Iohannis, despre anunțul șefului ANAF că va controla profesorii care dau meditații: Dacă chiar profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată am oarece întrebări în această speță / Dacă ANAF-ul va verifica categoriile unde se realizează evaziune pe scară un pic mai largă, atunci colectarea poate să devină mai eficientă

23.378 de vizualizări
Foto: presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă despre fiscalizarea meditațiilor: “Dacă profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată am oarece întrebări în această speță, însă nu se pot accepta excepții.”

Șeful ANAF, Lucian Heiuș a declarat recent la Euronews că din 2023 și-ar dori ca “instituția să aibă un sistem performant prin care să trimită un SMS către profesorii care oferă meditații, pentru a le atrage atenția că nu este legal și că reprezintă o infracțiune, dacă primesc bani de la părinții copiilor și nu plătesc impozit pe ei.”

Președintele Klaus Iohannis a răspuns în conferința de presă: “Eu cred că cine realizează un venit trebuie să plătească un impozit. Și ANAF-ul are treabă cu colectarea acestora impozite și cu verificarea. Acum dacă chiar profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată am oarece întrebări în această speță, însă nu se pot accepta excepții. Cine realizează un venit trebuie să plătească un impozit corespunzător și dacă ANAF-ul va verifica categoriile unde se realizează evaziune pe scară un pic mai largă atunci colectarea poate să devină mai eficientă,” a spus șeful statului.

Amintim, din aprilie, ANAF a anunțat un proiect pilot în Cluj și Sibiu care urmărește să crească gradul de informare și să stimuleze conformarea fiscală voluntară a cadrelor didactice și alte persoane ce pot obține venituri din meditații, persoane care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor și respectiv persoane fizice care realizează venituri din prestarea unor activități de înfrumusețare și întreținere corporală.

Fiscul a publicat un ghid al profesorului care dă meditații

În ghidul publicat de ANAF, primul pas pe care trebuie să-l facă profesorii care acordă meditații pe bani este să se autorizeze la Registrul Comerțului. Apoi, după autorizarea funcţionării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

Persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică până la data de 25 mai, se arată în document.

Meditațiile acordate în particular de cadre didactice din domeniul învățământului școlar, preuniversitar și universitar reprezintă operațiuni scutite de taxa pe valoare adăugată, se arată în actul oficial.

În Declarația de venit contribuabilii au două opțiuni pentru determinarea venitului net anual:

  • fie pe baza normelor de venit;
  • fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Profesorul care dă meditații poate ajusta norma anuală de venit prin completarea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, dacă e și salariat.

De exemplu, o persoană fizică își începe activitatea la data de 01.01.2022, activitate ce se va desfășura în mod continuu până la finele anului. Norma anuală de venit este de 27.600 lei.

Contribuabilul este și salariat, cu normă întreagă, caz în care beneficiază de reducerea normei de venit potrivit coeficienților de corecție, în cotă de 50%.

Stabilirea normei anuale de venit prin ajustare se va calcula astfel: 27.600 lei x 50% = 13.800 lei (venitul net anual recalculat)

Impozitul pe venit aferent se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net
annual recalculat, astfel: 13.800 lei x 10% = 1.380 lei (impozit)

Plata impozitului se efectuează la bugetul de stat până la data de 25 mai inclusiv a anului
următor
 celui de realizare a venitului.

De precizat, ministrul Cîmpeanu a îndemnat profesorii să-și facă PFA-uri pentru a da meditații: „Este o modalitate transparentă de a plăti impozit aferent”.

Foto: © Opolja | Dreamstime.com/  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. Meditatiile trebuie interzise, nu impozitate. Un profesor angajat in sistemul public nu ar trebui sa poata da meditatii nici macar elevilor din aceeasi scoala!

    Daca vrea sa dea meditatii sa isi faca firma si sa faca numai asta. La clasa nu se mai preda nimic pentru a incuraja meditatiile!

  2. Individul asta sa se verifice singur cu a trait un an intreg cu 8000 de lei????
    A imprumutat PNL in 2020 cu 130000 de lei si restul anului a trait din 8000 de lei dupa cum rezulta din declaratia lui de avere. Asa a ajuns unde este….
    Asta vrea sa faca controale la profesori?
    El este cel mai bun exemplu de corupt.
    Profesorii muncesc pentru banii din meditatii, de obicei la ei acasa si dupa programul de la scoala. Munca suplimentara.
    Sunt o gramada de exemple de alte categorii sociale care nu platesc impozite pe banii din munca lor.
    Si daca ma contrazice cineva sa-mi spuneti cati zugravi, electricieni, tamplari, mici meseriasi in general, v-au taiat vreodata chitanta la lucrarile executate. Majoritatea nu au niciun fel de firma sau autorizare tocmai din cauza costurilor enorme cu infiintarea si administrarea acestor societati sau PFA-uri. Faci sau nu ceva bani trebuie sa platesti contabil, fiscalizare, taxe, abonamente la casa de marcat, etc. Sa dai declaratii care sunt de cele mai multe ori de o ambiguitate vecina cu prostia, tocmai pentru a lasa loc controalelor ulterioare care sa gaseasca ceva si sa produca bani pentru buget si buzunarele inspectorilor.
    Eu am 50 de ani dar nu-mi aduc aminte sa fi facut vreodata vreo lucrare acasa la care meseriasul sa-mi fi taiat chitanta.
    Singurele facturi si chitante le am de la magazinele mari, furnizorii de servicii mari (electricitate, gaz, apa, etc) sau de la cumparaturile online.

  3. Sac, l-au prins pe Johannis ca n-a facut cinstit cele 6 case. Sa inceapa cu el controalele. Vreau sa vad cum justifica ca a cumparat 6 case din 2 salarii de profesor(atunci era doar profesor, nu primar, nu presedinte).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Valeriu Gheorghiță: 4.173 de minori programați pentru vaccinare / Prezentarea se poate face direct la centrele cu Pfizer, atât centre fixe, de tip drive-through, evenimente maraton, dar și cabinetele de medicină de familie

Minorii trebuie să fie însoțiți la centrul de vaccinare de către părinți și trebuie să prezinte formularul de consimțământ informat. Vaccinarea împotriva COVID-19 se face doar cu Pfizer pentru minori…
Vezi articolul

Elevii repetenți la liceu, premiați de Ministerul Educației cu bursă de 300 de lei pe lună, dacă aleg să se înscrie la școlile profesionale, inclusiv duale – prevederea apare în noua metodologie / Secretarul de stat Florian Lixandru: Logica acestei prevederi este de a-i stimula să aleagă și învățământul profesional

Elevii care au rămas repetenți și aleg să continue studiile în învățământul profesional, inclusiv dual în anii școlari 2023—2024 și 2024—2025, beneficiază de bursă tehnologică, potrivit metodologiei-cadru, publicate în Monitorul…
Vezi articolul

Testări la limba română și matematică între 10 și 11 decembrie pentru elevii de clasa a VIII-a din județul Ilfov / Inspectorul școlar adjunct, Cristina Petre-Ghiță: Nu este o simulare județeană, ci doar o monitorizare a progresului elevilor de la ultima evaluare

Elevii de clasa a VIII-a din județul Ilfov vor susține testări în pregătirea pentru Evaluarea Națională, anunță Inspectoratul școlar județean. „Nu este o simulare județeană, vrem să ajutăm elevii în…
Vezi articolul