Ionuț, șoferul de TIR care muncește la Londra își vede de 4 ori pe an soția și cele două fete: Familiile sunt despărțite, ca să poată trăi mai bine

1.256 de vizualizări
SURSA: Arte.tv
În vârstă de 45 de ani, Ionuț Mohora, un șofer de TIR român, care trăiește și lucrează în Marea Britanie, a declarat că în România „familiile sunt despărțite, ca să poată trăi mai bine”, într-un reportaj difuzat de canalul Arte. Reportajul face parte dintr-un serial numit „Migranți în Europa”, care arată beneficiile Uniunii Europene și ale liberei circulații, sau ale dreptului la muncă egal pe care-l au europenii. Ionuț transmite și un mesaj autorităților.

Ionuț vorbește despre faptul munca foarte stresantă, spune că muncește la Londra, mai mult decât cetățenii englezi, „nativii” – cum le spune el și că este dispus să lucreze chiar și 14-15 ore pe zi. „Pentru că acolo (n.r. în UK) nu mă așteaptă nimic acasă, am doar un pat și un televizor.” Sacrificiile pe care le face, mai ales pe seama familiei, sunt însă foarte mari – ajunge acasă doar de 4 ori pe an, spun jurnaliștii Arte. Aceste vizite în țară sunt singurele momente în care petrece timp cu soția sa, Izabela și cele două fiice. Cea mică e acum în clasa a VI-a. „Ca ea, mulți copii români sunt lipsiți de prezența tatălui sau a mamei, plecați să lucreze în Vest”, spun autorii reportajului.

Cum ajunge în țară, Ionuț merge la școală, ca să-și vadă fiicele. Soția sa spune că „plecările lui sunt mai greu de suportat. Te gândești că vine din nou și tot așa. E un circuit așa… închis”, spune Izabela.

Familiile sunt despărțite, ca să poată trăi mai bine, spune Ionuț, citat de jurnaliști. „Avem de muncă aici, dar foarte e prost plătită. E un fel de sclavie modernă. Nu vreau să fiu un sclav”, spune Ionuț.

În Marea Britanie Ionuț câștigă 2.500 de euro pe lună, de 4 sau 5 ori mai mult decât un șofer în România, mai arată materialul Arte. Ca el, 20% din poulația României a părăsit țara, iar autorii reportajului pun aceste date în contextul avantajului adus de libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. Dar punctează faptul că dreptul de muncă în Marea Britanie riscă să fie restricționat după Brexit. Așa că mesajul lui Ionuț este următorul: „Sper că vor putea să țină Europa unită, cel puțin așa cum este acum”.

Citește și:


1 comment
  1. Miroase mai mult a articol sa creeze dubii celor din Romania in privinta vreunei decizii de a emigra in alta tara europeana.

    Sunt plecat de peste 4 ani acum, cu toata familia, si dupa tot ce am descoperit in acest timp, am realizat un lucru: pentru copii nostri, nu ne vom mai intoarce vreodata.

    Un sfat celor ce sunt dincolo singuri, departe de familii, si mai ales celor care se gandesc sa plece, cel mai bine este sa plecati cu toata familia. Veti avea sanse mult mai mari sa va realizati o viata decenta in majoritatea Uniunii Europene.

    Copii nostri au sanse mai bune in vestul european, si ei se pot adapta mult mai bine decat noi adultii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, către ministrul Cîmpeanu: “Sunteți întruchiparea perfectă a unui amestec între nepăsarea lui Iohannis și cinismul securiștilor cu doctorate falsificate” / “Mi-e foarte clar, educația va merge doar în jos”

“Sunteți la locul dumneavoastră, adică ministru al Educației în Guvernul României, doar din două perspective: sunteți în subordinea unui plagiator – deci pentru asta vă potriviți acolo – și sunteți…
Vezi articolul