Sancțiune cu scăderea a 15% din salariu este tot ce a primit ca pedeapsă din partea Consiliului de Administrație al școlii „Mihai Codreanu” din Iași învățătorul Constantin Șerban, consilier județean PNL, acuzat că a bătut o elevă și că își terorizează clasa după cum se arată în înregistrări publicate de presa locală, potrivit 7iasi.ro. Șerban face parte chiar din Consiliul școlii care l-a judecat, fiind reprezentant PNL al Consiliului Local. Inspectorul școlar General Genoveva Farcaș a cerut demisia acestuia încă din 1 martie, însă desfacerea contractului de muncă putea fi decisă doar de către Consiliul Administrativ al școlii.
Jurnaliștii de la 7iasi.ro scriu că învățătorul Constantin Șerban a fost surprins cum aranja votul înaintea ședinței Consiliului de Administrație în care s-a discutat sancționarea sa pentru abuzurile împotriva elevilor.
- Într-o înregistrare publicată de 7iasi.ro se aude cum Șerban vorbește despre asigurarea protecției directoarei școlii, Daniela Nechifor, și despre schimbarea șefei ISJ, Genoveva Farcaș, cea care a cerut înlăturarea lui de la catedră: „Ea, mai are trei săptămâni de stat, o lună, Farcaș… Da, așa o să fie pentru că noi o protejăm pe directoare…” (…) „Idioata asta de Farcaș a chemat-o pe directoare acuma să-i spună să direcționeze Consiliul de Administrație…” (…) „Țermure, aia din Primărie, o să se abțină”, a spus Șerban potrivit înregistrării.
Ascultă înregistrarea audio aici.
Învățătorul a vorbit despre un părinte în felul următor, potrivit înregistrărilor: „O țigancă care făcea ieri scandal. Astăzi nu a venit copilul la școală”. Șerban mai dezvăluie că se bucură de sprijinul celor doi adjuncți ai ISJ: Luciana Antoci și Laurențiu Năvodaru, mai scrie 7iasi.ro.
În legătură cu acest caz, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis în data de 16 martie, pe Facebook:
“În urma informațiilor cu privire la faptele prezumate de abuz verbal și emoțional față de elevii de clasa a II-a, săvârșite de cadrul didactic pentru învățământ primar de la Iași, precizăm următoarele:
Ministerul Educației nu tolerează nicio atitudine de abuz fizic sau emoțional din partea niciunui cadru didactic și solicită inspectoratului școlar și unității de învățământ luarea măsurilor legale care se impun pentru protejarea interesului superior al elevului.
La acest moment se desfășoară cercetarea disciplinară la nivelul școlii, urmând ca, în cursul zilei de miercuri, 17 martie 2021, Consiliul de Administrație al unității școlare să analizeze raportul acestei comisii și să dispună sancțiunile care se impun, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
De asemenea, a fost declanșată o acțiune de audit managerial la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” – Iași, în cadrul căreia Inspectoratul Școlar Județean Iași verifică, printre altele, modul în care conducerea unității școlare a gestionat sesizările repetate ale unor părinți la adresa cadrului didactic, având în vedere faptul că acesta a fost subiectul unor sesizări repetate.
În cursul zilei de vineri, 19 martie, ISJ Iași va analiza și va dispune măsuri corespunzătoare, raportate la rezultatele acestui audit managerial, în Consiliul de Administrație.
Îmi exprim convingerea că toate aceste verificări vor fi obiective, fără implicarea factorului politic, iar măsurile dispuse vor proteja interesul superior al elevului și vor sancționa un comportament nu doar prezumat, ci probat prin argumente solide, cu o riguroasă aplicare a prevederilor legale în vigoare.“
Informații de background
Amintim că înregistrări în care învățătorul Constantin Șerban din Iași se aude cum țipă la copiii de-a II-a din clasa sa și îi amenință au fost făcute publice de părinții unuia dintre elevi, a scris pe 1 martie 2021 ziarul local 7iasi.ro. În înregistrare se pot auzi zgomote de lovitură, însoțite de amenințări precum: „te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Vin și te iau de niții ăia!! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…”.
Inspectoarea școlară generală Genoveva Farcaș a declarat pe 1 martie 2021 pentru Edupedu.ro că „vom face în regim de urgență solicitare către unitatea de învățământ pentru încetarea contractului de muncă al profesorului Șerban, pentru ca în cel mai scurt timp acesta să-și înceteze calitatea de cadru didactic la clasa respectivă”.
Potrivit surselor Edupedu.ro, învățătorul Constantin Șerban este un apropiat al șefului PNL Iași, Costel Alexe, inculpat într-un dosar DNA în care procurorii îl acuză că a luat mită 22 de tone de tablă de la combinatul siderurgic din Galați pe când era ministru al Mediului. De altfel, în noiembrie anul trecut învățătorul Constantin Șerban a fost acuzat că a lovit o elevă, dar a fost sancționat cu „observație scrisă”.
Cine este Constantin Șerban
Constantin Șerban a fost numit la finalul anului 2009 inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, funcție pe care a păstrat-o pentru doar 6 luni.
Inspector Școlar General atunci era Liliana Romaniuc, care a plecat în 2012 în funcție, iar pe 5 mai 2020, a fost numită consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Raluca Turcan. Din februarie 2021, Romaniuc este consilier al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Ea declara pentru EduPedu acum o lună că este în discuții înființarea unui nou departament, care să se ocupe de „implementarea proiectului România Educată” și că probabil va fi implicată.
În 2009-2010, Constantin Șerban era secretarul general al PD-L Iași, cât și membru al comisiei pentru învățământ din cadrul Consiliului Județean Iași, dar și inspector metodist în cadrul ISJ, potrivit bzi.ro.
El a fost numit director al Palatului Copiilor Iași în 2011. Sindicaliștii din învățământul preuniversitar ieșean, respectiv Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP), s-au declarat uimiți de numirea lui Constantin Șerban la șefia Palatului Copiilor.
„Nu avem nimic cu domnul Constantin Șerban, dar nu înțelegem de ce s-a numit la conducerea instituției o persoană din exterior, atât timp cât în rândul actualilor angajați existau persoane competente și calificate pentru a ocupă această funcție. Suntem uimiți și surprinși de această decizie și considerăm că s-au depășit anumite limite”, a declarat atunci Laviniu Lăcustă, vicepreședintele USLIP – Iași.
Potrivit reporteris.ro, Șerban ar fi fost alungat de la Palatul Copiilor după ce mai mulți părinţi au cerut schimbarea lui din funcție, „fiind nemulţumiţi de comportamentul directorului faţă de profesori şi elevi”. Șerban, care era profesor titular de „educație pentru cetățenie democratică“ la Palatul Copiilor, „a fost detașat în interesul învățământului, timp de un an, ca director la „Mihai Codreanu“, scria reporteris.ro în 2017.
Aceeași publicație listează și activitatea politică a învățătorului:
„Constantin Șerban este în politică încă din 1990. Acesta a făcut parte din FSN. În momentul scindării partidului, Șerban a mers cu aripa Petre Roman și a ajuns în PD, unde a ajuns vicepreședinte la nivel local. După transformarea partidului în PDL, acesta a deținut mulți ani funcția de secretar general la nivel local. În 2014, în urma fuziunii, Șerban a ajuns în PNL.
Din 2000, Constantin Șerban a deținut mai multe mandate de consilier județean. Mai mult, în 2004, Șerban a fost la un pas să prindă al treilea loc pe lista de senatori ai Alianței DA, însă schimbarea lui Adrian Mogoș din fruntea PD Iași i-a dat planurile peste cap. În 2008, a candidat din partea PDL la Camera Deputaților, însă a pierdut în fața lui Traian Dobre.
În 2009, timp de o lună, acesta a fost vicepreședinte al CJ Iași.”