Istoricul Andrei Pippidi, despre repatrierea osemintelor Reginei-Mamă Elena: Împrejurarea aceasta este o reîntoarcere a unei figuri istorice în memoria românilor

1.334 de vizualizări
Foto: www.romaniaregala.ro
Regina-Mamă Elena va fi reînhumată astăzi, la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I, după ce osemintele sale au fost repatriate vineri. “Împrejurarea aceasta este o reîntoarcere a unei figuri istorice în memoria românilor, fiindcă soția lui Carol al II-lea, din 1921 și până în începutul anilor ’30, a jucat un rol care era tocmai cel care i se cuvenea, tocmai cel potrivit pentru prima doamnă a țării, având de patronat diverse activități culturale și educative, ceea ce a făcut totdeauna cu generozitate”, a declarat pentru Edupedu.ro istoricul Andrei Pippidi.

Profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, fost director al Institutului Român de Istorie Recentă, autor a numeroase cărți de istorie medievală și modernă, istoricul Andrei Pippidi a editat șase dintre volumele bunicului său, istoricul Nicolae Iorga (sursa).

Într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, Andrei Pippidi a vorbit despre rolul jucat de Regina-Mamă Elena în epocă și despre modul în care o oglindește istoria:
Andrei Pippidi / Foto: Wikipedia Bogdan StăncescuAndrei Pippidi, CC BY-SA 2.0, Link

“Împrejurarea aceasta este o reîntoarcere a unei figuri istorice în memoria românilor, fiindcă soția lui Carol al II-lea, din 1921 și până în începutul anilor ’30, a jucat un rol care era tocmai cel care i se cuvenea, tocmai cel potrivit pentru prima doamnă a țării, având de patronat diverse activități culturale și educative, ceea ce a făcut totdeauna cu generozitate.

Regina mama Elena si Regele Mihai, in 1926 / Foto: www.romaniaregala.ro

În urma acelui conflict care i-a despărțit pe cei doi soți, și-a continuat viața în străinătate și în acest exil a avut mult de suferit, fiind foarte izolată de familie și având dreptul rar să își revadă fiul iubit. Cel care avea să fie Mihai I i-a datorat imens; chiar dacă întâlnirile lor au fost în acea vreme rare, legătura a fost puternică, statornică. Se va vedea aceasta după 1940, când ea a fost rechemată în țară, de altfel la sfatul lui Nicolae Iorga și prin înfăptuirea lui Ion Antonescu.

Foto: Facebook/ Familia Regala a Romaniei

În această calitate de consilieră a fiului său, a intervenit cu energie pentru protejarea evreilor care erau atunci amenințați să sufere nelegiuitele persecuții pe care Germania voia sa le impună și la țările vasale ei, cum era atunci România, și pentru acest rol Elena a căpătat postum răspalata de ‘Drept între popoare’, pe care poporul evreu îl rezervă celor care i-au fost de cel mai mare ajutor în acele împrejurari dramatice.

Mihai I și Regina Mama Elena, în 1946 / Foto: peles.ro

Ceea ce pot să îmi aduc aminte este și că, în timpul anilor 1942-1944, această mamă a ținut ca fiul ei să primească de unde se putea sfaturile cele mai potrivite ca să reziste situației înjositoare și copleșitoare în care țara se găsea, în timpul participării la războiul dirijat de la Berlin. Regina Elena se întoarce după ce același gest, mai mult sau mai puțin meritat, fusese făcut și față de Carol al II-lea.

Regina Elena in anii 1950 / Foto: www.romaniaregala.ro

Eu aș zice că cel puțin umbrele care stăruie asupra numelui lui Carol nu ating câtuși de puțin pe Regina Elena”.

Regina Elena in anii 1970 / Foto: www.romaniaregala.ro
Regina-Mamă Elena va fi reînhumată la Curtea de Argeş

 

Regina-Mamă Elena va fi reînhumată sâmbătă, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. La ceremonia religioasă, care va începe la ora 12:00, vor asista Custodele Coroanei Române, Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta) şi Lord Peter Rosslyn (şeful Casei Principelui de Wales şi Ducesei de Cornwall), relatează Agerpres.

Regina Elena a murit în Elveţia, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

În noua catedrală, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 2009, au fost înmormântaţi Regele Mihai şi Regina Ana, ulterior fiind reînhumate şi osemintele Regelui Carol al II-lea, aduse la Curtea de Argeş încă din anul 2003 şi depuse iniţial într-o capelă din curtea mănăstirii.

În vechea catedrală de la Curtea de Argeş, ctitorită de Neagoe Basarab la începutul secolului al XVI-lea şi refăcută la sfârşitul secolului al XIX-lea, sunt înmormântaţi primii doi regi ai României, Carol I şi Ferdinand, potrivit agenției de presă.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Au fost 24.366 de note greșite la Evaluarea Națională, corectate la contestații / Peste 35% dintre notele contestate au scăzut și doar 12% au rămas neschimbate

Ministerul Educației a prezentat rezultatele contestațiilor de la Evaluarea Națională 2024. Doar una din 10 lucrări a rămas cu aceeași notă primită în faza inițială, potrivit instituției. Restul lucrărilor au…
Vezi articolul

Tragedia triajului. Despre etica alocării resurselor medicale limitate în timpul COVID-19 – Alexandru Volacu, conferențiar la Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București

Analiza este semnată de Alexandru Volacu, conferențiar universitar la Facultatea de Administrație și Afaceri din cadrul Universității din București, cadru didactic asociat la Facultatea de Administrație Publică din cadrul SNSPA…
Vezi articolul
Foto: INQUAM Photos George Calin

INTERVIU Filologul Liviu Papadima, despre proiectele de legi ale educației, “lipsite de viziune” și cu “prevederi scandaloase”: Organizarea “comasată” a Bacalaureatului – “o aberație, mărturia fără echivoc a incapacității autorităților românești” / Dacă aceasta va fi păstrată, reforma “va muri în câțiva ani”

“Dacă cea mai stupidă inițiativă din învățământul preuniversitar, cea a bacalaureatului ‘comasat’, va fi menținută în textul legii, cred că va avea soarta multor altor tentative de ‘reformă’ în favoarea…
Vezi articolul

Campusuri digitalizate complet și profesori pregătiți pentru instruirea online au devenit nevoi majore ale studenților – studiu internațional Ernst&Young

Calitatea predării online este o nemulțumire majoră pentru studenți la nivel internațional, potrivit unui studiu realizat de Ernst&Young în 11 țări preponderent dezvoltate. Analiza, publicată recent, argumentează pentru întărirea capacităților…
Vezi articolul