Irina Geabot, psiholog psihoterapeut: Ce înseamnă regresiile copiilor?

terapiafunctioneaza.ro

Irina Geabot - psiholog psihoterapeut Terapia Funcționează

 

O oarecare regresie este de așteptat după orice perioadă stresantă pentru copil, iar o regresie clară, problematică și relativ îndelungată e de așteptat după o perioadă sau un eveniment traumatizant. Când zic  regresie mă refer la reacții care par a fi dintr-o perioadă de dezvoltare anterioară, pierderea temporară a unor abilități câștigate deja, exprimarea unor nevoi sau comportamente în maniere mai infantile, etc.

 

 

Sunt de 10 zile înapoi acasă cu fetița mea și încă simțim efectele plecării mele. E mai agățată de mine, mai iritabilă și cere mai multă atenție și mai multă iubire. În primele 2 zile începea să plângă și să mă strige dacă ieșeam din cameră fără să observe ea, ca să mă duc la baie, de exemplu. Acum, deși a rămas o după-amiază întreagă să se joace cu părinții mei, și iese din nou în parc cu bona, îmi cere seara să o iau în brațe “ca bebe” și vine mai des să ne pupăcim și să ne drăgălim. E de asemenea mereu la marginea frustrării și orice minusculă nemulțumire declanșează un tantrum mai mic sau mai mare. În plus, nu prea mai vrea să stea pe oliță și mănâncă mai puțin ca de obicei.

Acestea sunt expresii ale dorului ți ale lipsei pe care le-a simțit și sunt perfect normale. Toți ne descărcăm de stres și ne liniștim îngrijorările într-un fel sau altul, iar copiii au o capacitate mai redusă de a se stăpâni și de a se canaliza conștient și le iese cum le iese.

 

 

Când zic aici regresie mă refer la reacții care par a fi dintr-o perioadă de dezvoltare anterioară, pierderea temporară a unor abilități câștigate deja, exprimarea unor nevoi sau comportamente în maniere mai infantile, etc.

Vă invităm să citiți continuarea articolului pe www.terapiafunctioneaza.ro

Mai puteți citi și: “Copiii noștri nu sunt copiii noștri”

 

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!

Exit mobile version