“Merită să rămâneți în țară, dar sunt perfect de acord că e binevenit un stagiu afară”, a declarat Klaus Iohannis, candidat pentru al doilea mandat de președinte, în cadrul dezbaterii pe care a organizat-o la SNSPA. În răspunsul la întrebarea unui student, Iohannis a spus că a fost “15 ani dascăl, am fost în toți anii și diriginte și întodeauna le-am spus elevilor: mergeți și studiați poate și în altă parte, dar veniți acasă”.
Întrebat dacă este important pentru un președinte să vorbească mai multe limbi străine, candidatul liberal la președinție, Klaus Iohannis, a răspuns: “Pe mine m-a ajutat. Dar să știți că în Consiliul European nu toată lumea vorbește limbi străine, asta ca să nu umblăm cu un mit. Dar e indicat ca președintele să cunoască măcar o limbă străină de largă circulație”.
Iohannis a vorbit și despre proiectul său pe educație, România educată, lansat în urmă cu 5 ani, în campania pentru primul mandat de președinte, și concretizat doar printr-un document.
Cele mai importante declarații făcute de Klaus Iohannis în domeniul educației, în conferința de la SNSPA:
- România educată nu rămâne în sertar. România educată este proiectul meu prezidențial și vă garantez că îl duc mai departe, sigur, dacă voi obține un al doilea mandat.
- Și dacă nu, voi găsi metode de a-l duce mai departe. România educată a intrat într-o fază de mai puțina atenție publică acum, fiindcă eu nu am dorit să folosim chestiuni atât de grele și de importante în campanie electorală
- Dar proiectul merge mai departe și va fi implementat. Împlementarea începe cu un acord politic, se duce în legislație și de acolo se duce în implementare.
- Eu sunt ferm convins că România educată se va duce mai departe și va fi implementat
- România, fără un astfel de proiect, va avea o reală problemă și în viitor. România are numai o șansă: să creeze un sistem de educație perfomant, care permite educarea unor generații care performează ca oameni și ca specialiști.
- Nici vorbă, proiectul nu este sertarizat, proiectul este pregătit să meargă mai departe și să meargă în faza de implementare.
- 64 de modificări pesediste are Legea educației.
- Q: Ministrul Finanțelor, Florin Câțu, a declarat că sănătatea și educația nu sunt prioritare. Klaus Iohannis: Ele sunt prioritare și o să împărtășească această viziune.
- Q: Este important pentru un președinte să vorbească mai multe limbi străine? Klaus Iohannis: Pe mine m-a ajutat. Dar să știți că în Consiliul European nu toată lumea vorbește limbi străine, asta ca să nu umblăm cu un mit. Dar e indicat ca președintele să cunoască măcar o limbă străină de largă circulație.
- Q: Cum vedeți viitorul studenților în România. Merită să rămâi în țară? Klaus Iohannis: Merită să rămâneți în țară, dar sunt perfect de acord că e binevenit un stagiu afară, oricum ar fi construit și definit acesta. Și acum, că se creează consorții de universități europene, cred că veți avea oportunități noi de a studia și altundeva.
- Eu am fost întotdeauna adeptul rămânerii aici.
- Eu nu sunt întâmplător aici, în România. La mine este o decizie conștientă și îmi pare bine că am rămas.
- Am fost 15 ani dascăl, am fost în toți anii și diriginte și întodeauna le-am spus elevilor: mergeți și studiați poate și în altă parte, dar veniți acasă.
- Fiecare are libertatea să aleagă unde vrea să meargă, dar e important ca în România să ajungem în punctul ca tinerii care își termină studiile să își doreasca să vină inapoi. Asta înseamnă un cadru care să îi permită unui tânăr să acceadă pe scara ierarhică, atunci când este bun profesionist, când este merituos, pe scurt să reinstaurăm în România meritocrația, și asta e ce vreau să fac prin România educată și în zona politicilor sociale, de sănătate.
- Să avem un cadru general care îl face pe un tânăr să zică: mă întorc în țară, pentru că e foarte bine, pot să mă realizez profesional.
- Q: Ce soluție putem implementa de mâine pentru a îmbunătăți educația? Nu există o soluție simplă pe care să o implementăm mâine, dar există multe chestiuni punctuale pe care să le îmbunătățim destul de repede.
- Am avut cu doamna ministru Anisie o discuție pe această temă și deja am început să lucrăm pe niște chestiuni care vor îmbunătăți punctual anumite aspecte care nu funcționează. Soluția este maturizarea și implementarea proiectului România educată.
- Legea 1 a fost promulgată și de atunci s-au făcut 64 de modificări prin lege, prin ordonanță, care au deturnat sensul întregii legi și, în definitiv, lucrurile nu merg mai bine.
- Abordarea de veșnică înșurubare la lege nu este una bună.
Citește și:
-
VIDEO Dezbaterea lui Iohannis: ”Vreau să numesc șefii parchetelor până în februarie / Sunt decis să comunic mai mult, mai intens / Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt”
-
LIVE COMMENT Cum s-a văzut dezbaterea paralelă Dăncilă – Iohannis / Momentele cheie ale celor doi candidați și interpretarea lor