Ministerul Educației nu poate să facă „o verificare din oficiu a tuturor actelor de studii ale cadrelor didactice dintr-un județ sau din țară”, a spus Ioana Lazăr, reprezentantă a instituției, într-o dezbatere organizată luni pe tema viitoarelor diplome de studii. Ea a răspuns astfel unei întrebări adresate de Edupedu.ro cu privire la apariția unor cazuri de profesori care au falsificat astfel de acte, oficialul ME apreciind că acestea „sunt cazuri izolate”.
În contextul dezbaterii despre planurile de introducere a unor noi diplome în învățământul superior, printr-un proiect de HG, Edupedu.ro făcut trimitere la cazul profesoarei de limba română din Vaslui, acuzată că și-ar fi falsificat actele de studii, ceea ce a determinat o verificare extinsă la nivel de județ. Un alt exemplu oferit a fost cel al fostului șef al Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, cel care a recunoscut în fața procurorilor că și-a falsificat diploma de bacalaureat, el ajungând chiar conducător de doctorat.
Potrivit reprezentantei ME, „în momentul în care avem o procedură de angajare, se presupune că acea comisie care este constituită la nivelul unității de învățământ sau la nivelul inspectoratului verifică actele de studii prezentate de persoana respectivă.” Ea a spus că nu se pleacă de la premisa că toate actele sunt false, iar „cazurile prezentate de dvs., din păcate reale, considerăm că sunt izolate și cu siguranță persoanele responsabile vor fi sancționate în conformitate cu dispozițiile legii penale!.
Din dezbaterea de luni pe tema viitoarelor diplome de studii:
Edupedu.ro: „ (…) Are Ministerul Educației în plan să facă o verificare a actelor de studii în în rândul angajaților din sistemul educațional, pornind și de la ultimele cazuri de acte false? Foarte recent, la Vaslui, o profesoară a ajuns cu niște acte false să fie profesor timp de 15 ani și să înainteze în funcție prin toate gradele profesionale – era și viceprimar într-o localitate. Iar acum câțiva ani a fost cunoscut cazul domnului Baranga, care a ajuns conducător de doctorat, el neavând bacalaureatul. Există un plan a Ministerul Educației ca inspectoratele școlare, școlile, angajatorii din sistemul de educație să își verifice diplomele angajaților având în vedere situațiile acestea?
Ioana Lazăr, ME: (….) În ceea ce privește verificarea de către Ministerul Educației a actelor de studii, în momentul în care avem o procedură de angajare, se presupune că acea comisie care este constituită la nivelul unității de învățământ sau la nivelul inspectoratului verifică actele de studii prezentate de persoana respectivă. Prin urmare, se face o evaluare a dosarului personal și persoana responsabilă verifică dacă actele de studii prezentate de persoana în cauză prezintă suficiente elemente cât să fie în regulă.
Evident că nu putem să facem o verificare din oficiu a tuturor actelor de studii ale cadrelor didactice dintr-un județ sau din țară, pentru că nu pornim de la această premisă, că ele sunt false sau că nu sunt obținute în condițiile legii. Cazurile prezentate de dvs., din păcate reale, considerăm că sunt izolate și cu siguranță persoanele responsabile vor fi sancționate în conformitate cu dispozițiile legii penale.”