Profesorii pot beneficia, pentru rezolvarea unor situaţii personale deosebite, dovedite cu documente justificative, de zile libere plătite, pe bază de învoire colegială, după cum prevede contractul colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ. Conform sursei citate, angajatul care solicită acordarea acestor zile libere plătite are obligaţia de a-şi asigura suplinirea cu personal calificat, care nu va fi remunerat.
Contractul colectiv de muncă stabilește că cererea de învoire colegială se depune la registratura școlii, cu indicarea numelui şi prenumelui persoanei care asigură suplinirea pe perioada învoirii.
Art. 29 – „(4)Personalul din învăţământ poate beneficia, pentru rezolvarea unor situaţii personale deosebite, dovedite cu documente justificative, de zile libere plătite, pe bază de învoire colegială. Angajatul care solicită acordarea acestor zile libere plătite are obligaţia de a-şi asigura suplinirea cu personal calificat, care nu va fi remunerat. Cererea de învoire colegială se depune la registratura unităţii/instituţiei, cu indicarea numelui şi prenumelui persoanei care asigură suplinirea pe perioada învoirii. Cererea se soluţionează în maximum 24 de ore”, prevede contractul colectiv de muncă.
Edupedu.ro a scris că profesorii și angajații din sistemul de Învățământ au dreptul la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite sau în alte situații, conform contractului colectiv de muncă.
Informații de context
Cadrele didactice care lucrează în weekend sau în zilele de sărbătoare legală beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată, potrivit prevederilor din contractul colectiv de muncă. Cele două zile libere pentru fiecare zi lucrată în weekend vor fi acordate în următoarele 30 de zile, conform sursei citate anterior.
Concediul pentru directorii de școli și grădinițe este stabilit în contractul colectiv de muncă. Un director cu peste 15 ani vechime are un concediu de odihnă de 28 de zile lucrătoare, la care se adaugă și un concediu suplimentar între 5 și 10 zile.
Art. 28 – „(2) Pentru personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ și unități conexe, pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic, concediul de odihnă se acordă în funcție de vechimea în muncă, astfel:
–până la 5 ani vechime – 21 de zile lucrătoare;
–între 5 și 15 ani vechime – 24 de zile lucrătoare;
–peste 15 ani vechime – 28 de zile lucrătoare”, după cum se arată în contractul colectiv de muncă.
De câte zile de concediu suplimentar beneficiază directorii și inspectorii
Personalul didactic de conducere, de îndrumare și control, didactic auxiliar și nedidactic beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar între 5 și 10 zile lucrătoare, potrivit noului contract colectiv de muncă semnat pe 5 iulie de sindicate și ministrul Educației.
3 comments
Azi s-a descoperit gaura la macaroană?Asta e o noutate?
1.La noi in școală, directorul a insistat ca in ROI să se stipuleze că inlocuirea profesorului invoit se poate face doar de către colegii de catedră, adică de aceeași specialitate (care poate au același program ca al tău sau poate nu vor să te înlocuiască)! Deci tu, angajat, e posibil să nu poți profita niciodată de un drept al tău! (Pe de altă parte, directorul aprobă/ trimite la anumite clase pentru înlocuire personal nedidactic in program!)
2.Ni s-a spus ca învoirea nu poate fi mai multe zile consecutiv (adică trebuie obligatoriu să cerem doar câte o zi înlocuire colegială!)!
E frustrant! E umilitor!
°Dacă apare o urgență in miez de noapte! Ce faci? Trimiți un e- mail școlii că ai o situație specială și îți rezolvi problema personală, căci e vital pentru tine- ca individ! Managerul adevărat are și rolul de a rezolva aceste situații extreme (de a facilita comunicarea colegială)!
°De cine nu e plătit /e plătit înlocuitorul? E și aici o problemă neclară!
In alte școli este totul foarte clar:
Faci cerere de invoire, cu anuntarea profesorului coleg/ profesorilor colegi din școală și care sunt de acord cu schimbul!
Ei predau in orele tale obiectele lor; când vii, și in orele lor, faci ore ale obiectului tău!
Astfel, nu mai e vorba nici de plată suplimentară a cuiva, pentru că nr. total de ore este același!
Există in cancelarie, la loc vizibil, un tabel cu toate aceste situații! Poate vedea orice coleg cine (cu cine) face schimb! (Iar la clasele unde nu e nimeni la oră, știe toată lumea ce/ cine trebuia să fie!)
Obs.Știu și școli unde nu li s-a adus la cunoștință profesorilor acest drept!
De ce?
Ca să se roage de director la nevoie, să apară ideea de favorizare a lor când sunt învoiți, ca mai apoi să facă servicii la schimb!
Și nu înțeleg noutatea acestei știri.