, reprezintă un atac la ceea ce înseamnă siguranța națională”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – EDUPART, în cadrul unei conferințe despre rolul liceelor pedagogice.
Iulian Cristache a vorbit despre prevederile din proiectul Legii Educației, care pentru a fi puse în practică au nevoie de politici publice și consens politic, în cadrul conferinței naționale “Locul și rolul liceelor pedagogice în profesionalizarea carierei didactice și în dezvoltarea educației timpurii în România”, eveniment desfășurat la Timișoara. „Dacă partidele nu vor ajunge la un consens, astfel încât să avem o legislație pentru un ciclu complet de învățământ, atunci vom avea mari probleme”.
Adrian Opre, decanul Facultății de Științele Educației a UBB Cluj, a pledat pentru „păstrarea libertății noastre de a coerentiza formarea cadrului didactic” inclusiv în liceele pedagogice, în cadrul aceleiași conferințe, în contextul propunerii de desființare a specializării de învățător în cadrul liceelor pedagogice din proiectul legii Deca a învățământului preuniversitar.
Principalele declarații ale lui Iulian Cristache:
- „Experiența îmi spune, de șapte ani de zile de când sunt la nivelul Ministerului, a Comisiei de Dialog Social, că nu legea reprezintă esența, ci ceea ce facem fiecare dintre noi. O legislație înseamnă doar niște principii. Cei care le pun în aplicare suntem noi, ceea ce facem noi acasă, cu familia, cum ne responsabilizăm copii. Eu întotdeauna mi-am învățat copiii să se ducă la școală, să-și respecte colegii și pe dumneavoastră.
- Referitor la educația timpurie, avem nevoie de infrastructură, avem nevoie de resursă umană bună. Sistemul din rural reprezintă piatra de moară și trebuie să ne uităm la ceea ce fac copiii din mediul rural, ce fac familiile din spatele lor. Educația timpurie devine foarte importantă. Pentru a fi pusă în practică, avem nevoie de politici publice, factorul politic este esențial. Așadar, rugămintea mea și îndemnul meu către politicieni, pentru că tot vorbim de o nouă lege: Să spună acum dacă au ceva de spus, dacă nu, să tacă pe veci. Dacă vom avea iar o lege, cum este Legea educației nr. 1, care va fi amendată de 150 de ori, reprezintă un atac la ceea ce înseamnă siguranța națională. Nu glumesc, educația reprezintă prezentul și viitorul acestei națiuni. Dacă vom amenda sau dacă partidele nu vor ajunge la un consens, astfel încât să avem o legislație pentru un ciclu complet de învățământ, atunci vom avea mari probleme.
- Să ne uităm la colegii, pentru că este un subiect foarte arzător. O să încerc să spun câteva plusuri și minusuri. Un prim plus este ce spunea domnul Decan: Părinții nu se uită la CV, se uită la coada pe care o formează un învățător. Acești profesori, peste 90%, provin din colegiile pedagogice și atunci mut mingea în curtea dumneavoastră și ne uităm la formarea din mediul universitar. Este o problemă. De ce vorbim de 30 de ani, de 11, 12 ani de la legea educației naționale nouă despre faptul că nu apar generații tinere? Problema este în curtea acestor licee în general și nu doar colegii pedagogice. Nu mai avem un nivel de pregătire, astfel încât elevii care ies de acolo să spunem că sunt foarte bine pregătiți. Și aveți nevoie de pregătire, astfel încât să puteți să interacționați cu acești copii, pentru că învățământul primar reprezintă baza.
- Evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a ar trebui să constituie bariere. Știu că refuzăm să vorbim de sancțiuni, refuzăm să vorbim de bariere, dar ar trebui să ne asigurăm că prima evaluare de la clasa a II-a nu ar trebui să o treacă nimeni care nu are un pachet de achiziții de bază. Dacă vrem să construim sănătos, să nu mai trecem de-a valma, să devină obligatorii aceste evaluări naționale și nu împotriva elevului. Trebuie o intervenție specială, nu doar la profesori, trebuie văzut și la familie. Dacă familia nu ajută, nu vom ajuta cu absolut nimic sistemul educațional.
- Educația schimbă destine și modul în care trebuie să te implici nu înseamnă doar la clasă, ci ceea ce trebuie să faceți cu noi, părinții, în afara orelor de curs, pentru că este foarte important. Sunteți profesori, sunteți pedagogi, nu toți părinții știu să interacționeze, nu toți părinții știu să-și educe copilul, pentru că depinde de nivelul de educație pe care îl are fiecare familie”.