Iohannis: Cercetarea este, alături de educație, șansa noastră la un viitor pe care nu avem voie să îl ratăm

406 vizualizări
Klaus Iohannis / Foto: Captura Facebook.com
“Pandemia de COVID-19 a reconfirmat rolul pe care cercetarea și inovarea îl au în depășirea crizelor, indiferent de natura lor. În cercetare ne punem speranțele pentru un tratament viabil și un vaccin împotriva SARS-COV-2 care să ne ajute la depășirea acestei crize profunde”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Aflat într-o vizită la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea, președintele a afirmat că, “în ultimii ani, cercetarea din România din păcate nu a beneficiat nici pe de parte de atenția și finanțarea cuvenite, situație care a avut indiscutabil un impact negativ asupra calității vieții noastre a tuturor”. 

Amintim că guvernul Orban a acordat cercetării, pentru anul în curs, cel mai mic buget din istoria recentă. 

“România nu poate fi puternică decât dacă se bazează pe cunoaștere și inovare, de aceea trebuie găsite soluții pentru stimularea inovării, creșterea rolului cercetării în domenii ca medicina, biotehnoligia sau energia verde. România are un avanataj imens reprezentat de capitalul uman. (…) Dincolo de acest potențial intelectual remarcabil, avem nevoie de inteligență instituțională” a continuat Iohannis. 

Președintele a susținut că “finanțarea prin fonduri structurale reprezintă o soluție pentru sistemul medical românesc, care ar contribui atât la menținerea tinerilor medici și cercetători în țară, cât și la întoarcerea celor plecați sau la implicarea diasporei în proiectele din România”. 

“Cercetarea este, alături de educație, șansa noastră la un viitor pe care nu avem voie să îl ratăm”, a susținut Iohannis.


3 comments
  1. S-a trezit din somn RoboCop de la Cotroceni si a mai emis niste cugetari! Poate “cerceteaza” in primul rand de ce exportam grau ca sa importam – de la vecini – aluat de paine congelat, de ce importam pana si ceapa sau usturoi si de ce nu mai suntem in stare sa fabricam nici macar chibrituri. Cu tot “capitalul uman” si “potentialul intelectual remarcabil” pe care, chipurile, il tot avem.

  2. Ghinion, ati ratat sansa cand ati oprit finantarea pentru testarea vaccinului anti covid la timisoara. Voi vorbiti de sansa finantarii? Am fost printre primii care au finalizat in vaccin. Puteam sa fim acum sanatosi si muuult mai bogati ca tara. Nu va e rusine, mincinosilor???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primele 7 teme de cercetare pentru combaterea pandemiei aprobate de Ministerul Sănătății și la care cercetătorii pot intra în competiție, pe un buget total de 25 milioane de lei, au fost anunțate de Ministerul Educației

Ministerul Educației și Cercetării anunță că astăzi au fost aprobate de Ministerul Sănătății primele teme de cercetare propuse de cercetători, cu scopul combaterii epidemiei de SARS-COV-2, pentru care instituția pune…
Vezi articolul

Răspunsul autorității privind “posibila discriminare” a cercetătorilor din diaspora: Asemenea practici nu se întâlnesc în cazul concursurilor pentru posturi în universitățile și institutele de cercetare din România

Practicile discriminatorii, așa cum sunt prevăzute de lege, nu se întâlnesc în concursurile pentru de angajare în universitățile și institutele de cercetare din România, se arată într-un răspuns semnat de…
Vezi articolul

Cercetarea – doar 510 milioane euro prin PNRR, deși ministrul Teleman spera la 2 miliarde / O primă reacție din comunitatea științifică: “Dumnezeu să ne ajute, că de la politicienii noștri nu mai avem ce aștepta” – cercetătorul Lucian Pintilie

Componenta “Cercetare, Dezvoltare și Inovare” a Planului Național de Relansare și Reziliență, prezentat vineri de Guvern, are un “buget inițial de negociere de 510 milioane euro. Suma este considerabil mai…
Vezi articolul

Universitățile nu trebuie să reacrediteze programele de studiu, după introducerea noilor standarde ARACIS care vor permite cursurile online – ministrul Educației: “Nu are nimeni dreptul să arunce în aer un sistem de învățământ”

“Noile standarde elaborate de ARACIS pentru fiecare domeniu vor fi de fapt completări la standardele deja existente pentru fiecare domeniu, completări care vor viza recunoașterea” cursurilor online, a declarat pentru…
Vezi articolul