Actele emise de conducerea Colegiului Național de Muzică George Enescu (CNMGE) din București de după eliberarea din funcție a directoarei Cristina Sebastian, în septembrie 2023, și decizia de numire a noului director rămân în vigoare până când instanța de judecată comunică Inspectoratului Școlar București (ISMB) hotărârea luată pe 3 aprilie, transmite ISMB într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro.
Instanța a luat decizia executorie de a anula hotărârea prin care directoarea Colegiului de Muzică a fost demisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) pe 25 septembrie 2023, după mai multe controale ISMB la liceu cu privire la înființarea unei clase de a V-a.
- „(…) Până la comunicarea hotărârii instanţei şi a punerii în executare a acesteia, rămân în vigoare toate actele emise, inclusiv decizia prin care doamna Timaru Monica a fost numită, prin detaşare în interesul învățământului, în funcţia de director al Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu”. Aceasta are toate prerogativele îndeplinirii acestei funcţii aşa cum îi sunt conferite de lege”, transmite ISMB.
Amintim că deși hotărârea a fost emisă pe 3 aprilie și directoarea a depus la Inspectoratul școlar certificatul de grefă cu detalii despre hotărârea instanței, aceasta nu a fost repusă în funcție la două săptămâni de la decizia tribunalului. Sebastian susține că se petrece un abuz în serviciu, în timp ce Inspectoratul școlar i-a comunicat miercuri, 10 aprilie, că așteaptă comunicarea hotărârii din instanță, după cum a scris Edupedu.ro duminică, 14 aprilie.
În răspunsul pentru Edupedu.ro de miercuri, 17 aprilie, ISMB reia explicațiile pentru care nu a decis repunerea în funcție a directoarei: în certificatul de grefă depus de Sebastian „nu rezultă alte menţiuni referitoare la punerea în executare a hotărârii instanţei” și nici o motivare a hotărârii ori „dacă decizia de eliberare din funcţie a fost anulată pe motiv de nelegalitate care ţine de forma acesteia sau de fondul problemei”.
ISMB a adăugat că așteaptă comunicarea hotărârii de către instanță la inspectorat: „Instituţia noastră va pune în executare dispoziţiile instanţei imediat ce va fi comunicată hotărârea, pentru a fi în concordanţă cu reţinerile acesteia”.
Cât despre memoriul depus de părinții elevilor de la Colegiul de Muzică George Enescu la Inspectoratul școlar București și Ministerul Educației pentru repunerea în funcție a fostei directoare, ISMB a transmis că „îi asigurăm de întregul nostru sprijin, astfel încât copiii acestora să nu fie afectaţi” și că „vom monitoriza cu atenţie menţinerea unui climat propice, astfel încât elevii, cadrele didactice şi întregul personal angajat al unității de învățământ să nu aibă de suferit”.
Răspunsul ISMB integral:
„Pentru o informare cât mai corectă a opiniei publice, ținând cont de situația de fapt referitoare la eliberarea doamnei Sebastian Cristina Ana Maria din funcția de director al Colegiului Național de Muzică „George Enescu”, printr-o decizie emisă de către ISMB, decizie anulată de către Tribunalul București, în data de 03.04.2024, vă comunicăm următoarele:
Așa cum rezultă din certificatul de grefă, Tribunalul București s-a pronunțat în sensul anulării deciziei de eliberare din funcție a doamnei Sebastian Cristina Ana Maria. Din acest document nu rezultă alte menţiuni referitoare la punerea în executare a hotărârii instanţei, la motivele care au stat la baza acesteia şi nici dacă decizia de eliberare din funcţie a fost anulată pe motiv de nelegalitate care ţine de forma acesteia sau de fondul problemei, astfel încât să o putem pune în executare întocmai.
Raportat la art. 274 din Codul Muncii (Legea nr. 53/2003), în care se precizează faptul că hotărârile pronunţate în fond sunt definitive şi executorii de drept, instituţia noastră va pune în executare dispoziţiile instanţei imediat ce va fi comunicată hotărârea, pentru a fi în concordanţă cu reţinerile acesteia. Avem în vedere şi dispoziţiile art. 424 şi art. 425 Cod procedură civilă, care definesc termenul de „hotărâre” şi conţinutul acesteia.
Ţinând cont că faptele care au stat la baza emiterii deciziei contestate sunt foarte grave şi că acestea au creat un climat impropriu desfăşurării activităţilor instructiv-educative la unitatea de învăţământ, precum şi faptul că instituția noastră a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 cu privire la faptele săvârşite de doamna Sebastian, care, din punctul nostru de vedere, îmbracă un caracter penal, ISMB va formula o cale de atac, în termenul prevăzut de lege.
Aşadar, până la comunicarea hotărârii instanţei şi a punerii în executare a acesteia, rămân în vigoare toate actele emise, inclusiv decizia prin care doamna Timaru Monica a fost numită, prin detaşare în interesul învățământului, în funcţia de director al Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu”. Aceasta are toate prerogativele îndeplinirii acestei funcţii aşa cum îi sunt conferite de lege.
Referitor la aspectele învederate de câţiva părinţi, care sunt îngrijoraţi de eventualele disfuncţii ce pot să apară la unitatea de învăţământ privind legalitatea funcţionarii acesteia, îi asigurăm de întregul nostru sprijin, astfel încât copiii acestora să nu fie afectaţi.
Referitor la afirmaţia doamnei Sebastian Cristina Ana Maria, potrivit căreia deciziile luate la nivelul instituţiei de către directorul în funcţie nu sunt conforme cu legalitatea, precizăm faptul că aceasta este nefondată şi i-am recomandat să se abţină de la a face afirmaţii defăimătoare, care aduc atingere persoanelor implicate în procesul de educaţie, cu atât mai mult cu cât faptele săvârşite de aceasta, în perioada în care a ocupat funcţia de director sunt foarte grave şi au adus prejudicii majore elevilor Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu”.
Datorită faptului că ne preocupă desfăşurarea activităţilor în condiţii optime în unitățile de învăţământ, vom monitoriza cu atenţie menţinerea unui climat propice, astfel încât elevii, cadrele didactice şi întregul personal angajat al unității de învățământ să nu aibă de suferit”.