Actualul secretar general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr, cel mai influent om din instituție în timpul mandatului lui Sorin Cîmpeanu, a primit o prelungire a detașării în această funcție la solicitarea actualului ministru, Ligia Deca. Potrivit deciziei prim-ministrului, publicată vineri în Monitorul Oficial, Lazăr va fi în această poziție cheie încă 6 luni, adică până la finalul lunii iunie 2023.
Reamintim că, potrivit surselor Edupedu.ro, Ioana Lazăr este autorul de facto și coordonatorul proiectelor de legi ale Educației lansate de Sorin Cîmpeanu în dezbatere, în iulie 2022, cu o serie de prevederi contestate vehement în timpul perioadei de consultare și despre care Ligia Deca a anunțat recent că vor fi repuse în consultare publică în ianuarie 2023.
Ligia Deca nu a schimbat nimic în structura de conducere a Ministerului Educației, de la preluarea funcției, din 3 octombrie 2022 – are aceiași secretari de stat, numiți în mandatul Cîmpeanu și aceiași secretar general și secretar general adjunct. Aceasta a menținut și propus în continuare menținerea pe poziții a tuturor apropiaților lui Sorin Cîmpeanu.
În decizia de detașare semnată de Nicolae Ciucă pe 16 decembrie 2022, scrie că „propunerea” de la Ministerul Educației, condus de ministrul Ligia Deca, a venit pe data de 9 decembrie. Detașarea va fi pentru perioada 29 decembrie 2022 – 29 iunie 2023.
Conform CV-ului Ioanei Lazăr, aceasta a intrat în Agenția Taberelor Școlare, instituție subordonată Ministerului Educației, în anul 2002, unde pentru un an a fost consilier juridic, imediat după ce absolvise Facultatea de Drept la Universitatea „Spiru Haret” București. Fiindcă la momentul respectiv Spiru Haret nu avea acreditare, licența a susținut-o la Academia de Poliția „Alexandru Ioan Cuza”.
În 2005 a devenit consilier juridic în Ministerul Educației, la Direcția juridică a instituției, unde din 2009 a devenit directorul direcției pentru relația cu parlamentul.
Tot în 2009 a absolvit un program de master urmat la SNSPA, în domeniul „Puterea Executivă și Administrația Publică”. În 2011-2013 frecventează programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici de la Colegiul Național de Informații al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, Academia SRI.
Primul gest administrativ pe care Sorin Cîmpeanu l-a făcut, când a intrat în Ministerul Educației, în Ajunul Crăciunului din 2020, a fost să o detașeze pe cel mai înalt post de funcționar public pe Ioana Lazăr, care avea să fie Secretarul General al instituției și cel mai puternic om din Ministerul Educației după ministru, pe toată perioada mandatelor demnitarului.
Înainte să fie readusă în Ministerul Educației, de către Cîmpeanu, Lazăr fusese dată afară de Monica Anisie, după ce chiar aceasta o detașase pe funcție în noiembrie 2019, la preluarea mandatului. Potrivit surselor Edupedu.ro, între Anisie și Lazăr ar fi fost un adevărat conflict, care a dus în cele din urmă la eliberarea din funcție și încetarea detașării de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice la Ministerul Educației.
Ioana Lazăr fusese secretar general adjunct al ministerului în 2016, împreună cu Monica Anisie, și a mai fost detașată la Ministerul Educației și în 2011, de către premierul de atunci, Emil Boc. Pe 1 iulie 2011 era detașată drept secretar general adjunct în ministerul condus de Daniel Funeriu.
Revenind la momentele recente, Ioana Lazăr a fost la majoritatea consultărilor pe proiectele de legi, alături de fostul ministru Cîmpeanu, indiferent în ce localitate din țară aveau loc acestea, susținând, cot la cot cu politicianul senator și lider PNL, politicile propuse în proiectele de acte normative din poziția de înalt funcționar public.
Ioana Lazăr este, încă, coordonatorul secretariatului tehnic al Comitetului pentru monitorizarea implementării România Educată – asta înseamnă toate fondurile din PNRR. Toți cei numiți atunci de către ministrul Cîmpeanu sunt în continuare în poziții.
Secretariatul tehnic al Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului „România Educată” s-a constituit prin Ordinul Ministrului nr. 4.631/16.08.2021, potrivit răspunsului oficial la solicitarea Edupedu.ro. Acest organism are următoarea componență:
- Secretar general MEd – coordonator
- Secretar general adjunct MEd – membru
- Director general, Direcția Generală Economică – membru
- Director general, Direcția Generală Învățământ Preuniversitar – membru
- Director general, Direcția Generală Juridică și Control – membru
- Director, Direcția Managementul Programelor Universitare – membru
- Șef serviciu, Unitatea de Politici Publice – membru
Cine sunt cei doi secretari, cei patru directori și un șef serviciu?
- Ioana Lazăr – Secretar General, coordonator
- Sorin Ștefan Decă – Secretar General Adjunct, membru
- Mihai Păunică – director general, Direcția Generală Economică, membru
- Mihaela-Tania Irimia – director general, Direcția Generală Învățământ Preuniversitar, membru
- Mirela-Gabriela Toma – director general, Direcția Generală Juridică și Control, membru
- Elena-Janina Vîlcea, director, Direcția Managementului Programelor Universitare, membru
- Valentin Sorin Popescu – șef serviciu, Unitatea de Politici Publice, membru
Comitetul interministerial de monitorizare a implementării s-a întâlnit de două ori, după care activitatea s-a oprit brusc, în 2021.
7 comments
a alta dama de partid… am citit pana la “absolvise … „Spiru Haret” București”… nici nu mai e nevoie… asta spune tot
Aceiași oameni de ani de zile,rezultate zero,salarii bune,promovați de politic.Cei recomandă,singura,, realizare profesionala”sa distrugă învățământul ,sa ne transforme intr-un popor de prosti ,vulnerabili și obedienti .Ei șefii de la minister sunt marionetele perfecte ale securistilor care conduc și distrug Romania de 32 de ani.
Cine nu este in stare sa termine o facultate adevarata ajunge secretar general la invatamant.
Aceasta doamna a impus la inceputul anului ca sef de aracip o persoana care nu avea bacalaureatul, dupa cum a demonstrat edupedu.
Dupa persoana fara bacalaureat a impus o alta impostoare ca sef de aracip, una care are catedra rezervata in Craiova pentru ca este sef de sindicat, dar in acelasi timp preda la o scoala privata, la universitate si are nenumarate colaborari, o CAPACITATE ce mai.
Halal Romania educata (la spiru haret).
Scopul este distrugerea invatamantului si transformarea noastra intr-un popor de “iesmeni”(doamna are catedra de engleza rezervata la Craiova, sigur stie ce inseamna “iesmeni”)
Dacă a terminat Spiru Haret ,merita sa rămână pe viață in minister!
Altă damă de partid cu studii infecte și amatoare de sinecuri, incapabilă intelectual dar plină de sine, demnă de un probabil volum 2 al cărții lui Valeriu Nicolae “Nu tot ei”.
Ministerul. Educației
trebuie să fie. competent .. .
Sorin. Câmpeanu
acuzat de plagiat…..
Cum nu a reusit Hutulica sa il puna pe papagalul de la Constanta , Sorynel cel mincinos??? Pai baiatul astepta numirea ! Vroia sa scape de Lazar sa il aduca pe domnul Goe ca a ramas repetent la conducerea isj-ului!