Istoria Artei Moderne, pe înțelesul copiilor – Curs online de vară, în care vor afla ce este impresionismul, cubismul sau expresionismul prin operele pictorilor Degas, Monet, Seurat și Signac, van Gogh, Gauguin, Picasso și Kandinsky (P)

0 vizualizări
Vincent van Gogh / Foto: Pexels Alena Yanovich
De ce este un mare pictor mare? Și cum recunoști cărui curent îi aparține o pictură? Curentul impresionist și ecourile sale îi vor purta vara aceasta, de pe 5 și până pe 9 august 2024, pe copiii înscriși la cursul online „Artă Modernă pentru copiii de azi” printre pastelurile, balerinele și jocheii lui Edgar Degas, în căutarea luminii surprinse de Claude Monet, până la pointilismul marcat de Georges Seurat & Paul Signac, la extraordinara lume a lui Vincent van Gogh și la fascinația pentru călătorii pe care o vedem la Paul Gauguin.

Modulul al II-lea al cursului online se desfășoară între 19 august – 23 august 2024, perioadă în care copiii înscriși vor studia despre Paul Klee și arta infantilă, vor afla despre Joan Miró – pictopoezie, Marc Chagall și lumea lui visată, Pablo Picasso și Wassily Kandinsky.

În cele 10 întâlniri, copiii se vor familiariza treptat cu tendințele artei moderne. Fiecare întâlnire va aborda opera unui singur artist în contextul istoric, cultural și social care i-a influențat parcursul creativ. Copiii își vor dezvolta abilitatea de a „citi” o imagine artistică, vor fi capabili să „traducă” limbajul artistic plastic în limbajul cuvintelor, explicând și comentând imaginile arătate de profesor.

Creativitatea nativă a copiilor va fi stimulată și cultivată. Vom exersa tehnici de pictură, desen, colaj, tehnici mixte ce au fost experimentate de artiștii moderni.

Fiecare prezentare va îmbina viziunea artistului cu evenimentele biografice care i-au marcat opera.

Punem accent pe conversație în jurul operei, lectura imaginii, bună-dispoziție și libertate în creație. Vom exersa tehnici de pictură, desen, colaj, tehnici mixte ce au fost experimentate de artiștii moderni.

Prin expunerea la o multitudine de imagini în stiluri și genuri picturale diverse, copiii își vor îmbogăți cunoștințele și vocabularul.

Modulul I – „Curentul impresionist și ecourile sale” – cuprinde:
  • În sesiunea de luni, 5 august discutăm despre Edgar Degas – pastel, balerine și jochei.
  • În sesiunea de marți, 6 august discutăm despre Claude Monet în căutarea luminii (impresionism).
  • În sesiunea de miercuri, 7 august discutăm despre Georges Seurat & Paul Signac – pointilism, neoimpresionism.
  • În sesiunea de joi, 8 august discutăm despre Vincent van Gogh – între agonie și extaz (precursor al expresionismului).
  • În sesiunea de vineri, 9 august discutăm despre Paul Gauguin – fascinația pentru călătorii / pictor aventurier (nabism).
Modulul II – „Artiști ce au infuențat secolul XX” – cuprinde:
  • În sesiunea de luni, 19 august discutăm despre Paul Klee și arta infantilă.
  • În sesiunea de marți, 20 august discutăm despre Joan Miró – pictopoezie.
  • În sesiunea de miercuri, 21 august discutăm despre Marc Chagall și lumea lui visată.
  • În sesiunea de joi, 22 august discutăm despre Pablo Picasso – de la albastru la roz, spre cubism.
  • În sesiunea de vineri, 23 august discutăm despre Wassily Kandinsky – de la expresionism înspre abstracție.
De ce aveți nevoie, pentru participarea la cursul online Artă Modernă pentru copiii de azi?
  1. Înregistrare cont Elev în cadrul platformei teach4u.ro. Contul este Gratuit.
  2. Dispozitiv IT cu ecran de bună rezoluție, pentru a facilita receptarea operelor de artă vizuală prezentate și comentate împreună
  3. Bloc desen A3 (minim 200g/mp), creioane B, cărbune desen, pastel moale/pastel uleios, acuarela, tempera, pensule, trafaleți, paletă culoare, pahare pentru apă.

Fiecare modul este alcătuit din lecții de sine stătătoare, astfel încât copiii să poată participa la oricare dintre acestea, în funcție de disponibilitate și dorință.

Recomandăm participarea la cel puțin un modul de ateliere consecutive, pentru a cuprinde o viziune de ansamblu asupra tendințelor moderniste în artă.

Există două opțiuni de plată:

– în avans pentru fiecare modul în parte la prețul de 650 lei, dacă există interes pentru un anume modul;

– sau integral pentru ambele module la prețul de 1,000 lei, aplicându-se o reducere de 23% din suma totală.

Cursul este condus de profesoara Irina Cangeopol, absolventă a Facultății de Arte Plastice la UNARTE București, în prezent studentă într-un program de master în studiul imaginii în cadrul Facultății de Litere. Lucrează de 12 ani ca profesor de educație plastică și vizuală, nivel gimnazial și liceal. În ultimii ani, a colaborat în programe educative non-formale prin arte vizuale desfășurate în muzee de artă și în galerii de artă și chiar în aer liber, pentru copii de toate vârstele. A obținut certificarea de specialist în educație culturală prin arte vizuale din partea Ministerului Culturii.

Fotografie de la Alena Yanovich / Pexels


You May Also Like

VIDEO Peste 800 de elevi și profesorii lor din 7 școli rurale din județul Prahova au acum acces la condiții sanitare mai bune și la infrastructură de colectare separată / În fiecare școală profesorii le-au spus elevilor cât de importante sunt regulile de igienă și respectul pentru mediu (P)

Elevii din mai multe școli din mediul rural, din județul Prahova, învață acum în școli mai moderne, cu grupuri sanitare renovate și infrastructură pentru colectarea separată, pe două fracții, a…
Vezi articolul