Irina Geabot, psiholog psihoterapeut: Ce înseamnă regresiile copiilor?

892 de vizualizări
terapiafunctioneaza.ro
Irina Geabot – psiholog psihoterapeut Terapia Funcționează

 

O oarecare regresie este de așteptat după orice perioadă stresantă pentru copil, iar o regresie clară, problematică și relativ îndelungată e de așteptat după o perioadă sau un eveniment traumatizant. Când zic  regresie mă refer la reacții care par a fi dintr-o perioadă de dezvoltare anterioară, pierderea temporară a unor abilități câștigate deja, exprimarea unor nevoi sau comportamente în maniere mai infantile, etc.

 

 

Sunt de 10 zile înapoi acasă cu fetița mea și încă simțim efectele plecării mele. E mai agățată de mine, mai iritabilă și cere mai multă atenție și mai multă iubire. În primele 2 zile începea să plângă și să mă strige dacă ieșeam din cameră fără să observe ea, ca să mă duc la baie, de exemplu. Acum, deși a rămas o după-amiază întreagă să se joace cu părinții mei, și iese din nou în parc cu bona, îmi cere seara să o iau în brațe “ca bebe” și vine mai des să ne pupăcim și să ne drăgălim. E de asemenea mereu la marginea frustrării și orice minusculă nemulțumire declanșează un tantrum mai mic sau mai mare. În plus, nu prea mai vrea să stea pe oliță și mănâncă mai puțin ca de obicei.

Acestea sunt expresii ale dorului ți ale lipsei pe care le-a simțit și sunt perfect normale. Toți ne descărcăm de stres și ne liniștim îngrijorările într-un fel sau altul, iar copiii au o capacitate mai redusă de a se stăpâni și de a se canaliza conștient și le iese cum le iese.

 

  • O oarecare regresie este de așteptat după orice perioadă stresantă pentru copil,
  • iar o regresie clară, problematică și relativ îndelungată e de așteptat după o perioadă sau un eveniment traumatizant.

 

Când zic aici regresie mă refer la reacții care par a fi dintr-o perioadă de dezvoltare anterioară, pierderea temporară a unor abilități câștigate deja, exprimarea unor nevoi sau comportamente în maniere mai infantile, etc.

Vă invităm să citiți continuarea articolului pe www.terapiafunctioneaza.ro

Mai puteți citi și: “Copiii noștri nu sunt copiii noștri”

 

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Istoricul Metin Omer, despre situația din Israel: Față de Yom Kippur 1973, Hamas nu a făcut nicio deosebire între civili și militari / Există o tradiție ca societatea palestiniană să susțină organizațiile care au reușite împotriva Israelului / Gaza nu poate fi controlată de Israel pe termen lung din cauza demografiei

Cum a luat naștere statul israelian modern? De ce nu s-a putut înființa un stat independent palestinian? Ce este organizația Hamas și cum este ea văzută de către societatea palestiniană?…
Vezi articolul

Cât de pregătită este România pentru adaptarea la educația online? Nou raport realizat de OECD pe baza testelor PISA / Expertul Andreas Schleicher: Elevii vor deveni mai pretențioși când va reîncepe școala

Cele mai multe țări dintre cele incluse în ultima evaluare PISA nu sunt pregătite pentru lumea învățării în medii digitale, cu toate oportunitățile acesteia, într-o vreme în care, sub presiunea…
Vezi articolul

Rata de vaccinare din învățământ, „adusă” la 60% prin micșorarea numărului total de angajați. Plus cum „a reușit” Ministerul Educației să convingă să se vaccineze mai puțini angajați decât cei care s-au declarat dispuși

Numărul de angajați ai sistemului de Învățământ a fost redus „din pix”, fără nicio explicație publică, în așa fel încât rata de vaccinare să fie peste 60%, arată datele publicate…
Vezi articolul