„Următorul an școlar va fi în procent semnificativ compromis”, susține Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. Acesta a declarat la TVR că în opinia sa „în învățământul primar va fi un adevărat dezastru”. Cristache a mai spus că potrivit Ghidului de la Ministerului Sănătății, ghid pe care l-a primit în calitate de partener social, „decizia de aplicare a unui scenariu să ia pe plan local, ținând cont de numărul de cazuri”, adică decizia de deschidere a școlii sau modul de învățare, online sau față în față, vor fi decise descentralizat. Copiii sub 11 ani nu au voie să poarte mască, potrivit ghidului, a mai anunțat Cristache.
„Indiferent ce eforturi se vor face la nivelul Ministerului Educației și al partenerilor sociali eu vă spun că următorul an școlar va fi în procent semnificativ compromis. De ce spun acest lucru, pentru că dacă ne uităm repede pe o notă contabilă, lund în calcul pregătirea resurselor umane și pregătirea dispozitivelor electronice pentru elevi și profesori, statul ar trebui să scoată urgent 7-800 de milioane de euro bani pe care cu certitudine nu-i găsim în vistieria statului și nici prin proiecte europene care într-un interval atât de scurt să acopere aceste necesități”, a declarat Cristache.
„Noi avem probleme în sistemul educațional și la predarea față în față, darămite în online sau cu acele fișele trimise către elevi să le rezolve, neavând în spate pe cineva care să-i sprijine să învețe, nu mai vorbim de copiii din învățământul primar acolo unde, din punctul meu de vedere, va fi un adevărat dezastru, vom avea familii care spun că nu au cu cine să-și lase copiii și oamenii spun adevărul, nu vrem să se înțeleagă greșit.
Copiii sub 11 ani nu au voie să poarte mască – prevede ghidul MS
Cristache a mai spus că Ghidul ministerului Sănătății a fost trmis de către instituție la Ministerul Educației și că mâine ar urma să se întâlnească instituțiile între ele, precum și cu partenerii sociali, pentru a stabili detaliile.
„Avem ghidul deja de la Ministerul Sănătății și de la INSP, noi trebuie teoretic mâine să ne întâlnim cu reprezentanții acestor două ministere și instituții, numai că, la nivel teoretic sunt impecabile, la nivel practic (n.red. ghidul) este imposibil de pus în practică în aplicare. Nu ai cum să… în primul rând copiii sub 11 ani nu au voie să poarte mască. Ceea ce ar însemna că învățătorul să fie foarte atent la modul cum se comportă acei copii, nu în timpul orelor de curs, ci mai degrabă în pauză.
S-a vorbit despre acele pauze decalate, este aproape imposibil în școlile mari. Da, în mediul rural, acolo unde avem un număr redus de copii și de formațiuni de studiu și de ani de învățământ da, acolo se poate susține acest lucru, dar în urbanul mic și urbanul mare e aproape imposibil așa ceva. De aceea am și propus că această decizie să fie descentralizată la nivelul unităților de învățământ.
Am rămas surprins totuși că pe rețelele de socializare sunt director care acum aruncă pisica în curtea Inspectoratului școlare și a ministerului, spunând că ei vor să se vină cu o decizie de acolo. Nu, ghidul spune foarte clar că se vor constitui comisii la nivel național, eventual local, cu reprezentativitate și din partea părinților și din partea profesorilor și din partea inspectorilor școlari, astfel încât decizia să se ia pe plan local, ținând cont de numărul de cazuri la nivel local, județean, zonal”, a explicat Cristache.
Foto: CNE
2 comments
Foarte complicat de ales o soluție. Totuși, cred că este important că elevii să se întoarcă la școală, să simtă “pulsul” orelor fata in fata. Sunt profesor, dar în același timp și părinte. Am văzut ceea ce s-a întâmplat în primăvară din ambele perspective. Oricât ne-am străduit, lucrurile nu au fost ok. Apoi a intervenit și acea aberație cu acordul părinților pentru evaluare. Ar fi bine sa incercam sa redeschidem școală.
Desigur, Ministerul se spală pe mâini, pasează ,,pisica” in curtea fiecarei autorități locale, eventual scolare, fugind de responsabilitate.