Irina Ștefania Broscaru, președintele Comisiei Județene Dolj pentru Concursul de Titularizare 2024, a declarat pentru TVR Craiova că sunt discipline unde sunt candidați, doar că nu sunt posturi titularizabile: „La geografie avem 28 de candidați și niciun post titularizabil. La Engleză avem 52 de candidați și niciun post titularizabil”. Miercuri, 17 iulie, a avut loc proba scrisă de la Titularizare 2024.
- Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
- Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, anul acesta sunt 9.933 de posturi titularizabile, dintre care 8.691 complete (6.606 urban +1.885 rural) și 1.242 incomplete (673 urban + 569 rural). Anul trecut au fost 6.837 de posturi titularizabile. Acest lucru înseamnă că, în 2024, numărul posturilor pentru angajarea pe perioadă nedeterminată a crescut cu peste 45%.
Irina Ștefania Broscaru a spus că numărul candidaților din județul Dolj este în creștere. Potrivit acesteia, cei mai mulți candidați s-au înscris la disciplina „profesor pentru învățământul preșcolar” – 215.
La limba și literatura română sunt 63 de candidați și un singur post titularizabil, după cum a declarat președintele Comisiei Județene Dolj pentru Concursul de Titularizare 2024:
„Inițial, la acest concurs au înscris 1.058 de candidați. După prima probă a acestui concurs, adică inspecția specială la clasă, respectiv proba practică/orală în profilul postului, au rămas 1.008 candidați. Dacă e să fac o comparație cu anii precedenți, vă pot spune că numărul candidaților este în creștere. În anul 2023 am avut 974 de candidați, iar în anul 2022 – 825. Iată că este o creștere considerabilă. La nivelul județului nostru avem 1019 posturi vacante: complete și incomplete. Dintre acestea, doar 238 sunt titularizabile.
Și aici, dacă vreți să vă fac o comparație cu anii precedenți, numărul posturi este în creștere. În anul 2023 am avut 143 de posturi titularizabile, comparativ cu anul 2022, cu doar 71 de posturi titularizabile. Și aici eu zic că stăm bine la nivelul județului nostru.
Cei mai mulți candidați s-au înscris la disciplina profesor pentru învățământul preșcolar: 215, comparativ cu două posturi titularizabile. Sunt urmați de aproape de colegii de la învățământ primar, unde avem 132 de candidați pe 10 posturi titularizabile. La limba și literatura română avem 63 de candidați și un singur post titularizabil. La profesor pentru educație timpurie (antepreșcolar) avem 36 de candidați și 40 de posturi titularizabile.
Vă pot spune însă că sunt și discipline unde avem candidați înscriși, dar nu avem posturi titularizabile. La geografie avem 28 de candidați și niciun post titularizabil. La Engleză avem 52 de candidați și niciun post titularizabil”, a precizat Irina Ștefania Broscaru.
Informații de context
Anul acesta s-au înscris peste 37.500 candidați la Titularizare 2024, dintre care peste 6.800 din promoția curentă, a anunțat Ministerul Educației. Este cel mai mare număr de candidați din promoția curentă din ultimii 14 ani.
Creșterea numărul de posturi titularizabile a fost provocată de titularizare pe jumătate de normă, scrie ministra Educației Ligia Deca pe Facebook. Aceasta arată că sunt cu 45% mai multe posturi pe durata nedeterminată scoase la concurs în 2024, față de 2023.
În luna mai, profesoara Nina Vasile a vorbit, la emisiunea Destine de la Radio Muscel FM, despre ce înseamnă statutul de cadru didactic suplinitor în sistemul de învățământ românesc. „Când un om aude (cuvântul – n. red) suplinitor, se gândește la cineva care are doar liceul, care este subcalificat, care nu știe să predea, nu se descurcă”, a precizat aceasta.
În luna martie anul acesta, Edupedu.ro a scris că în acest an școlar este cel mai mare număr de profesori suplinitori, din ultimii 5 ani, care predau în școlile din România: Sunt aproape 44.600 de cadre didactice angajate pe perioadă determinată, în anul școlar 2023-2024.
Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare sunt cele care stabilesc viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, potrivit metodologiei de mobilitate, document publicat în Monitorul Oficial. Până acum, viabilitatea posturilor de profesori era stabilită de școală, nu de către inspectoratul școlar.
Despre Titularizarea 2024
Edupedu.ro a scris despre regulile noi în privința angajării profesorilor în școli, anunțate de Ministerul Educației. Instituția a anunțat pe 27 decembrie 2023 că, potrivit ordinului de ministru care prevede condițiile mobilitate a personalului.
- Metodologia a fost aprobată cu cea mai mare întârziere din istoria recentă, de regulă aceasta fiind publicată până acum în luna noiembrie a fiecărui an. Cea mai mare schimbare este faptul că viabilitatea posturilor nu se mai stabilește la școală, așa cum s-a întâmplat în ultimul deceniu, cel puțin – detalii aici.
Profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru 7 ani școlari, conform metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025, document publicat în Monitorul Oficial.
La Titularizare 2024, profesorii suplinitori pierd postul dacă sunt eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă, potrivit metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025.
Profesorii se vor putea titulariza și pe jumătate de normă din anul școlar 2024-2025, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul nr. 6.876 din 22 decembrie 2023, document pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea profesorilor din școli și grădinițe, precum și încadrarea în regim de plata cu ora.