Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a revenit asupra poziției sale în privința savantului Nicolae Paulescu, în onoarea căruia urma să se organizeze la București o conferință dedicată centenarului descoperirii insulinei, atribuită lui Paulescu.
Profesorul de medicină Peter Manu de la Universitatea Hofstra din statul New York, autor împreună cu istoricul Horia Bozdoghină al cărții “Polemica Paulescu” în care demonstra că savantul român, care era și un antisemit fanatic, nu a descoperit primul insulina, a protestat împotriva unei manifestări informale jubiliare sub egida Academiei desfășurate pe 21 iulie, la care Ioan Aurel Pop a fost absent.
„Nu va avea loc în acest an, la Academia Română sau sub egida Academiei, nicio conferință despre descoperirea insulinei. Evident, o astfel de conferință nu ar fi inutilă, dacă ar fi fost pregătită, dacă ar fi fost invitați specialiști reputați de la mari universități ale lumii. Este clar că descoperitorii insulinei sunt laureații premiului Nobel. S-au afirmat și alții pe drumul anevoios al descoperirii, dar o manifestare encomiastică la adresa lui Paulescu ar fi rușinoasă, de neacceptat. Am discutat pe această temă și cu dl prof. Jean Askensy – căruia îi port un mare respect – și am ajuns la aceleași concluzii.
Vom organiza, în schimb, o conferință dedicată marelui savant Moses Gaster, membru marcant al Academiei Române, născut la București acum 165 de ani. Prin savanții săi evrei, Academia Română a prosperat deopotrivă științific și material. Fără Fundația Familiei Menachem Elias, am fi azi mult mai săraci, inclusiv din punct de vedere spiritual”, a scris Ioan Aurel Pop într-un email adresat lui Peter Manu, email destinat publicării și reprezentând poziția oficială a președintelui Academiei Române.
Poziția lui Ioan Aurel Pop s-a schimbat în numai 10 zile.