Noi pregătim copiii de astăzi pentru un viitor care nu știm cum poate să fie. Vom eșua dacă nu le vom crea contexte în care să-i încurajăm să gândească critic, pentru că succesul va depinde doar de cei care se adaptează, atrage atenția profesoara pentru învățământ primar Simona Ghenea, de la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova, într-un interviu pentru TVR Craiova.
Simona Ghenea a subliniat, în materialul publicat miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului, rolul profesorului în ziua de azi: potrivit acesteia, rămâne valabil rolul de „sculptor de suflete pe care îl știm de ani de zile”, însă actualizat. Ghenea consideră că profesorii ar trebui priviți de societate „cu o lupă nouă” pentru eforturile de a diversifica ce-i învață pe copii.
- „Pentru că profesorul, învățătorul de astăzi, este cel care duce mai mult. Transferă o busolă care activează mereu magneții curiozității, poate mai mult decât înainte, și magneții aceia ai integrării unui curriculum diversificat. Astăzi ar trebui societatea să valorizeze tot ceea ce înseamnă munca unui învățător și a unui profesor, în general”, a spus profesoara pentru învățământ primar la TVR Craiova.
„Am remarcat o recunoaștere a serviciilor pe care le propune un profesor, a tuturor mediilor în care sunt expuși copiii, contextelor educaționale. Iar faptul că recunoașterea aceasta vine către profesori te motivează. Eu consider că în ultimul timp poate societate a făcut un pas în față în recunoașterea profesorilor și în menirea lor”, a continuat Simona Ghenea.
Întrebată de reporterul Andrei Marinaș de la TVR Craiova despre nevoia de metode noi de predare, profesoara a declarat că este esențial pentru cadrele didactice să nu se oprească din a le crea elevilor contexte pentru diverse deprinderi:
„Gândiți-vă că noi pregătim copiii de astăzi pentru un viitor care nu știm cum poate să fie. Așa că vom eșua dacă nu le vom crea contexte în care să avem o încurajare, o potențare a gândirii critice, să avem o valorificare a tuturor competențelor lor, pentru că succesul va depinde doar de cei care se adaptează. Și atunci avem datoria, noi ca dascăli, să le insuflăm nu doar puterea de a învăța, de a descoperi, de a explora tot ce este nou, dar și să folosească tehnologia în scopuri pozitive”.
„Pentru că e adevărat că [elevii] stau pe device-uri, dar noi de asta – sunt și eu preocupată de acest domeniu -, încercăm să le integrăm în curriculum, de exemplu, acele aplicații, să le folosească pentru învățare și nu doar pentru distracție”, a adăugat Simona Ghenea, de la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova
Iar profesoara pentru învățământ primar a continuat cu exemplu metodei de gamificare: „Dacă ne gândim la gamificare și la faptul că eu în lecții folosesc această metodă, gândiți-vă că [elevii] nu rețin doar concepte care poate altfel ar fi greu de reținut, dar o fac pe termen lung. Și atunci trebuie să existe un echilibru între învățarea pe bază de metode noi și metode tradiționale, la care nu putem renunța. Cred că succesul va fi al celor care îndrăznesc să încerce metode noi”.
„Fiecare profesor trebuie să apeleze la un caleidoscop de strategii”
Întrebată dacă aceste lucruri presupun ca ea să „iasă” din programa școlară, profesoara pentru învățământ primar a spus că „păstrăm programa pentru că mergem pe o abordare integrată”.
„Și atunci, într-adevăr, este o provocare pentru fiecare profesor să adapteze curriculum, să integreze și să vină cu ceea ce potențează fiecare clasă, fiecare elev. Nu depășim programa. De exemplu, dacă ne referim la domeniul STEM, tot ce înseamnă și explorarea mediului și științe, noi acum privim nu separat matematică, știință, tehnologie, ci încercăm ca toate aceste discipline să aducă elevul în centrul învățării, să fie el agent care va reuși să înțeleagă aceste concepte, care, să fim să sinceri, sunt mai greu de înțeles pentru ei.
Fiecare generație are provocările sale. Eu consider că fiecare generație trebuie înțeleasă și gândiți-vă că ei sunt expuși la factori, că dacă e să cartografiem factorii la care sunt expuși, probabil că ne-ar lua mult timp. Și atunci trebuie să venim noi, profesorii, cu acele metode, cu acele strategii prin care să îi determinăm încă să învețe să fie exploratori, să fie conștienți de propria formare. Și cred că nu este atât de dificil.
Doar că fiecare profesor trebuie să apeleze la un caleidoscop de strategii. Și într-adevăr, poate aici este provocarea, pentru că generațiile de astăzi sunt, cum ați spus, axate mult pe utilizarea nativă a device-urilor, dar noi trebuie cu abilitate să-i formăm pentru a reuși să le folosească, exact cum am spus, în scopuri în care se creează învățare reală”, a conchis Simona Ghenea.