Un tânăr absolvent de universitate are un salariu net de 2.597 de lei net cu indemnizația de hrană inclusă, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la PROTV. Oficialul a făcut o pledoarie pentru salarizare motivantă în Educație, în contextul grevei de avertisment de miercuri a salariaților din învățământ. Ministrul a mai spus că învățământul românesc este într-o perioadă de criză.
“Sorin Cîmpeanu: Învățământul românesc este într-o perioadă de criză în care problemele generate de pandemie s-au suprapus peste problemele cronice, grave și multe, din învățământul românesc.
Moderator: Iar profesorii au fost în grevă din cauza salariilor mici, a condițiilor de lucru, cum credeți că se poate soluționa problema aceasta?
Sorin Cîmpeanu: Am pledat și voi pleda întotdeauna pentru o salarizare motivantă în sistemul de învățământ. Logica este simplă: atâta vreme cat ne dorim un învățământ de calitate, avem nevoie de profesori buni. Profesori buni nu pot exista, nu pot alege cariera didactică altfel decât fiind motivați. Cei mai buni absolvenți ai universităților nu o să ia decizia de a rămâne în sistemul de învățământ, nu o să îmbrățișeze cariera de dascăl dacă nu vor fi motivați și din această perspectivă a salarizării. În momentul de față, un tânăr absolvent de universitate care decide să intre în învățământ are un salariu net de 2597 RON net cu indemnizația de hrană inclusă. Apreciază fiecare dacă acesta este suficient de motivant pentru a intra în sistemul de învățământ ca profesor.
Sunt profesori cu vechime de peste 40 de ani care, fără celelalte sporuri de dirigenție, de predare simultan, acolo unde este cazul, gradație de merit – un lucru foarte important, dar doar 16% din profesorii din România iau gradația de merit – fără aceste sporuri la 40 de ani vechime ajung de la 2.597 lei salariul net în ianuarie al unui debutant la 4.398 de lei, salariu net pentru profesori cu 40 de ani vechime”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Reamintim că ministrul a susținut, declarativ, de fiecare dată creșterile de salarii din Educație. Anul trecut a justificat amânarea majorărilor prevăzute de lege prin constrângerile bugetare și criza pandemică, anul acesta profesorii au primit o majorare de 4,5% în medie, iar justificarea pentru neîndeplinirea obligației legale de creștere, de 16%, a fost ținta de deficit bugetar care trebuie atinsă de Guvern.