Iohannis: La acest moment nu am de gând să refuz promulgarea legii care dublează alocațiile pentru copii

1.650 de vizualizări
FOTO: gov.ro/presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că, la acest moment nu are de gând să refuze promulgarea legii care dublează alocațiile pentru copii, dar aceasta se află în analiză și va primi lămuriri și de la Guvern, potrivit G4Media.ro. Mesajul vine după ce Ludovic Orban a declarat că are 4 metode prin care Guvernul pregătește blocarea dublării alocației de stat pentru copii.

Întrebat ce va face cu legea care dublează alocațiile pentru copii, președintele a răspuns: „Proiectul de lege a ajuns la mine și are termen la 18 ianuarie. La acest moment nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, dar ea se află în analiză și pentru lămuriri de la Guvern, pentru că vorbim de niște sume care nu sunt cuprinse în buget”.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

Anunțul Președintelui vin după ce la începutul săptămânii premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul și PNL au în acest moment patru metode prin care vor încerca blocarea dublării alocațiilor de stat pentru copii. Oficialul a spus că ia în calcul prorogarea termenului, atacarea la CCR, angajarea răspunderii sau modificarea prevederii astfel încât să aibă loc o „creștere rațională” a alocațiilor.

Legea care dublează alocațiile este în prezent pe masa președintelui și așteaptă să fie promulgată.

Informații de background

În primăvară 2019, la dezbaterea în Parlament a Legii bugetului pe 2019 liberalii au depus un amendament care a crescut alocaţiile la nivelul din prezent. La acea vreme Guvernul Dăncilă PSD-ALDE şi parlamentarii aflaţi la putere au criticat măsura. Apoi Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care au fost majorate alocaţiile la nivelul prevăzut de amendamentul PNL, susţinând că de fapt decizia “corectă” a fost cea luată de PSD-ALDE.

Luna trecută, în decembrie 2019, PSD a votat un amedament la legea de aprobare a Ordonanței dată pentru dublarea alocației în primăvară, amendament prin care se dublează din nou cuantumul alocației de stat pentru copii:

  • alocaţia pentru copiii cu vârsta între 0 şi 2 ani creşte la 600 de lei, de la 300 cât este acum, la fel şi pentru copiii cu dizabilităţi
  • alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani creşte de la 150 de lei la 300 de lei.

Legea se aplică din luna următoare promulgării de către Preşedinte, potrivit textului acesteia. Până la această dată Președintele nu a promulgat această lege.

Potrivit unei alte legi în vigoare, Legea 214/2019, alocaţiile de stat pentru copii trebuie să fie majorate de la 1 ianuarie 2020 şi cu rata inflaţiei din anul anterior. Rata inflaţiei în acest an a fost de 3,8%.

În România au fost 3.574.835 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, care au primit alocaţie de stat în luna octombrie 2019, potrivit datelor Ministerului Muncii. Dublarea alocaţiilor, votată în Parlament, înseamnă, implicit dublarea bugetului plătit de stat pentru aceste beneficii se asistenţă socială. Astfel, de la un buget lunar de 595.589.400 lei, alocat în luna octombrie 2019, cel mai probabil acesta va creşte lunar la aproape 1,2 miliarde lei.

FOTO: gov.ro/presidency.ro


1 comment
  1. Când este vorba de ei, de politruci, banii se găsesc ca prin minune.Când este vorba de un copil, mai ales cei cu probleme…cât de nemernici pot fi, împreuna cu pâcăliciul cocoșat de la…știți voi cine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Viitorii profesori de Limba română să facă 4 ani de facultate la ciclul licență, în loc de 3 – i-au propus oficial ministrei educației decanele Facultăților de Litere și de Limbi Străine. Oana Fotache Dubălaru, decan: Propunerea are adeziunea studenților. Impactul bugetar ar fi maximum 6 milioane de euro

Viitorii profesori de limba și literatura română, actuali studenți formați de facultățile de litere și de limbi străine, să facă 4 ani de licență, așa cum era tradiția filologică înainte…
Vezi articolul

Anunțarea câștigătorului licitației Bibliotecii Școlare Virtuale, amânată încă o dată la 2 ani, 2 luni și 12 zile de la semnarea proiectului. Ministru Cîmpeanu spunea că pe 1 noiembrie ar fi trebuit să fie finalizată licitația

Licitația Bibliotecii școlare virtuale încă nu s-a finalizat, anunțarea firmei câștigătoare fiind din nou amânată. Luni, Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) ar fi urmat să comunice câștigătorul, dar lucrul…
Vezi articolul