Un tânăr absolvent de universitate are un salariu net de 2.597 de lei net cu indemnizația de hrană inclusă, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la PROTV. Oficialul a făcut o pledoarie pentru salarizare motivantă în Educație, în contextul grevei de avertisment de miercuri a salariaților din învățământ. Ministrul a mai spus că învățământul românesc este într-o perioadă de criză.
“Sorin Cîmpeanu: Învățământul românesc este într-o perioadă de criză în care problemele generate de pandemie s-au suprapus peste problemele cronice, grave și multe, din învățământul românesc.
Moderator: Iar profesorii au fost în grevă din cauza salariilor mici, a condițiilor de lucru, cum credeți că se poate soluționa problema aceasta?
Sorin Cîmpeanu: Am pledat și voi pleda întotdeauna pentru o salarizare motivantă în sistemul de învățământ. Logica este simplă: atâta vreme cat ne dorim un învățământ de calitate, avem nevoie de profesori buni. Profesori buni nu pot exista, nu pot alege cariera didactică altfel decât fiind motivați. Cei mai buni absolvenți ai universităților nu o să ia decizia de a rămâne în sistemul de învățământ, nu o să îmbrățișeze cariera de dascăl dacă nu vor fi motivați și din această perspectivă a salarizării. În momentul de față, un tânăr absolvent de universitate care decide să intre în învățământ are un salariu net de 2597 RON net cu indemnizația de hrană inclusă. Apreciază fiecare dacă acesta este suficient de motivant pentru a intra în sistemul de învățământ ca profesor.
Sunt profesori cu vechime de peste 40 de ani care, fără celelalte sporuri de dirigenție, de predare simultan, acolo unde este cazul, gradație de merit – un lucru foarte important, dar doar 16% din profesorii din România iau gradația de merit – fără aceste sporuri la 40 de ani vechime ajung de la 2.597 lei salariul net în ianuarie al unui debutant la 4.398 de lei, salariu net pentru profesori cu 40 de ani vechime”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Reamintim că ministrul a susținut, declarativ, de fiecare dată creșterile de salarii din Educație. Anul trecut a justificat amânarea majorărilor prevăzute de lege prin constrângerile bugetare și criza pandemică, anul acesta profesorii au primit o majorare de 4,5% în medie, iar justificarea pentru neîndeplinirea obligației legale de creștere, de 16%, a fost ținta de deficit bugetar care trebuie atinsă de Guvern.
10 comments
Solutiile dumneavoastra ar fi viabile daca aceasta profesie ar fi considerata de chiar cei care conduc ministerul. Cat timp invatamantul este sacrificatul de serviciu al tuturor crizelor va merge din rau in mai rau. E de mult in coma si nu mai gasiti vinovati in sistem ci pur simplu creati parghii reale pentru atractivitate si lipsa de pasivitate a titularilor. Foarte bine ca sunt titulari dar sa nu doarma.
Greșit stimate domn. Nu vor rămâne în țară!
Ce măsuri luați?
Veniți, va văitați ba că a crescut abandonul scolar, ba că nu rămân în sistem dar, sistemul ce oferă?
Toalete în curți, scoli fără transport asigurat pentru copii și cadre didactice, scoli fără manuale (nu l-am primit până acum pe cel de matematica), cadre didactice slab pregătite, nu internet, nu tablete, nu interactiune, nu stimulare, nu performanta! FACETI UN MARE NIMIC! Toți ați pus învățământul pe butuci. Faceți greva, vreți salarii mărite dar performanta unde este? Păcat de acei oameni care au dus generatii de copii cat de sus au putut. Nu pot decât să îmi exprim recunoștința eternă! Dar cu restul ce ne facem??
Trebuie să spun cu durere că fiica mea, profesoară de franceză mi-a spus că va renunța la învățământ. Și-a găsit un post cu jumătate de normă unde este plătită mai bine decat norma + ore suplimentare în învățământ și mi-a spus că acum realizează cât consum nervos, fizic, emoțional este în învățământ- este și dirigintă la o clasă cu 27 de elevi ,(aș adăuga eu și părinți ). Nu-i vine să creadă că poate să închidă laptopul după 4ore și este acasa, nu o mai deranjează nimeni pana a doua zi, pe salariu mai mare decât în învățământ. Laptop, telefon, analize medicale și bonus de anul nou de la firma.
Menționez că a dat titularizare de trei ori până acum, a obținut nota peste 9.00, DAR nu sunt posturi titularizabile pe franceză!!!!Stresul pentru aceste concursuri de titularizare este f mare, nu cred ca mai există vreo categorie socială care să treacă prin atatea examene, fără finalitate , sau distrugerea sănătătii este garantată.
A muncit enorm pentru a lucra in învățământ, a absolvit un liceu pedagogic, facultatea de limbi străine, bursă în Franța master, iar sistemul de învățământ o testează cu indiferență!!!!!!
Pentru comparație:
“Potrivit datelor obținute, în luna decembrie 2021 salariile plătite de STB șoferilor de autobuz și troleibuz și vatmanilor au fost următoarele:
Un șofer de autobuz a câștigat între 2.694 lei și 7.801 lei net, în funcție de câte ore a lucrat, de sporuri de noapte, de ore suplimentare.
Majoritatea au încasat însă între 4.500 și 5.500 de lei.
La salariul net s-au adăugat prime și/sau sporuri.
Un șofer de troleibuz câștigă între 3.152 lei și 8.065 de lei. Media este de 5.570 lei net, iar majoritatea salariilor sunt între 5.000 și 6.000 lei.
STB are peste 470 de șoferi de troleibuz.
Un vatman câștigă între 2650 și 7.767 lei. Media este 5.300 de lei, iar majoritatea salariilor sunt între 5.000 și 6.000 lei.
STB are angajați peste 850 de vatmani.
Se adaugă și tichete de masă, care pot ajunge până la 440 de lei pe lună. Aceste date nu includ primele.
Alte salarii:
– director general – 17.334 lei
– sef de serviciu până la – 11. 000
– inginer șef – până la 11.000 lei
– casier centru reîncărcare carduri – până la 4.816 lei
– mecanic auto – până la 4.958 lei
– lăcătuș – până la 4.889 lei
– sudor – până la 4.396 lei
– strungar – până la 4.534 lei
– agent de securitate – până la 3.409 lei”
https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-25313659-exclusiv-cat-castiga-conducatorii-autobuze-troleibuze-tramvaie-stb.htm
*ministri nu ministrii – sorry
>> criza
Invatamantul a fost facut praf de peeseedee in special. Dar au fost ministri si de la alte partide, la fel de praf. Acest ministru pe langa faptul ca este incompetent nici nu-l duce mintea, doar continua traditia.
15 ministrii peeseedee (feeseenee)
3 minstrii peeneelee
nu mi-e clar daca acest campeanu este peeseedee sau peeneelee
ah, era sa-l uit pe fikus, cel care inchide scolile, de unde o fi si asta de la peeseedee sau peeneelee?
Nu, drăguțule. “Învățământ” a fost făcut praf de profesori drept mulțumire pentru partidul lor conunistoid de suflet care le tot dă fara să ceară decât voturi și jurat credință partidului.
Normal ca este in criza invatamantul. Este tentat un abselvent de nota 10 sa intre in sistem pe un salariu de 2000-3000 de lei? Nu, va merge undeva unde castiga 7-8 mii, poate mai mult. Cu totii dorim un trai decent si o viata satisfacatoare din punct de vedere economic. Iar cei cu merite intelectuale, cei capabili chiar merita asta. Asa ca in invatamant intra in mare parte persoane mediocre care nu cred ca pot obtine mai mult in alta parte. Uitati-va la cei ce vor medicina, competitia e mare, se alege spuma, deci putem presupune ca vor intra in sistem cei mai buni. Dar ei sunt motivati. Asa ca e simplu….
Fikusul imchide ce vrea doar cand vrea el. Cand are piramide sau schi in program cu nevasta-sa. Fikusul, iata, baga in online amarati de la scoala nedotati cu nimic si cate 13 in clase. Fikusul cere, dar nu ofera nimic profesorului.
Domnule Ministru,tot dați din gura cu cine nu vine etc.Si noi?Noi cei care luam an de an examen de titularizare și când ne ducem la post suntem poftiți pe ușa afara pentru ca postul e pentru x care nu are examen și avem viata grea tot anul ca doar-doar om pleca și lăsăm post vacant?Noi nu contam,nu?Noi suntem proștii. Am înțeles.