Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu mai mulţi elevi de liceu la evenimentul de inaugurare a Spațiului 80east (optzecist) – „Acasă în comunism’’ – un laborator interactiv de educație civică despre trecutul comunist. Tinerii i-au pus câte o întrebare care are legătură cu perioada comunistă. Iohannis le-a spus că spaţiul şi obiectele nu pot recrea ceea ce s-a întâmplat în comunism, iar asta e bine pentru că, în opinia sa, ororile comunismului nu ar trebui să se mai repete niciodată.
“În afară de literatură, mate, fizică, chimie este nevoie şi de acel curaj care se bazează pe educaţie să spui “eu cred că aici lucrurile merg prost”. Câteodată este însă bine să spunem şi aici nu, lucrurile merg bine“, le-a spus Klaus Iohannis elevilor.
Întrebat care a fost părerea sa despre comunism din perspectiva etnicului german, Klaus Iohannis a spus că nu a fost diferită de cea a majorităţii românilor. “Pot să spun aşa, simplu, cam toţi i-am urât pe comunişti şi comunismul. Sigur, în afara celor care au fost un fel de şefi în comunism şi care au avut avantaje şi materiale şi de altă natură şi de fapt… ca şi în ziua de astăzi, unii politicieni încearcă să folosească poziţia politică pentru înavuţirea personală. Aşa au fost şi atunci mulţi. I-am urât! Şi asta nu din cauză că sunt etnic german sau sas, ci din cauză că sunt român, cetăţean român“, a explicat preşedintele.
Unul dintre cei 8 elevi prezenţi la eveniment l-a întrebat pe Klaus Iohannis: “cum credeţi că putem scăpa de metehnele comunismului, având în vedere că încă sunt în poziţii cheie persoane carte au activat politic în acel regim sau care îşi bazează principiile pe această ideologie?”
Iohannis a spus: “Răspunsul este extra-simplu, numai prin Educaţie! Nu există altă cale. Putem să o tot învârtim”
“Nu doresc nimănui să retrăiască ceea ce am trăit noi în comunism. Dar ca şi dascăl îmi doresc să îmi găsesc cuvintele potrivite să-i fac pe cei cărora le vorbesc să înţeleagă că a fost o mare greşeală, o greşeală fundamentală a societăţii, a statului, a oamenilor. Şi să construim un viitor unde astfel de scăpări nu mai sunt posibile. Fiindcă în definitiv educaţia este baza societăţii. Fără educaţie ajungem prea repede şi prea uşor în situaţia să acceptăm lucruri care nu ar trebui acceptate. Dacă ne uităm în urmă cam toate regimurile dictatoriale s-au putut construi fiindcă oamenii s-au uitat în altă parte, sau au dat din umeri sau nu au participat şi când ar fi vrut să participe, când lucrurile au fost evident greşite, deja a fost târziu. Sistemul pusese stăpânire pe întreg statul, pe întreaga societate. Şi de-asta mi se pare atât de importantă educaţia, mai degrabă civică, nu vorbesc aici de educaţie de specialitate, ca să ridicăm vocea şi să spunem ce credem înainte să fie prea târziu“, a mai spus Klaus Iohannis.
O altă întrebare a fost: “În calitatea dumneavoastră de profesor şi fost inspector, credeţi că curricula actuală este adaptată nevoilor societăţii si ce ar trebui să se schimbe?”
Klaus Iohannis: “Aici dacă ar fi să vă răspund ar dura cam mult. Nu, sistemul educaţional este anacronic. Şi nu este adaptat vremurilor noastre şi, mai grav, nu este adaptat viitorului, pentru că noi facem educaţie pentru viitor, nu pentru trecut. Folosim trecutul ca să ne pregătim pentru viitor.”
FOTO: presidency.ro