Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și-a dat demisia din Consiliul general al CNATDCU, forul care până recent era cunoscut cel mai bine pentru verificarea doctoratelor plagiate, iar președinte CNATDCU devine academicianul Mircea Dumitru, până acum vicepreședinte, potrivit unui ordin al ministrului Educației, publicat miercuri în Monitorul Oficial. Demisia lui Ioan Aurel Pop survine la mai mulți ani de când s-a autosuspendat din funcție, autosuspendare înnoită la fiecare șase luni, timp în care CNATDCU a fost condus de facto de către vicepreședinți, prin rotație.
Ioan Aurel Pop pleacă astfel de la conducerea Consiliului (redenumit Comisie în noua Lege a învățământului superior – n.red.) Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare în ultimul an al actualului mandat. Și aceasta, în condițiile în care el descria instituția încă de acum 2 ani – moment în care CNATDCU devenise ținta unor atacuri concertate pentru scoaterea ei de pe circuitul verificării doctoratelor suspectate de plagiat – drept una „anacronică” și care „trebuie desființată”.
Ordinul de ministru publicat acum în Monitorul Oficial schimbă componența nominală a CNATDCU, pentru mandatul 2020-2024. Schimbarea are loc ținând cont de demisia lui Ioan Aurel Pop, înregistrată pe 28 februarie, mai precis:
- „vacantarea unui loc în componența Consiliului general din structura Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, prin demisia domnului Pop Ioan Aurel, înregistrată cu nr. 9.006 din 28.02.2024”
Această demisie determină schimbarea componenței Consiliului general al CNATDCU în acest mandat, astfel:
- Mircea Dumitru (Academia Română), până acum vicepreședinte, devine președinte
- Valentina Sandu-Dediu (Universitatea Națională de Muzică din București), până acum membru, devine vicepreședinte pe locul ocupat până acum de Mircea Dumitru
- Gabriela Marinoschi (Academia Română) devine membru pe locul Valentinei Sandu-Dediu
Mandatele lor expiră anul acesta, când încetează mandatul în curs al tuturor membrilor CNATDCU.
Această instituție a fost un element-cheie în verificarea tezelor de doctorat suspectate de plagiat. Dar, după o decizie a Curții Constituționale din 2022 și după intrarea în vigoare a noii Legi a învățământului superior, rolul CNATDCU din acest punct de vedere a devenit unul secundar.
Ioan Aurel Pop s-a autosuspendat la conducerea CNATDCU încă din prima parte a mandatului său, susținând că nu poate face față tuturor sarcinilor sale, fiind și președinte al Academiei și profesor universitar.
Un an mai târziu, când CNATDCU devenise ținta unor eforturi concertate de limitare a atribuțiilor sale și chiar de desființare, Ioan Aurel Pop, suspendat fiind și înlocuit, din șase în șase luni, de câte un vicepreședinte al instituției, ataca forul la care, tehnic, păstra în continuare titlul de președinte. El le-a transmis rectorului și ministrului de atunci că „CNATDCU este o instituție anacronică și sunt de acord că trebuie desființată. Pentru plagiate, avem comisiile de etică de la toate nivelele“.
În momentul desemnării lui ca președinte, Edupedu.ro a amintit cum, în 2012, Ioan Aurel Pop a criticat toată conducerea CNATDCU pentru verdictul de plagiat în cazul premierului Victor Ponta și cum cei care, acum 12 ani, erau criticați atunci de el i-au devenit vicepreședinți – inclusiv Mircea Dumitru, nou numit președinte CNATDCU din partea Academiei Române, cel care a reconfirmat decizie de plagiat în cazul Ponta la Universitatea din București, unde era atunci rector.
- Mircea Dumitru, profesor de filosofie, a fost, între altele, ministru al Educației în guvernul Dacian Cioloș (2016).