Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie în condiții cu totul diferite / Festivitățile de început de an școlar nu trebuie organizate în acest an / Vă încurajez să îi trimiteți pe copii la școală

6.221 de vizualizări
FOTO: presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis nu va participa la nicio festivitate de început de an școlar anul acesta și spune că nu este bine ca acestea să fie organizate. Șeful statului îi sfătuiește pe părinți să își trimită copiii la școală.

În acest moment, avem doar câteva localități în care educația se va desfășura exclusiv online, iar eficiența măsurilor depinde de colaborarea părinților, cadrelor didactice și elevilor, a declarat Klaus Iohannis în conferința de presă de miercuri seara.

Șeful statului îi sfătuiește pe părinți să își trimită copiii la școală. Declarațiile președintelui:

„Limitarea accesului la educație are consecințe negative majore pentru generațiile tinere și ne afectează tuturor viitorul. Decizia de a deschide școlile, deși nu este una ușoară, este corectă și necesară. Vă încurajez să îi trimiteți pe copii la școală și să le explicați că pentru un timp școala va fi diferită. Dacă vom respecta cu toții regulile, vom depăși această situație”, a declarat Iohannis.

„Este firesc că ne îndreptăm atenția și asupra excepțiilor, acolo unde lucrurile nu functioneza, dar în mii și mii de locuri din România autoritățile și-au făcut treaba. Regretabil, ca în fiecare an, fiindcă încă nu suntem acolo unde ne dorim să ajunge, mai există și excepții, și chestiuni care nu pot fi rezolvate. Poate faptul că începe școala în campanie nici nu este așa rau”.

„Sunt convins că și pentru aceste excepții unde problemele nu sunt încă rezolvate se vor găsi soluții în zilele următoare. Se vor implica și autoritățile centrale acolo unde se poate, fiindcă nu este posibil ca autoritățile centrale să rezolve toate problemele locale.”

„Acolo unde apar probleme importante sunt convins că inclusiv guvernul se va implica și am avut chiar mai multe discuții cu cei responsabili din guvern”.

Despre modul în care a fost gestionată începerea școlii: „Situația este așa de neobișnuită încât lucrurile au fost greu de rezolvat și da, am ajuns să ne pregătim pentru ziua de luni când începe școala și marea majoritatea, mii si mii de școli încep. Deci lucrurile au fost rezolvate, cu toate că am avut condiții vitrege cum nu am avut niciodată de la Revoluție încoace.”

„Accesul la internet nu se rezolvă de guvern, ci de operatorii privați și da, se lucrează și la această chestiune. Însă, dacă ne uităm la ce dificultăți au fost de înlăturat, ce multe complicații au aparut și au trebuit rezolvate, cred că rezultatul este unul poate chiar neașteptat de pozitiv.”

„Știți că s-a discutat în fel și chip despre începerea anului școlar, dacă să înceapă sau nu. Noi am fost convinși de la început că anul școlar trebuie să înceapă, copiii să se ntoarca la scoala, si problemele sa se rezolve. Un efort comun neobișnuit, intens, admirabil, pentru care am și ținut să mulțumesc la începutul intervenției mele celor implicați.”

„Trebuie să fim foarte realiști: în măsura în care nu s-a realizat achiziția, din motive birocratice sau altele, ne confruntăm cu o situație nesatisfăcătoare. Dacă până în 14 septembrie nu toți copiii care au nevoie vor avea tablete, atunci și guvernul si autoritățile vor lucra să aibă din 15-16 septembrie pentru că pandemia nu dispare.”

„Momentan se lucrează la un scenariu prin care autoritățile locale vor achiziționa tablete și guvernul decontează. Este posibil ca într-o localitate sau în alta nu totul să fie pregătit perfect în 14 septembrie, dar cred că trebuie să fim realiști: dacă lucrurile sunt rezolvate în marea majoritate, atunci și guvernanții și autoritățile se pot concentra pe acele locuri unde încă sunt probleme.”

Despre participarile oamenilor politici la deschiderile de an școlar: „Aceste festivități nu trebuie organizate în acest an. Sunt evenimente unde vine multă lume, este greu de controlat accesul, este greu de ținut oamenii la distanăț. Vin copiii care nici nu își cunosc învățătoarea, e posibil să se înghesuie și atunci să avem efectul exact invers de cel dorit.”

„Părerea mea, nu sunt ministru al Educației, dar părerea mea e că nu e bine să se organizeze festivități de început de an școlar. Nu voi participa la nicio festivitate de început de an școlar, dar voi avea un mesaj video pentru elevi și pentru dascăli.”

„Elevii de clasa a VIII-a nu au manuale de Limba Română. Cum vedeți faptul că 9 luni nu s-a putut sa fie acordat acest contract? „Este o problemă care mi s-a adus la cunoștință și e evident că sunt nemulțumit, însă nemulțumirea nu se îndreaptă doar asupra cuiva care nu a reușit, ci întreg sistemul pare că nu funcționează. Metodele birocratice sunt atât de birocratice încât și guvernul se găsește în imposiblitatea de a cumpara tablete. Nu e vorba de o rachetă cu care se zboară pe Marte, e vorba de niște tablete. Cred că întregul sistem de achiziții trebuie reevaluat și găsite metodele prin care aceste achiziții să fie corecte, dar într-un termen rezonabil de scurt”.

„Nu încerc să iau partea cuiva, dar problema cu manualele nu e nouă, e o veșnică problemă și ne arată că întreg sistemul este prost gândit. Nu funcționează și am pretenția că după alegerile parlamentare să ne apucăm de treaba, nu doar să impementăm Romania Educată, dar să implementăm cele mai bune metode ca achizițiile să aibă o finalizare într-un timp util pentru a pune manualul, de exemplu, pe banca elevului.”

„Acest guvern nici nu a fost pus în funcție ca să învingă vreun sistem moștenit. A fost pus în funcție să gestioneze treburile publice până la alegerile parlamentare, să aprobe bugetul și să rezolve problemele curente”.

„Le-a rezolvat pe acestea, s-a ocupat de pandemie și sunt convins că după alegeri va exista un cadru cu care chiar putem să ne apucăm să rezolvăm aceste probleme sistemice create de PSD”.

„În România s-a luat demult decizia ca rețelele acestea să fie puse la dispoziție de operatori privați și asta s-a implementat de 30 de ani. Evident că nu peste tot acoperirea este optimală. Se vor strădui și operatorii de rețele și evident că statul prin STS dă o mână de ajutor acolo unde se poate și problemele se vor rezolva pas cu pas.”

Știre în curs de actualizare.


2 comments
  1. Domnule Presedinte ,ne bucuram ca Romania “va fi educata dupa alegeri “!de abia asteptam !Ne bucuram ca doamna Ministru e diriginta si de abia asteptam sa vedem lectia demonstrativa.si inca ceva ..
    O sa IMI SCOT MASCA LA PRIMA ORA!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Testele de salivă din depozite nu ajung până la finalul săptămânii. Arafat: În scurt timp vor fi semnate noile contracte cu ONAC. Sorin Ion, secretar de stat: Așteptăm să vedem care va fi graficul de distribuție de la DSU

Testele de salivă care ar trebui să ajungă la elevi la finalul acestei săptămâni nu există, până în acest moment, în depozitele școlilor sau ale inspectoratelor școlare. Există teste doar…
Vezi articolul

Material susținut de VIVA

VIDEO Directorii de școli să nu se mai zbată singuri în această încercare de a le cuprinde pe toate, spune Bianca-Virginia Ibadula, managerul Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța, care folosește platforma Viva cu documentele necesare pentru fiecare unitate de învățământ

Avantajele platformei Viva au fost prezentate de 3 directori de unități de învățământ. Bianca-Virginia Ibadula, directorul Colegiului National Mihai Eminescu din Constanța, a spus că cei care conduc școlile ar…
Vezi articolul