Iohannis despre moartea copilului de 3 ani căzut în fosa septică a școlii: ”Dureroasă și revoltătoare. Situaţia în care se găsesc încă multe şcoli din ţară este o ruşine naţională pentru România europeană a anului 2019”

1.592 de vizualizări
Klaus Iohannis / Foto: Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis consideră “dureroasă şi revoltătoare” tragedia din judeţul Iaşi, unde un copil de 3 ani şi-a pierdut viaţa după ce a căzut în fosa septică din curtea unei şcoli. Într-un comunicat de presă, Iohannis arată că ”situaţia în care se găsesc încă multe şcoli din ţară este o ruşine naţională pentru România europeană a anului 2019” și le cere tuturor partidelor să-și mobilizeze reprezentanții pentru a rezolva problema.

“Preşedintele Klaus Iohannis consideră că tragedia recentă din judeţul Iaşi, în care un copil de 3 ani şi-a pierdut viaţa după ce a căzut în fosa septică din curtea unei şcoli, este dureroasă şi revoltătoare. Această dramă, care din nefericire nu este un caz singular, arată că, în continuare, în multe şcoli din România siguranţa spaţiului educaţional nu este garantată şi nici nu reprezintă o prioritate. Peste 4 milioane de români, copii şi adulţi, se află aproape 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, în instituţiile de învăţământ preuniversitar. Toţi trebuie să se simtă şi să fie în siguranţă în şcolile lor, iar asigurarea unor spaţii adecvate nu poate fi doar un simplu deziderat, ci este o obligaţie a tuturor factorilor responsabili. (…) Preşedintele României reiterează mesajul pe care îl transmite de patru ani: este imperativ ca toate şcolile să aibă avize sanitare, autorizaţii de funcţionare şi să fie sigure pentru toţi cei care le trec pragul, iar Guvernul are obligaţia ca toate acestea să fie realizate în regim de urgenţă”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

”Președintele Klaus Iohannis a solicitat, încă din 2015, un plan pe trei ani pentru autorizarea tuturor școlilor. Un astfel de plan nu a fost elaborat nici până în prezent de autorități, care încearcă mai degrabă să se derobeze de această responsabilitate. Nicio planificare strategică nu poate fi realizată în absența unei situații exacte și actualizate cu privire la infrastructura școlară. Practica de ani de zile a instituțiilor publice de a raporta cifre diferite și inexacte trebuie să înceteze pentru că politicile educaționale și investițiile din sistem sunt eficiente doar dacă se bazează pe date complete și corecte”, a mai spus Iohannis.

“Responsabilitatea acestui plan revine autorităţilor locale şi centrale, în mod egal, şi trebuie asumată ca atare. Situaţia în care se găsesc încă multe şcoli din ţară este o ruşine naţională pentru România europeană a anului 2019”, se arată în comunicat.

Un copil de trei ani a murit după ce a căzut în fosa septică a grădiniţei. Capacul gropii era ruginit şi rupt


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La o săptămână după ce a început școala, Guvernul alocă bani pentru ca 159 de școli să aibă toalete în școală / Banii trebuie folosiți până la finalul anului, iar autoritățile locale trebuie să plătească din bugetul propriu pentru cheltuieli legate de branșamente

La o săptămână după ce a început un nou an școlar, Guvernul a alocat joi, 14 septembrie, prin Hotărâre de Guvern, 9.933 mii de lei pentru 97 de școli care…
Vezi articolul

Echipamentele digitale pentru dotarea claselor, pe care primăriile le vor cumpăra cu bani din PNRR, „vor fi calitative, moderne și adaptate vârstei elevilor“, transmite agenția de implementare a Ministerului Educației / Nu este menționat drept criteriu prețul cel mai mic sau produse pe standardul minimal, iar UEFISCDI avertizează că banii rămași necheltuiți nu pot fi folosiți pentru altceva

Criteriile de selecție și achiziție pentru echipamentele digitale și cele pentru laboratoare, din apelul lansat de Ministerul Educației, de 1 miliard de euro, din PNRR, nu ar trebui să fie…
Vezi articolul

Tinerii care au absolvit „universități de top” din străinătate și care vor să predea în școlile din România cu „cele mai bune rezultate” ar putea primi granturi de 15.000 de lei pe lună, timp de 5 ani – proiect inițiat de șeful PNL, Nicolae Ciucă, în dezbatere la Camera Deputaților, for decizional

Un proiect de lege adoptat deja de Senat și aflat în dezbatere în Camera Deputaților, for decizional, prevede ca absolvenții “universităților de top” din străinătate, cu diplomă recunoscută în România,…
Vezi articolul

Subprefectul de Dâmbovița Ioan Corneliu Sălișteanu – cele mai multe voturi în alegerile pentru postul de rector la Universitatea Valahia, în fața rectorului în exercițiu Laura Gorghiu

Rectorul Universității Valahia din Târgoviște, Laura Gorghiu, a fost învinsă în alegerile prin care a încercat, luni, să obțină un nou mandat, potrivit rezultatelor anunțate de instituție. Contracandidatul său, Corneliu…
Vezi articolul

George Purcaru, FSLI, reacție la memorandumul guvernului: E clar, dacă nu vom avea în Monitorul Oficial specificat ce am cerut noi, lucrurile nu vor sta așa cum își doresc guvernanții, ci așa cum își doresc oamenii

Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, George Purcaru, a declarat astăzi, la Digi24, că „dacă nu vom avea în Monitorul Oficial specificat ce am cerut noi, lucrurile nu vor sta…
Vezi articolul