Israelul a decis să recunoască diplomele absolvenților Facultății de Medicină din Cluj-Napoca și din București – anunță UMF “Iuliu Hațieganu”

1.832 de vizualizări
Sursa: Pixabay.com
Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” a anunțat că “Israelul a decis recunoașterea diplomelor absolvenților Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, lucru care le oferă dreptul tinerilor medici de a profesa în această țară în urma examenului de rezidențiat”. Instituția de învățământ superior precizează că în 2018 Israelul a decis ca recunoașterea studiilor să nu se mai facă unitar la nivelul tuturor facultăților dintr-o anumită țară, ci pentru fiecare facultate în parte, “existând foarte mari diferențe de calitate în pregătirea absolvenților între diferitele facultăți”.
“Astfel, în urma evaluării, din România vor fi recunoscute diplomele de la UMF ‘Iuliu Hațieganu’ din Cluj-Napoca și de la UMF ‘Carol Davila’ din București”, anunță UMF Cluj-Napoca, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Decizia a fost comunicată printr-o scrisoare oficială de către Dr. Shaul Yatziv directorul departamentului de acreditări pentru profesioniștii din domeniul medical și vine în urma unei vizite pe care Dr. Yatziv împreună cu o comisie a Ministerului Sănătății din Israel a făcut-o la Cluj-Napoca, în care aceștia au analizat standardele pregătirii pe care o oferă facultatea de medicină. Această decizie este cu atât mai relevantă în contextul în care în 2018 Israelul impunea criterii dure de acreditare pentru cei care aveau diplome de studiu emise în România și care doreau să profeseze în această țară“, informează Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) “Iuliu Hațieganu” într-un comunicat remis Edupedu.ro.

UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca precizează în comunicat următoarele: “Calitatea absolvenților școlilor de medicină este o problemă foarte importantă pentru oficialii israelieni, având în vedere că 60% dintre medicii israelieni sunt formați în străinătate, iar felul în care sunt pregătiți să facă față sistemului israelian de sănătate este privit ca o adevărată problemă de siguranță națională.

Astfel, în anul 2018 Ministerul Sănătății din Israel a decis să nu mai recunoască diplomele medicale decât cele provenind din țări membre OECD sau diplome ale facultăților de medicină care au fost acreditate după standardele Federației Mondiale de Educație Medicală (WFME). Facultatea de Medicină din Cluj a fost evaluată de Asociația Școlilor de Medicină Europene (AMSE) și ASIIN (Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale) din Germania, precum și de CIDMEF (Conferința Internațională a Decanilor și Facultăților de Medicină de Expresie Franceză), ambele evaluări fiind realizate după standardele WFEME“, se arată în comunicatul instituției de învățământ superior.

În urma evaluării pe care reprezentanții Ministerului Sănătății din Israel au făcut-o la Cluj în luna decembrie, aceștia au ajuns la concluzia că studiile medicale de care au parte viitorii medici la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca întrunesc standardele ridicate acceptate de către Israel, iar acreditarea obținută de la AMSE/ASIIN certifică îndeplinirea standardelor Federației Internaționale de Educație Medicală (WFEME). S-a decis ca recunoașterea studiilor să nu se mai facă unitar la nivelul tuturor facultăților dintr-o anumită țară, ci pentru fiecare facultate în parte, existând foarte mari diferențe de calitate în pregătirea absolvenților între diferitele facultăți. Astfel, în urma evaluării, din România vor fi recunoscute diplomele de la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și de la UMF „Carol Davila” din București, anunță UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Noul rector al Universității pentru mandatul 2020-2024, Anca Buzoianu, decan al Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, a declarat că “începutul de an a adus vești excelente pentru studenții noștri din Israel și pentru noi toți, întreg corpul didactic al Facultății de Medicină din Cluj-Napoca. Această victorie se datorează muncii pe care noi toți am depus-o anul trecut și efortului pe care l-am făcut pentru a obține acreditarea internațională privind calitatea educației care ne-a fost acordată în urma evaluării externe realizată de AMSE (Asociația Școlilor de Medicină Europene) și ASIIN (Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale), cea mai importantă agenție de evaluare a calității educației din Germania“.

Universitatea precizează că, “pentru ca această recunoaștere să fie menținută, Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca trebuie să își mențină standardele ridicate în pregătirea studenților, să respecte în continuare măsuri precum:

  • studiile absolvenților să fie continue și neîntrerupte în cei 6 ani de facultate,
  • studenții să nu se fi transferat din alte instituții medicale pe perioada studiilor,
  • tinerii să treacă cu succes de toate examenele înainte de avansa în anii de studiu
  • și să promoveze toate disciplinele preclinice înainte de începerea activității clinice (anii 4-6),
  • numărul de studenți admiși la facultate să fie proporțional cu capacitatea clinicilor și facilităților de pregătire, astfel încât aceștia să aibă parte de stagii de practică adecvate,
  • iar admiterea studenților în primul an de facultate să se facă doar pe bază de concurs, ca în prezent”.

“Potrivit statisticilor, israelienii sunt printre cele mai numeroase populații studențești în Universitățile de Medicină din România, în Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Iuliu Hațieganu’ fiind studenți 140 de cetățeni israelieni”, notează instituția de învățământ superior.

Descarcă de aici comunicatul integral al UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca:

UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca: Israelul recunoaște diplomele absolvenților Facultii de Medicina din Cluj

Citește și:

 

 


1 comment
  1. Romanai nu poate deschide mai multe saloane ATI, fiindca nu are doctori, dar ce stire minunata mi-ati daaaaat! Cu sa nu te bucuri vazand ca scolile romanesti reusesc sa gaseasca spatiul pentru a educa medicii altoraaaaaa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministra Educației susține că nu știe că olimpicii naționali au putut intra la facultate fără admitere dacă au luat locul II, III sau mențiune, până să schimbe regulile prin delegare: Această prevedere este în legea educației. Nu este nicio variație majoră față de ceea ce am văzut până acum

Ministra Educației, Ligia Deca, susține că nu știe că olimpicii naționali au putut intra la facultate până acum fără admitere, dacă au avut locul II, III sau mențiune la olimpiadele…
Vezi articolul

OFICIAL Înscrierea la Rezidențiat 2020 se poate face doar prin poștă, dar candidații care nu vor să depună copii legalizate la dosar trebuie să meargă cu actele originale la DSP. Calendarul concursului

Regulile examenului de Rezidențiat 2020 au fost publicate în Monitorul Oficial cu doar o lună și 10 zile înaintea examenului propriu-zis. Modificarea cea mai importantă este introducerea depunerii dosarului exclusiv…
Vezi articolul

Admitere 2022 USAMV: Peste 5.400 de locuri la cele 7 facultăți ale Universității de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din București. Peste 4.000 de locuri de cazare în două campusuri de top / Înscrieri până pe 22 iulie – VIDEO (P)

Admiterea la facultățile Universității de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) București a început. Studenții și viitorii studenți pot să se înscrie online în perioada 4 – 22 iulie 2022…
Vezi articolul

Rectorul Universității de Științe Agricole din Cluj-Napoca, Cornel Cătoi, „își exercită atribuțiile conform prevederilor legale” și în baza unui ordin de ministru, spune Ministerul Educației la aproape o lună după ce instanța a suspendat o serie de acte ce au dus la confirmarea lui pentru un nou mandat

Actul administrativ în baza căruia rectorul Universității de Științe Agricole din Cluj-Napoca (USAMVCN), Cornel Cătoi, își exercită mandatul „este ordinul de ministru”, iar confirmarea lui ca rector nu a fost…
Vezi articolul