Profesorii pot beneficia, pentru rezolvarea unor situaţii personale deosebite, dovedite cu documente justificative, de zile libere plătite, pe bază de învoire colegială, după cum prevede contractul colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ. Conform sursei citate, angajatul care solicită acordarea acestor zile libere plătite are obligaţia de a-şi asigura suplinirea cu personal calificat, care nu va fi remunerat.
Contractul colectiv de muncă stabilește că cererea de învoire colegială se depune la registratura școlii, cu indicarea numelui şi prenumelui persoanei care asigură suplinirea pe perioada învoirii.
Art. 29 – „(4)Personalul din învăţământ poate beneficia, pentru rezolvarea unor situaţii personale deosebite, dovedite cu documente justificative, de zile libere plătite, pe bază de învoire colegială. Angajatul care solicită acordarea acestor zile libere plătite are obligaţia de a-şi asigura suplinirea cu personal calificat, care nu va fi remunerat. Cererea de învoire colegială se depune la registratura unităţii/instituţiei, cu indicarea numelui şi prenumelui persoanei care asigură suplinirea pe perioada învoirii. Cererea se soluţionează în maximum 24 de ore”, prevede contractul colectiv de muncă.
Edupedu.ro a scris că profesorii și angajații din sistemul de Învățământ au dreptul la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite sau în alte situații, conform contractului colectiv de muncă.
Informații de context
Cadrele didactice care lucrează în weekend sau în zilele de sărbătoare legală beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată, potrivit prevederilor din contractul colectiv de muncă. Cele două zile libere pentru fiecare zi lucrată în weekend vor fi acordate în următoarele 30 de zile, conform sursei citate anterior.
Concediul pentru directorii de școli și grădinițe este stabilit în contractul colectiv de muncă. Un director cu peste 15 ani vechime are un concediu de odihnă de 28 de zile lucrătoare, la care se adaugă și un concediu suplimentar între 5 și 10 zile.
Art. 28 – „(2) Pentru personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ și unități conexe, pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic, concediul de odihnă se acordă în funcție de vechimea în muncă, astfel:
–până la 5 ani vechime – 21 de zile lucrătoare;
–între 5 și 15 ani vechime – 24 de zile lucrătoare;
–peste 15 ani vechime – 28 de zile lucrătoare”, după cum se arată în contractul colectiv de muncă.
De câte zile de concediu suplimentar beneficiază directorii și inspectorii
Personalul didactic de conducere, de îndrumare și control, didactic auxiliar și nedidactic beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar între 5 și 10 zile lucrătoare, potrivit noului contract colectiv de muncă semnat pe 5 iulie de sindicate și ministrul Educației.