Istoria comunismului ca instrument politic. Institutul care studiază crimele comuniștilor sprijină propunerea din menționare a acestei materii în proiectul noii legi. Forul atribuie ideea liderului liberal Alexandru Muraru, angajat în campania pentru legile educației, fratele unui fost președinte al IICCMER / Propunerea fusese făcută și de o organizație independentă

318 vizualizări
Alexandru Muraru / Foto: Captură Facebook.com – PNL Iași
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță, într-un comunicat preluat de Agerpres, că susține introducerea în programa de studii liceale a disciplinei Istoria Comunismului, materie care să fie menționată în viitoarea lege a învățământului preuniversitar.

IICCMER îi atribuie inițiativa lui Alexandru Muraru, deputat, președintele PNL Iași, care a exprimat o propunere în acest sens la Forumul Educației de la Iași, eveniment organizat de liberali la sfârșitul săptămânii trecute.

  • De notat că o propunere similară a fost făcută, anterior, de cel puțin o organizație independentă – Alianța “O voce pentru educație”, care a propus introducerea unei materii privind Istoria Comunismului, alături de studierea Holocaustului, în proiectul legii învățământului preuniversitar.

IICCMER scrie în comunicat:

  • “Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc îşi exprimă susţinerea deplină faţă de iniţiativa deputatului Alexandru Muraru de introducere în programa de studii liceale a disciplinei Istoria comunismului.”

Alexandru Muraru este unul dintre liderii liberali implicați în promovarea proiectelor de legi ale educației, prin evenimentul de la Iași, propunerea lui fiind singura exprimată verbal în cadrul dezbaterilor din cadrul acelei conferințe pe tema proiectului legii învățământului preuniversitar. El este fratele lui Andrei Muraru, actual ambasador al României la Washington și fost președinte IICCMER (2012-2014).

În comunicatul de luni, este citat, cu un argument în favoarea amendamentului la proiectul legii educației, și Daniel Șandru, președintele actual al IICCMER, care este și co-autor al uneia dintre cărțile semnate de frații Muraru (“Revoluția din 1989, Învinși și învingători”).

În același comunicat, Institutul amintește că, “în acord cu obiectivele sale de activitate, IICCMER a publicat încă din 2009, urmat de reeditări în 2011 şi 2014, un manual pentru liceu, denumit O istorie a comunismului din Romania. Ne-am exprimat în permanenţă disponibilitatea de a contribui, cu resursele intelectuale şi materiale pe care la avem la dispoziţie, la reactualizarea şi modernizarea conţinutului didactic, astfel încât demersul susţinut să aibă un impact semnificativ în rândul elevilor din România, să fie uşor şi conştient de înţeles, dar mai ales, să fie un instrument folosit de următoarele generaţii împotriva ideologiilor de tip totalitarist sau în oricare încercări de a le fi suprimate ideile, libertăţile şi valorile”.

Săptămâna trecută, alianța “O voce pentru educație” a publicat cele peste 280 de amendamente pe care le-a propus la proiectele de legi ale educației, printre care și unul referitor la menționarea “Istoriei comunismului” ca disciplină a trunchiului comun pentru liceu.

Citește și:
Cazul Forumului Educației de la Iași: Cum a bifat ministrul Cîmpeanu, pe linie de partid, două “dezbateri” din ținta de 50 prin care urmărește să legitimeze, ca amplă “consultare publică”, proiectele de legi ale educației
Cel mult 22 de elevi în clasă pentru toți anii de școală, ore de gimnaziu organizate nu mai devreme de 9 dimineața, studierea istoriei tuturor marilor religii la ora de Religie, să se reanalizeze examenul la Colegiile naționale – propuneri ale Alianței “O voce pentru Educație”, de modificare a proiectului Legii învățământului preuniversitar

1 comment
  1. Elevii petrec prea mult timp la școală. Toate asociațiile – de părinți, de profesori, de psihologi, etc – cer să nu mai fie atât de încărcați.

    Parlamentarii care au de rezolvat o sinecură pentru un amic: să introducem discipline obligatorii, cum ar fi Istoria Comunismului, Istoria Holocaustului în România, Educație financiară, Educație Rutieră, Educație pentru te-miri-ce și pentru care nu există profesori (dar nu-i bai, punem să le predea orice masterand de master cu nume aproximativ de la orice universitate/facultate din fiecare orășel, fără modul psihopedagogic, că nu e nevoie de așa ceva decât pentru fraieri). Am rezolvat. Ura, Ura, Ura!! (aplauze prelungite).

    Mare meșteșug de tâmpenie.

    Toate cele înșirate mai sus ar putea intra frumos în discipline deja predate – istoria în special, în capitole specializate pe tematica respectivă, dacă vreți, module, potrivite vârstei și capacității de înțelegere a elevului. Dar nu, noi vrem să le punem IN PLUS! Pentru că altfel amicii n-au unde și cum intra în învățământ pe ușa din dos…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
colegiile universitare la care se intră fără BAC

INTERVIU Sorin Cîmpeanu, despre colegiile universitare la care se intră fără BAC: Dacă vă referiți la scăderea standardelor și la ipocrizia că toate universitățile trebuie să formeze la nivel de doctorat, atunci este o coborâre a profesorilor universitari care predau în preuniversitar

Noul proiect “România Educată”, care va fi aprobat de Guvern prin memorandum săptămâna viitoare, conține o rută de învățământ pentru elevii care au picat sau nu au dat Bacalaureatul, rută…
Vezi articolul

Până pe 31 mai, se pot depune proiecte pentru formarea a 100.000 de profesori în pedagogie digitală. Prioritară este formarea profesorilor din mediul rural și zone defavorizate / Ministerul Educației a scos termenul „non-binar” din Ghidul solicitantului

Ministerul Educației a lansat apelul pentru formarea a peste 100.000 de profesori în pedagogie digitală, de 80 de milioane de euro. Valoarea unui proiect este de minim 2,4  milioane euro…
Vezi articolul

Klaus Iohannis: Ne dorim să deschidem cât mai repede școlile / Vaccinarea se va face etapizat. E vorba în prima fază de personalul medical, grupele de risc, lucrătorii din educație

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, într-o conferință de presă la palatul Cotroceni, că săptămâna viitoare va fi făcută publică strategia de vaccinare la nivel național împotriva coronavirusului. ”Vaccinarea se…
Vezi articolul