Irina Geabot, psiholog psihoterapeut: Ce înseamnă regresiile copiilor?

894 de vizualizări
terapiafunctioneaza.ro
Irina Geabot – psiholog psihoterapeut Terapia Funcționează

 

O oarecare regresie este de așteptat după orice perioadă stresantă pentru copil, iar o regresie clară, problematică și relativ îndelungată e de așteptat după o perioadă sau un eveniment traumatizant. Când zic  regresie mă refer la reacții care par a fi dintr-o perioadă de dezvoltare anterioară, pierderea temporară a unor abilități câștigate deja, exprimarea unor nevoi sau comportamente în maniere mai infantile, etc.

 

 

Sunt de 10 zile înapoi acasă cu fetița mea și încă simțim efectele plecării mele. E mai agățată de mine, mai iritabilă și cere mai multă atenție și mai multă iubire. În primele 2 zile începea să plângă și să mă strige dacă ieșeam din cameră fără să observe ea, ca să mă duc la baie, de exemplu. Acum, deși a rămas o după-amiază întreagă să se joace cu părinții mei, și iese din nou în parc cu bona, îmi cere seara să o iau în brațe “ca bebe” și vine mai des să ne pupăcim și să ne drăgălim. E de asemenea mereu la marginea frustrării și orice minusculă nemulțumire declanșează un tantrum mai mic sau mai mare. În plus, nu prea mai vrea să stea pe oliță și mănâncă mai puțin ca de obicei.

Acestea sunt expresii ale dorului ți ale lipsei pe care le-a simțit și sunt perfect normale. Toți ne descărcăm de stres și ne liniștim îngrijorările într-un fel sau altul, iar copiii au o capacitate mai redusă de a se stăpâni și de a se canaliza conștient și le iese cum le iese.

 

  • O oarecare regresie este de așteptat după orice perioadă stresantă pentru copil,
  • iar o regresie clară, problematică și relativ îndelungată e de așteptat după o perioadă sau un eveniment traumatizant.

 

Când zic aici regresie mă refer la reacții care par a fi dintr-o perioadă de dezvoltare anterioară, pierderea temporară a unor abilități câștigate deja, exprimarea unor nevoi sau comportamente în maniere mai infantile, etc.

Vă invităm să citiți continuarea articolului pe www.terapiafunctioneaza.ro

Mai puteți citi și: “Copiii noștri nu sunt copiii noștri”

 

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezultatele PIAAC 2023: Competențele esențiale pentru adulți, în viață, muncă, dar și în participarea la procesele democratice stagnează sau sunt în scădere la nivel internațional, probleme mai pronunțate în Europa de Est / România va participa în premieră la măsurarea alfabetizării adulților în valul 2025-2029

Competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor mai degrabă au stagnat sau scăzut, la nivel internațional, pe parcursul ultimului deceniu, în condițiile…
Vezi articolul

Centrul de analize educaționale: E ușor să afli ce notă a luat copilul tău, dar nu și ce știe cu adevărat copilul tău. Cum să construiești subiecte care să măsoare abilitățile reale ale elevilor

În timpul școlii, elevii iau nenumărate note, dintre care unele, precum cele la examenele  naționale sau la admiterea în diferite unități de învățământ, le influențează major traseul educațional și chiar…
Vezi articolul

ANALIZĂ Învățământul superior românesc – în coada Europei Centrale și de Est, depășit inclusiv de țări mult mai mici și cu mai puține universități, în trei clasamente-cheie: Times Higher Education, QS și Shanghai Ranking

Universitățile românești au, în ansamblul lor, o performanță mai slabă în clasamentele internaționale comparativ atât cu principalii piloni ai învățământului superior din Europa Centrală și de Est – Polonia, Republica…
Vezi articolul