Investiția în cercetare – model finlandez: 255 de milioane de euro pentru pilotarea unui nou program de studii doctorale cu 1.000 de participanți, în următorii 3 ani

Foto: Pixabay.com

Finlanda, țară care urmărește să atingă până în 2030 pragul de 4% din PIB pentru cercetare, investește 255 milioane de euro în pilotarea unor noi practici în studiile doctorale, pe parcursul următorilor 3 ani. De această inițiativă urmează să beneficieze 1.000 de doctoranzi, ale căror competențe să fie folosite nu atât în mediul de cercetare universitară, cât în cea din mediul privat, potrivit unei prezentări a proiectului, făcută pe platforma europeană Eurydice.

Aceasta arată că scopul inițiativei este de „creștere a competitivității internaționale, de întărire a inovației și de utilizare mai adecvată a cunoștințelor bazate de cercetare”, în contextul în care autoritățile finlandeze apreciază că în țară există un deficit de profesioniști cu studii doctorale, a căror expertiză a fost folosită, până acum, în mai mică măsură decât în alte state europene.

Potrivit sursei citate, inițiativa menționată va fi folosită pentru finanțarea unor contracte de angajare pe trei ani pentru 1.000 de cercetători doctoranzi care-și desfășoară cercetările în 15 domenii prioritare. Printre acestea: oncologie, inteligență artificială, servicii sociale sau dezvoltare de software, acesta din urmă fiind domeniul cu cea mai largă participare (49 de cercetători din nouă universități).

Prezentarea precizează că un obiectiv al pilotării este creșterea numărului de doctoranzi în general, dar mai ales al celor care lucrează în companii private, acest nivel de studii fiind unul mai puțin solicitat în Finlanda, comparativ cu alte țări europene. Se estimează că, la nivelul acestei țări, sectorul de cercetare-dezvoltare are nevoie de peste 2.000 de doctorate acordate anual între 2024-2030, în condițiile în care, în 2022, numărul doctoratelor finalizate a fost de doar 1.623.

Exit mobile version