Ioana Lazăr a fost detașată pentru a noua oară consecutiv pe postul de secretar general al Ministerului Educației, pentru încă 6 luni

1.342 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
A noua detașare succesivă pe postul de secretar general al Ministerului Educației pentru Ioana Lazăr a fost aprobată de premierul României, Marcel Ciolacu, potrivit deciziei publicate pe 6 decembrie în Monitorul Oficial. Documentul prevede exercitarea, cu caracter temporar, prin detașare, a funcției publice vacante.

Decizia își produce efectele de pe 16 decembrie. Ioana Lazăr este șef serviciu al Serviciului elaborare și avizare acte normative — Direcția reglementare — Direcția generală politici publice, reglementare, monitorizare și conciliere din cadrul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

Începând cu data de 16 decembrie 2024, doamna Ioana Lazăr, șef serviciu, Serviciul elaborare și avizare acte normative — Direcția reglementare — Direcția generală politici publice, reglementare, monitorizare și conciliere din cadrul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, exercită, cu caracter temporar, prin detașare, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Educației pentru o perioadă de 6 luni”, scrie în decizie.

Propunerea pentru detașarea Ioanei Lazăr în această funcție a fost făcută de ministerul Educației către Secretariatul General al Guvernului. Cu alte cuvinte, la cererea ministrei Educației, Ligia Deca.

Foto: captură Monitorul Oficial

Ioana Lazăr, de profesie jurist, ocupă acest post din 8 noiembrie 2019, după decizia de detașare pe termen nespecificat a premierului de atunci, Ludovic Orban. În decembrie 2020, i-a fost încetată decizia de către ministra Educației Monica Anisie (PNL) și a fost apoi repusă în funcție de Sorin Cîmpeanu, fiind primul lucru pe care l-a făcut atunci când a preluat funcția de ministru al Educației. După această „pauză” de câteva zile, Lazăr a fost în continuare secretar general, mandatul ei prelungindu-se constant la fiecare 6 luni (în noiembrie-decembrie și în mai-iunie).

  • Ioana Lazăr fusese detașată în această funcție în vară, pe 16 iunie, prin decizie publicată pe 29 mai 2024 în Monitorul Oficial, semnată atunci de același premier, Marcel Ciolacu, și de secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.

Amintim că există o practică la nivelul administrației centrale de a nu scoate la concurs posturile de secretar general, aceștia fiind oameni-cheie în administrație, lăsând astfel posibilitatea de a decide politic cine sunt aceștia.

Cine este Ioana Lazăr

Conform CV-ului Ioanei Lazăr, aceasta a intrat în Agenția Taberelor Școlare, instituție subordonată Ministerului Educației, în anul 2002, unde pentru un an a fost consilier juridic, imediat după ce absolvise Facultatea de Drept la Universitatea „Spiru Haret” București. Fiindcă la momentul respectiv Spiru Haret nu avea acreditare, licența a susținut-o la Academia de Poliția „Alexandru Ioan Cuza”.

În 2005 a devenit consilier juridic în Ministerul Educației, la Direcția juridică a instituției, unde din 2009 a devenit directorul direcției pentru relația cu parlamentul.

Tot în 2009 a absolvit un program de master urmat la SNSPA, în domeniul „Puterea Executivă și Administrația Publică”. În 2011-2013 frecventează programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici de la Colegiul Național de Informații al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, Academia SRI.

Așa cum am scris și mai sus, primul gest administrativ pe care Sorin Cîmpeanu l-a făcut, când a intrat în Ministerul Educației, în Ajunul Crăciunului din 2020, a fost să o detașeze pe cel mai înalt post de funcționar public pe Ioana Lazăr, care avea să fie Secretarul General al instituției și cel mai puternic om din Ministerul Educației după ministru, pe toată perioada mandatelor demnitarului.

Înainte să fie readusă în Ministerul Educației, de către Cîmpeanu, Lazăr fusese dată afară de Monica Anisie, după ce chiar aceasta o detașase pe funcție în noiembrie 2019, la preluarea mandatului. Potrivit surselor Edupedu.ro, între Anisie și Lazăr ar fi fost un adevărat conflict, care a dus în cele din urmă la eliberarea din funcție și încetarea detașării de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice la Ministerul Educației.

Ioana Lazăr fusese secretar general adjunct al ministerului în 2016, împreună cu Monica Anisie, și a mai fost detașată la Ministerul Educației și în 2011, de către premierul de atunci, Emil Boc. Pe 1 iulie 2011 era detașată drept secretar general adjunct în ministerul condus de Daniel Funeriu.

Potrivit declarației sale de avere din iunie 2024, publicată pe site-ul Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), Ioana Lazăr are declarați 147.843 de lei obținuți în ultimul an din salariul de secretar general al Ministerului Educației. Conform aceluiași document, mai are un apartament de 60 de metri pătrați cumpărat în 2008 și un credit de 51.153 de lei, scadent în 2048.


1 comment
  1. -cine va recomanda ?
    – familia și prietenii !!
    in alta ordine , are colegiul national de apărare? , are! deci ce mai contează snspa și haret ?!
    dacă vreți o explicație , căutați părinții , bunicii , etc
    mai știți pe ministra de finanțe , Ioana Petrescu , cea adusa de ponta ? , pai bunicii ei , activiști PCR , colegi de serviciu cu Voiculescu , restul e cancan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Discuții despre plângeri penale între primarul Constanței și o elevă de liceu, pe subiectul burselor de merit. Vergil Chițac: „Domnișoară, să nu vă alegeți dumneavoastră cu plângere pentru că faceți presiuni înaintea votului”

Asociația Elevilor din Constanța a acuzat, luni, că primarul Vergil Chițac vrea să taie bursele de merit ale elevilor în ședința consiliului local din 15 decembrie, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul

Apelul lansat de Colegiul Franței, după rezultatele obținute de extrema dreaptă în primul tur al alegerilor parlamentare: Educația pentru o gândire critică, cultura și cunoașterea să rămână piloni esențiali ai democrației

Educația pentru o gândire critică, cultura și cunoașterea să rămână piloni esențiali ai democrației – acesta este apelul lansat de Colegiul Franței pe 1 iulie, după rezultatele obținute de extrema…
Vezi articolul