Ioan Aurel Pop, noul președinte al CNATDCU, a fost împotriva verdictului de plagiat dat lui Ponta de acest for. Președintele numit acum de Anisie saluta în 2012 reorganizarea prin care Liviu Pop neutraliza practic instituția

4.081 de vizualizări
Ioan Aurel Pop / Foto: INQUAM Photos – Ilona Andrei
Ministrul Educației a stabilit noua conducere a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – instituție cheie în afacerile de plagiat. Noul președinte al CNATDCU, numit acum de Monica Anisie, este Ioan-Aurel Pop – cel care în 2012 a criticat toată conducerea CNATDCU pentru verdictul de plagiat dat premierului de atunci, Victor Ponta.

Paradoxal, cei pe care îi critica în urmă 8 ani sunt astăzi chiar noii săi vicepreședinți: Marius Andruh a fost președintele CNATDCU și chiar cel care a anunțat plagiatul lui Ponta, Dorel Banabic era și la momentul verdictului vicepreședinte CNATDCU, iar Mircea Dumitru a reconfirmat la Universitatea din București decizia de plagiat.

Numit acum de liberala Monica Anisie în funcția de președinte CNATDCU, Ioan Aurel Pop saluta în 2012 desființarea de către social-democratul Liviu Pop a forului care decisese în aceeași zi că Victor Ponta a plagiat.

“Această reorganizare era absolut necesară” – declara Ioan Aurel Pop pe 30 iunie 2012 cu privire la procedura prin care Liviu Pop a mascat desființarea CNATDCU: Pop a reorganizat instituția, mărind de la 20 la 45 numărul de membri ai consiliului general.

Ce declara în 2012 Ioan Aurel Pop, după ce Marius Andruh anunțase oficial din poziția de președinte al CNATDCU că Victor Ponta a plagiat, fiind “plagiatul de tip copy-paste”:
  • “Eu nu puteam participa la o instanță care nu era în regulă.
  • Această reorganizare era absolut necesară, în condițiile în care eu sunt rectorul UBB, dar această universitate nu era reprezentată în consiliu, câtă vreme eu am fost ales membru din partea Academiei Române, nu a UBB”, a declarat Ioan Aurel Pop pe 30 iunie 2012, potrivit HotNews.ro.
  • “Consiliul general de atestare a diplomelor si titlurilor universitare, care a luat aceasta decizie in cazul lui Victor Ponta, nu are atributii directe in cazurile de plagiat, ci doar in conditiile regulamentului sau. Adica in conditiile in care o comisie de specialitate discuta un plagiat, acel plagiat ajunge pe masa consiliului dupa ce a fost discutat de comisia de specialitate, or in acest caz comisia de juristi din cadrul consiliului nu s-a pronuntat. Acest consiliu al nostru nu are intre atributiile lui prioritare discutarea plagiatelor decat in masura in care vin de la comisiile de specialitate. Or, dupa stiinta mea, o comisie de specialitate de drept care sa fi discutat lucrarea nu s-a intrunit si nu exista un motiv pentru care Consiliul general sa se pronunte cu atata graba”.
  • “Niciunul dintre membrii care s-au pronuntat in Consiliul general nu are pregatirea necesara, nu este profesor universitar la vreo facultate de Drept, nici in domeniul academic”

Anunțul lui Marius Andruh, în 2012:

  • “Este plagiatul de tip copy-paste.
  • Consiliul a luat aceasta teza de doctorat pagina cu pagina, pentru ca s-a dorit sa fie facuta analizarea din punct de vedere profesionist, dar niciunul dintre noi nu s-a amestecat in contributiile originale pe care le-a formulat candidatul, pentru ca nu intra in atributiile noastre” – sursa: HotNews.ro

Ioan Aurel Pop a fost ales în 2018 președintele Academiei Române și, timp de 2 ani, a decis să nu renunțe și la funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pop a cumulat funcția de rector și cea de președinte al Academiei, pe un salariu anual uriaș de peste 500.000 de lei (sursa și detalii).

Ioan Aurel Pop a fost rector al UBB timp de 2 mandate, până în martie 2020 când funcția a fost câștigată de Daniel David.

Revista 22 a scris în 2018 că numele lui Ioan Aurel Pop a apărut pe o listă a colaboratorilor Securităţii. Reacția lui Pop a fost: “Mă aştept să mi se ceară condamnarea la moarte” (detalii aici).

Vezi aici cine făcea parte din Consiliul General al CNATDCU în 2012, la momentul primului verdict de plagiat în cazul Ponta

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

4 comments
  1. Stimate doamne și domni de la Edupedu, chiar în ziua când s-au făcut publice comisiile CNATDCU v-am trimis o sesizare/contestație privind situația unui coleg din Timișoara, Prof Romeo Susan-Resiga în care am prezentat dovezi clare din care rezulta ca dansul a beneficiat de un proiect de cercetare prin falsificarea informațiilor din CV. Ati primit toate informatiile care de altfel sunt publice, și m-as fi asteptat sa luati atitudine mai ales că acum mai au loc niște modificări! Sa inteleg ca il considerati o persoana demna si morala de a face parte din acest organism, care deocamdată este foarte important, sau vi se impun doar anumite ținte? După cum probabil ați observat, am sesizat și MEC. Ati adresat o intrebare în legătură cu acest subiect sau macar ati verificat informatiile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Creierul uman este afectat de lipsa gravitației și îi trebuie trei ani pentru recuperare completă după călătorii în spațiu – studiu finanțat de NASA, pe 30 de astronauți

Spaţiul poate fi un loc neprietenos pentru corpul uman, întrucât condiţiile de microgravitaţie şi alţi factori afectează fiziologia noastră, inclusiv la nivelul creierului, informează Reuters, potrivit Agerpres. Un nou studiu…
Vezi articolul

Guvernul nu a început nici acum plata datoriilor de peste 115 milioane de euro către Agenția Spațială Europeană. România riscă să fie dată în judecată și exclusă din organizație, după ce în 2018 și-a pierdut dreptul de vot

Guvernul nu a început încă plata datoriilor de peste 115 milioane de euro către Agenția Spațială Europeană (ESA), datorii acumulate din anul 2017 de când nu și-a mai achitat contribuțiile…
Vezi articolul

Probleme majore la examenul de Română de la Evaluarea Națională, identificate într-un Raport de cercetare alarmant realizat de aceeași instituție a Ministerului Educației care face subiectele: subiecte concepute pe curriculumul care nu mai este în vigoare, cu barem de corectare care “compromite validitatea probei” prin punctaje alocate arbitrar / Plus: efectul backwash constatat oficial

Achizițiile de învățare nu au putut fi identificate corect, rezultatele așteptate ale învățării nu au putut fi măsurate suficient de bine, deoarece este favorizată măsurarea imprecisă, potrivit unei analize a…
Vezi articolul