Italia reintroduce posibilitatea ca elevii să rămână repetenți pe baza notei la purtare, „pentru a readuce respectul” în școală și pentru a combate violența împotriva profesorilor

Foto: © Marmogar | Dreamstime.com

Parlamentul italian a adoptat, miercuri, o nouă lege care reintroduce notele la purtare și posibilitatea ca elevii să rămână repetenți în baza acestora, măsură prezentată ca soluție pentru combaterea actelor tot mai dese de violență împotriva profesorilor, potrivit The Guardian. Repetenția în baza notei la purtare – care continuă să existe în România, prin regulamentul școlilor – a fost introdusă, în Italia, de regimul fascist al lui Benito Mussolini, în 1924, dar a fost eliminată complet din școlile italiene de mai bine de 20 de ani.

Noua lege permite școlilor să decidă că un elev poate rămâne repetent exclusiv din cauza comportamentului său, indiferent de rezultatele sale școlare. 

Astfel, elevii de gimnaziu și liceu care au nota 5 sau mai puțin la purtare riscă să repete anul. În plus, elevii de liceu care au nota 6 la purtare trebuie să dea un test de educație civică. Notele la purtare le pot influența considerabil și participarea la examenului de Maturita, echivalentul italian al Bacalaureatului.

Publicația notează că, în această țară, au fost introduse și amenzi între 500 și 10.000 de euro pentru acte de agresiune împotriva personalului școlar. Iar noua lege, susținută de directorii de școli, a fost introdusă în urma creșteri de peste 110% a agresiunilor contra profesorilor în acest an, comparativ cu 2023 – agresiuni comise, între altele, de elevi nemulțumiți de regulile privind folosirea telefoanelor la clasă, dar și de unii părinți.

Pe de altă parte, măsura a fost descrisă de Tommaso Martelli, reprezentantul unei organizații naționale a elevilor, drept una menită să „întărească o cultură autoritară și punitivă” și „alt instrument de represiune în școli”.

The Guardian amintește că regulile de acest tip, introduse de regimul Mussolini și rămase neschimbate până în anii ’70, au fost abandonate, mai întâi, în școala primară și gimnaziu, iar după o serie de modificări s-a renunțat complet la ele în anul 2000.

Citește și.
Ministrul Educației din Italia interzice folosirea telefoanelor mobile în clasă
Telefoanele mobile și tabletele să nu fie folosite în școlile din Italia, nici în scopuri didactice, vrea ministrul Educației. Giuseppe Valditara anunță că va trimite reguli profesorilor și părinților

Photo © Marmogar | Dreamstime.com Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version