Iulian Cristache, federația părinților: Să scoatem gunoiul de sub preș, ca să rezolvăm problemele! Sunt reprezentanți din Consiliul Local care nu își fac treaba în Consiliile de Administrație ale școlilor. Văd directori nemulțumiți că au posibilitatea descentralizării deciziei

3.031 de vizualizări
Foto: CNE
“Marea mea nedumerire este că văd acum directori nemulțumiți pentru că au această posibilitate” de a lua decizia cu privire la modul în care funcționează școlile, a declarat Iulian Cristache, președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. “Bineînțeles că descentralizarea trebuie să vină la pachet și cu niște măsuri complementare, referitor la finanțarea complementară, la finanțarea per capita, numai că este momentul în care domnii directori să demonstreze că acest act al descentralizării poate să le aparțină la modul real și nu doar teoretic”, a atras acesta atenția, în cadrul unei conferințe organizate de World Vision România.

Reprezentantul părinților a atras atenția că probleme în aplicarea descentralizării sunt și la nivelul Consiliilor de Administrație din școli. “Sunt reprezentanți din Consiliul Local care nu prea știu cu ce se mănâncă această treabă. Dacă acești reprezentanți de la nivelul Consiliului Local și-ar face datoria în Consiliul de Administrație, vă spun că lucrurile ar trebui să meargă. Mi-e greu să cred că un primar căruia i se pun pe masă tot felul de neajunsuri la nivelul unității, a doua și a treia și a patra oară când te duci cu aceeași problemă mi-e greu să cred că nu poate să investească în acea comunitate”, avertizează Iulian Cristache.

“Trebuie să scoatem o dată pentru totdeauna gunoiul de sub preș, trebuie să lăsăm orgoliile, pentru că eu scot un gunoi pentru ca plecând de la cauză să rezolvăm problemele. Acolo unde familiile nu sunt responsabile, acești profesori reprezintă a doua familie. Unde nu avem această situație, apare abandonul școlar și apar elevii care urăsc școala. Și aici, toate instituțiile statului trebuie să intervină. Dacă un copil vine nemâncat la școală, și 1 din 3 copii se duce nemâncat la școală, vă dați seama că acelui copil nu îi arde de școală. Acolo trebuie să intervină pedagogia, acolo trebuie să intevină empatia astfel încât copilul să simtă o dragoste a profesorului și implicit față de școală”, spune Cristache.

Iulian Cristache, președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, cele mai importante declarații făcute în dezbaterea “Ziua Educației: Lecțiile pandemiei” organizată de World Vision România:
  • Profesorii sunt vectori de imagine, sunt formatori de carcatere și în această perioadă grea avem nevoie mai mult decât în orice altă parte a timpului de ajutorul dumnealor. Este clar că descentralizarea a venit ca urmare a contextului pandemic. Ministerul Educației nu putea să vină cu soluție la nivelul fiecărei unități de învățământ.
  • Marea mea nedumerire este că văd acum directori nemulțumiți pentru că au această posibilitate. Bineînțeles că descentralizarea trebuie să vină la pachet și cu niște măsuri complementare, referitor la finanțarea complementară, la finanțarea per capita. Numai că este momentul în care domnii directori să demonstreze că acest act al descentralizării poate să le aparțină la modul real și nu doar teoretic.
  • Sunt foarte multe lucruri care pot depinde, indiferent de context, indiferent de finanțare, de corpul profesoral din acea unitate de învățământ.
  • Este un an în care noi ne putem arăta capacitățile și competențele, indiferent că vorbim despre părinți, de profesori. Avem nevoie de ajutorul profesorilor.
  • Este vorba și despre Consiliul de Administrație, așa cum ar trebui să se intereseze membrii lui de școală, deși aici sunt reprezentanți din Consiliul Local care nu prea știu cu ce se mănâncă această treabă.
  • Dacă acești reprezentanți de la nivelul Consiliului Local și-ar face datoria în Consiliul de Administrație, vă spun că lucrurile ar trebui să meargă. Mi-e greu să cred că un primar căruia i se pun pe masă tot felul de neajunsuri la nivelul unității, a doua și a treia și a patra oară când te duci cu aceeași problemă mi-e greu să cred că nu poate să investească în acea comunitate.
  • Chiar trebuie să punem umărul. Teorie știm toți. Nu cred că există directori care să nu știe ce trebuie să facă, nu cred că există profesori slab pregătiți. Așa cum nu cred că există copil prost, nu există nici profesor prost. Nu există decât rea-voință sau dezinteres. Că vorbim despre dezinteresul la nivelul familiei, că vorbim despre dezinteresul de la nivelul corpului profesoral, aici există astfel de lucruri și atunci trebuie să punem umărul toți, pentru că nu cred că poate să ajungă mai jos decât acum învățământul românesc.
  • A ajuns la un nivel atât de scăzut, încât orice coborâre va cântări foarte mult în viitorul acestei națiuni. Spunea dl primar [primarul din Ciugud, Gheorghe Damian – N.Re.] că un leu investit astăzi într-un elev va aduce un profit de 10 lei peste cel puțin o generație și jumătate.
  • Aici trebuie să ne gândim: Una este să te angajezi ca muncitor necalificat pe un salariu minim și alta este să te angajezi pe studii superioare, cu salariul de 2-3 ori mai mare, care îți aduce bineînțeles venitul corespunzător la nivelul Produsului Intern Brut (PIB). Aici este problema.
  • Trebuie să punem umărul și nu doar la nivel teoretic. Trebuie să avem un moment T0 și poate să fie acum.
  • Școala respectivă nu trebuie să aștepte de la minister să facă minuni. Noi părinții trebuie să venim responsabili și să venim să îi ajutăm în mod real pe profesori, profesorii trebuie să își facă datoria la clasă – ceea ce e un lucru foarte foarte ușor și nu înțeleg, sunt profesori care își bat efectiv joc de școală. Vorbim despre copiii noștri. Nu putem să ne uităm cu nepăsare, pentru că văd o revoltă că noi spunem că nu se mai poate continua în același ritm.
  • Trebuie să scoatem o dată pentru totdeauna gunoiul de sub preș, trebuie să lăsăm orgoliile, pentru că eu scot un gunoi pentru ca plecând de la cauză să rezolvăm problemele. Acolo unde familiile nu sunt responsabile, acești profesori reprezintă a doua familie. Unde nu avem această situație, apare abandonul școlar și apar elevii care urăsc școala. Și aici, toate instituțiile statului trebuie să intervină.
  • Dacă un copil vine nemâncat la școală, și 1 din 3 copii se duce nemâncat la școală, vă dați seama că acelui copil nu îi arde de școală. Acolo trebuie să intervină pedagogia, acolo trebuie să intevină empatia astfel încât copilul să simtă o dragoste a profesorului și implicit față de școală.
Citește și:
VIDEO Sergiu Arsene, primar Bod: Pentru descentralizarea educației trebuie să ne așezăm toți la masă, să vedem ce facem dincolo de a lua o tabletă / Dezbaterea online de Ziua Educației a început: Cum funcționează descentralizarea deschiderii școlilor în rural
În județul Cluj nu am avut profesori care să refuze predarea online, anunță Marinela Marc, inspector școlar general. “Personal nu-i înțeleg pe colegii care refuză să facă aceasta activitate”
Sergiu Arsene, primarul comunei Bod, Brașov: Cred că angajarea profesorilor trebuie să se facă la nivelul comunității, descentralizat / Trebuie să-i cuplăm cumva la comunitate / Copilul vine la școală dacă are condiții, nu dacă îi dăm tichete sociale
Primarul din Ciugud, Alba: Când intru în curtea școlii și 50 de copii îmi spun că vin fericiți la școală, când văd că școala a devenit neîncăpătoare pentru copiii noștri, în condițiile în care eram pe desființate, e clar că e o investiție bună / Descentralizarea în pandemie există

6 comments
  1. Simcera sa fiu, nu prea am inteles nimic din ce zice domnul. Iar multa vorba goala pentru nimic. Treaba se invarte tot pe chestiuni administrative si nu se pune punctul pe I. Eu stiu ca o educatie buna incepe in primul rand cu un manual bun. Nu e cazul. Expertii din minister dati agara de urgenta. Taie frunza la caini. Sunt pe alta lume.

  2. “Așa cum nu cred că există copil prost, nu există nici profesor prost.” Uitasem că e incorect să spui că vreun om din lumea asta largă e prost. Ar trebui scos din dicționare cuvântul ăsta lipsit de sens.
    Suntem toți niște geniali, doar că genialii din jurul nostru nu își dau seama.
    Un pic de empatie ne-ar mai trebui și ar fi Raiul pe pământ.

  3. …si asa am aflat cum “pedagogia” tine de foame conform inteligentului parinte Cristache ! Citam “clasici” in viata :
    ” Dacă un copil vine nemâncat la școală, și 1 din 3 copii se duce nemâncat la școală, vă dați seama că acelui copil nu îi arde de școală. Acolo trebuie să intervină pedagogia, acolo trebuie să intevină empatia astfel încât copilul să simtă o dragoste a profesorului și implicit față de școală.” Nea cristache nici nu stii cât de penibil incepi sa fii !!!

    1. Experți în învățământ!Ei au impresia ca învățământul e doar formularea de fraze.Sunt sigur că are si susținători si ca domnul in cauza e foarte mândru de ideile exprimate.

      1. Eu daca pun un muncitor in fabrica sclav pe plantatie cu 10 ore pe zi 6 zile pe saptamana pe minim pe economie sa predea o saptamana si mai ales in conditiile actuale si cu elevii din ziua de azi, daca nu fuge ala si cere si ore suplimentare de banii aia, sa nu mi spineti mie. Numai cine nu este in sistem nu stie ce consum psihic, intelectual este si ce forta iti trebuie sa rezisti: presiunilor sociale, politice, nedreptatilor, schimbarilor de la o ora la alta si mai ales sfidarii din partea ministerului. Singura clasa sociala care vine cu tot de acasa de la pix la imprimanta si desktop. Singura clasa sociala ce lupta din rasputeri sa faca din prosti oameni si statul sa o condamne ca tot prosti raman pentru ca ei sunt de fapt …prosti. Singura clasa sociala hulita, jignita si de analfabeti cu voia, permisiunea si insistenta Guvernului. Singura clasa sociala care are manjita usa de ca…cat mai ceva ca wc ul public din cel mai infect iarmaroc. Va meritati soarta. Iar voi, pseudo- stiutorilor intr-ale stiintelor educatiei precum musiu Cristache, fiti profesori pentru o zi pe stare de alerta. Doar atat. Toate incercarile predarii in plina pandemie palesc in fata disperarii ca in decurs de 8 ore sa iei o gura de aer si sa ajungi si tu la toaleta. Azi am ajuns la baie dupa 7 ore… Si am dat masca tot dupa 7 ore fara nici macar 10 minute de pauza, tot la baie pt.ca azi…a plouat…Realizati, dragi cititori ca un cadru didactic, daca nu iese afara, nu poate scoate masca decat la toaleta…Repet, azi am ajuns dupa 7 ore la toaleta. A devenit un lux sa respir si sa merg la baie. De cand am inceput anul scolar, nici macar o zi nu am baut o gura de apa sau nu am mancat. Pentru ca am preferat sa merg la baie dupa 7 ore. Fara apa si mancare mai rezist. Pentru parerologi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Ministrul Ligia Deca, fosta consilieră a președintelui Klaus Iohannis, a pierdut alegerile parlamentare în care a candidat pentru funcția de senator pe listele PNL Vâlcea – rezultatele alegerilor parlamentare 2024

Ministrul liberal al Educației, Ligia Deca, nu a intrat în Parlament, potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare după redistribuirea mandatelor, spun sursele Edupedu.ro. Ligia Deca a candidat pentru un post de senator…
Vezi articolul

Formarea a 100.000 de profesori în pedagogie digitală, prin PNRR – apel lansat în consultare publică. Cel puțin jumătate dintre ei ar trebui să facă resurse educaționale care vor fi publicate pe o platformă. Formarea cu 85 de ore de curs/practică și materialele trebuie să fie gata până în septembrie 2025

Apelul PNRR pentru formarea a 100.000 de profesori în pedagogie digitală, de 80 de milioane de euro, a fost pus în consultare publică de Ministerul Educației. Cel puțin 50.000 de…
Vezi articolul

Klaus Iohannis: Nu se redeschid şcolile, grădiniţele, universitățile, până în septembrie. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza cum au fost planificate. Anul școlar se încheie pe 12 iunie

“Grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar”, a anunțat președintele Klaus Ioahnnis. Liderul de la…
Vezi articolul