Învățământul este gratuit. Un inspectorat școlar face apel la profesori să nu mai solicite rechizite suplimentare / Președintele Federației părinților a publicat o listă cu cerințele unei grădinițe din București

30.728 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Educatoarele și cadrele didactice care predau elevilor din învățământul primar sunt rugate să nu mai solicite rechizite suplimentare pentru desfășurarea lecțiilor, „având în vedere sesizările mass-mediei locale”, potrivit unei informări a Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

„Având în vedere sesizările mass-mediei locale cu privire la solicitarea de rechizite / instrumente de lucru (perforator, marker evidențiator, marker tablă etc.) pentru desfășurarea activităților didactice din învățământul preșcolar și primar, vă rugăm să luați toate măsurile ce se impun în vederea eliminării cerințelor de acest gen și a respectării articolului 32, alineatul 4 din Constituția României: „Învățământul de stat este gratuit, potrivit legii.”

Art. 32 alin. (4) din Constituția României prevede că „învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii”.

În prima săptămână de școală, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a publicat pe Facebook o listă cu rechizitele solicitate de către o grădiniță din Capitală. Iată ce cuprinde o parte din listă: păpușă/mașinuța; lupă, microscop, globul pământesc; balanță, cutie de plastic (pentru jucăriile mici), cutie de plastic (pentru jucăriile mari); animale domestice și sălbatice – 1 set; pahare plastic colorate – 1 set.

Citește și:
Părinții din Franța, sfătuiți de Ministerul Educației de la Paris, din timp, ce rechizite le trebuie elevilor în noul an școlar, ca să nu facă risipă și să protejeze bugetul familiei

33 comments
  1. Eu prefer sa aducem rechizite si jucariii si tot ce vor dar sa stiu ca se lucreaza pe ele si nu le da desene animate toata ziua de la 3 ani! 😔😔😔
    Am fost profund dezamagita sa aflu ca majoritatea gradinitelor de stat sunt dotate cu televizoare in sala de clasa ptr “jocuri interactive“. Si copilul vine acasa si imi raspunde la intrebarea ce ati facut mami astazi la Gradi cu m-am uitat la desene… E revoltator si dureros in acelasi timp!

  2. dragilor din toata povestea si certurile celor mari adulti , multi copii abandoneaza scoala si tragic e suntem de ras cu plans , ca li se cer liste cu rechizite de la creion pana la plata de culegeri etc , costuri pe cate unii nu le pot sustine , iar noi o sa luptam cu copii de azi adultii de maine care in lipsa educatiei ajung infractorii de maine . Tragic

  3. Pai daca asta este parerea dvs ca gradinita ofera doar supraveghere si ca educatoarele sunt doar niste bone ieftine ,propun sa va tineti acasa copiii,doamna!
    Educatia porneste de acasa si de la dvs clar copilul nu are ce invata ! Noua de acasa ne-a fost insuflat respectul catre cadrele didactice ! Daca asa este ce ii oferiti dvs copilului pt mine este clar . N-o sa ne revenim niciodata cu asemenea parinti !

  4. Oo dar sunt bani de la stat. Fie directorii nu aplica pentru ei sa nu deranjeze sefu politic fie ii ia si face altceva cu ei, functie de ce are nevoie prin casa ( da, casa, nu clasa).

  5. Am doi copii ,unul la grădiniță și unul la scoala,fix aceeasi problema o întîmpin si eu. In mare parte este vina a 1-2-6 parinti ca invatamantul de stat nu mai este gratuit,dar “startul” este dat tot de cadrele didactice!! Au primit rechizite de la primărie, dar nu lucrează cu ele ca nu sunt avizate de M.E . Au primit de la primărie cam tot ce le este necesar,dar ” vai nu sunt bune”… Nu stiu unde vom ajunge si unde ne vom putea găsi dreptatea cei care sunt obligați să se supună majorității?

    1. Eu sunt educatoare cu 30 ani vechime. Niciodată nu am primit nimic pentru copii, nici de la minister nici de la primarie. Am mobilier de cand a fost dată cladirea in folosința. Despre ce vorbim.

      1. Fetita mea frecventeaza o gardinita de stat, normala, fara nicio pretentie extra! La inceputul anului ne-au anuntat ca primesc de la autoritati biget de rechizite pt fiecare copil! In plis am pus doar servetele umede! Atat!!!! Nu stiu cum la unii se poate si la altii nu, dar presupun ca e problema de organizare!

  6. Ca sa fie gratuit inseamna sa ne multumim doar cu un acoperis deasupra capului… Nici mancarea nu este subventionata integral !
    Voi, astia de traiti in varful turnului de fildes habar nu aveti cum se traieste in lumea reala si aveti pretentii sa decideti ce e mai bine pentru noi. Sunteti ipocriti: Cat il costa pe Statul Roman educarea unui copil care reprezinta viitorul si cat il costa intretinerea unui violator in puscarie ?!

  7. Aceasta practica, de a solicita părinților achiziționarea de bunuri este și va fi. Sunt de acord oarecum cu achiziționarea manualelor sau caietelor suplimentare, dar acest fond al clasei mi se pare o nesimțire curata. Anual trebuie sa dam acești bani pentru achiziționarea hârtiei, cartușelor pentru imprimanta, șervețele, marker etc, materiale care ar trebui, și cred totuși ca sunt asigurate de școală. Dar…. unii nu se pot abține sa nu ceara. Rușinos. Deci gratuit este doar partial

  8. Trebuie să ne opunem, dar cine le dă copiilor?
    Am un băiețel în clasa I, o fetiță la clasa pregătitoare, și alți doi băieți la grădiniță.
    Listele au fost la fel de consistente ptr fiecare în parte. Sute de lei doar ptr rechizite, materiale didactice…
    Dar dacă noi părinții nu le luăm, nu se schimbă nimic. Nu vine Domnul Minstrul al Educației să le cumpere. Are alte priorități dânsul… de exemplu să facă mare tam-tam, că era o plasă de poartă ruptă, la o şcoală.(ştire din prima zi de școală). Ca să pară interesat de copiii noștri.

  9. Stati ca n-ati pus:
    -banci;
    -zugravire;
    -perdele;
    -jaluzele;
    -parchet;
    -dulapioare;
    -retroproiector;
    -laptop;
    -imprimanta;
    -cartuse imprimanta;
    -cadou diriginta, directoare, etc…

    toate astea le-am platit cel putin o data la fiecare ciclu de scolarizare!!!
    Daca trag linie si adaug si “consumabilele” din articol cred ca am platit cu mult peste 1000 eur/an!!!! si asta la 3 scoli diferite, peste tot la fel!!!

  10. bun sa fie de știut ca si la liceul se cer pentru anumite ore rechizite și chestii de genul doar că depinde de profil, daca învățământul este gratuit ar trebui și la liceu sa fie.

  11. Cât de parşiv , de pervers , de demagog să fii tu, autoritate, să critici ,să dai indicații, când nu oferi nimic?
    6% din PIB cum sună? Respectarea LEN 1/ 2011 , încă în vigoare , în ale cui atribuții intră?
    De prin anii 90 încep şedințele de clasa I, mai nou , de clasa pregătitoare , cu fraza” Dragi părinți, în Constituție, învățământul obligatoriu din România este gratuit, dar numai acolo…” Părinții cu dare de mână le-au plătit/ oferit rechizite copiilor cu situație financiară mai precară generație de generație, am cărat la mareriale în zeci de ani de nu le mai ţin socoteala, exact ca sute de mii de colegi din toată țara…Tot părinții au pus bani şi am cumpărat unei fetițe tabletā, în clasa pregătitoare, acum doi ani, pentru “online-ul vieţii ” , pentru că mai are vreo cinci frați şi de unde telefoane? Ceea ce a oferit guvernul “gratis” erau nişte simulacre de tablete de doi bani, , prea puține pentru toți copiii nevoiaşi din şcoală,
    însă jafuri pentru care cineva a încasat comisioane grase, şi-atât!
    Pe de altă parte…ce vă mirați, stimați părinți? Credeți că “educație modernă” se face cu creta şi cu tabla , în 2022?
    Poftiți de rupeți uşa guvernului, a ministerelor şi cereți respectarea legii!
    Doar pretenții aveți de la educatoare , de la învățătoare, de la profesori, dar dumneavoastră când ați făcut copiii ce ați crezut?
    Vi-i creşte statul?
    Credeți că noi ducem acasă materialele pe care le solicităm an de an pentru ca ai dumneavoastră copii să aibă parte de educație de calitate, la standarde europene?
    Cine îşi asumă copii, trebuie să fie conştient că ei sunt cea mai mare investiție pe care o putem face noi, părinţii.Aşa că…ia mai stați drept şi judecați …tot drept!

  12. Eu îmi exprim părerea atât în calitate de părinte dar și în calitate de educator. In calitate de educator, va spun sincer că învățământul este gratuit doar in sensul că avem pusă la dispoziție clădirea, utilitățile și cadrele didactice și nedidactice uneori insuficiente. Tot ce înseamnă materiale didactice și rechizite nu sunt oferite de către stat. Daca ar fi sa ne facem activitatea cu ce ne da statul….ar însemna să nu facem nimic cu copiii. Nici jucării nu am avea. Aceasta este crunta realitate, sau cel puțin, la grădinița la care eu sunt….statul nu a fost foarte foarte săritor….nu am auzit nici să fi fost pe la alte grădinițe. In calitate de părinte, eu ii cumpăr copilului tot ce este nevoie ptr că, ptr mine, grădiniță nu este doar locul unde îl las ptr că nu are cu cine sta acasă. Este locul unde se pregătește pentru următoarele etape ale vieții, cea mai apropiată fiind cea în care va merge la școală. Daca doamnele copilului meu ar cere toate acele lucruri, nu m-aș gândi că le cere să le ia acasă, ci m-aș bucura, pentru că asta îmi demonstrează mie că dumnealor au planuri mărețe cu copilul meu. Menționez că suntem o familie modestă, așadar nu ne dau banii afara din casa. Dar pentru a investi în educația copiilor, fac anumite economii și cumva reușesc să ies la suprafață.

  13. Eu vin dintr-o comună din județul Galați, un singur salariu, doi copii la școală, tocmai azi am dat 52 lei pe auxiliare copil clasa întâi, a primit cărți în prima zi dar doamna a mai vrut ceva în plus, eu ce fac, am nu am trebuie să dau că majoritatea au dat și copilul plânge dacă nu are la fel ca ceilalți. [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  14. Sunt si parinte si peofesor. ca parinte am cumparat ceea ce trebuie copilului. Dupa ce sa lucreze? Ca profesor si marker a trebuit sa mi cumpar. Fisele.de.lucru le fac pe propria cheltuiala..materiale didactice nu sunt in scoli. lista de la gradinita este cam la fel peste tot, sunt toate trecute la inceput de an dar si noi am cumparat cam la fel. Probabil ca au alcatuit lista pentru tit anul. Tin minte si acum ca am cumparata la gradinita copilului un dulap pentru el, care a fost gata la sfarsitul anului si nu l a atins fiul meu….cata inocenta sa nu cunoastem adevarul…scoala romanesca asa este…elevi multi in clase, materiale didactice lipsa..iar ei viseaza ca reformeaza.

    1. Nu reformează nimic.Din pacate și mie mi
      s-au cerut bani pentru grădiniță.
      Însă ca și cadru didactic eu îmi xeroxez .materialele pe care le dau elevilor întrucât conform.legii nu avem voie sa strângem bani pentru cărți.

      1. Conform legii, dacă faceți copii după cărți, auxiliare, fāră acordul scris al autorilor, comiteți furt intelectual.
        Dacă le cumpărați caiete de lucru copiilor din clasă din bani personali, riscați să nu îi primiți niciodată de la părinți
        ( am pățit-o).
        Mai este o variantă, legală: cereți acordul scris al părinților pentru a lucra pe auxiliare aprobate de MEN, pe care le plătesc ei.O dată pe an, la cât sunt de proaste unele manuale câştigătoare de licitații, pot face efortul acesta, dacă reuşiți să le explicați că este spre binele copiilor să lucreze sistematic şi , de ce nu, suplimentar…Doar copiii primesc alocație nu pentru berea , țigările părinților, şi 50 de lei o dată pe an nu mi se pare un capăt de țară.Din comisionul primit de la editură, puteți să cumpărați alte materiale necesare clasei.Este o idee…
        Soluții sunt.Dar, ne complacem în a ne plânge…sau a înghiți umilirea, înjosirea constantā, din partea autorităților, a părinților.De ce? Unde ne este demnitatea? Eu una nu am ales cariera didactică pentru a fi bătaia de joc a unora, altora.

  15. Inceput de an scolar ,cl.a II a.
    Inscrisi 26,prezenti in fiecare zi,25.
    Manuale ioc !
    5 manuale de CLR
    5 manuale MEM
    Cum le impart….ca-mi da cu virgula.
    Caiete,creioane etc.,n au ca nu muncesc parintii.
    Sfaturi pentru gestionarea situatiei,astept de la Ministrul Educatiei….nu stiu si nici nu vreau sa-mi incarc memoria cu numele lor.
    Concluzie:invatamant gratuit la,,stat degeaba” ca daca n ai cu ce, ce sa faci?

  16. Atunci, daca este gratuit, dati-le ce trebuie. Eu sunt profesor si vin de acasa cu: marker pentru tabla(nu avem cu creta si nu ni s-au dat markere si bureti), fise si foi xerox facute la imprimanta mea din carti cumparate de mine din librarie( elevii de clasa pregatitoare nu primesc ABSOLUT niciun suport de curs sau manual sau caiet de lucru de la stat; nu indraznim macar sa cerem caiete speciale, fiind copii cu venit mic, asa ca facem noi o copie a caietului de lucru FIECARUI elev.), creioane colorate, top de hartie, pensoane, acuarele, deoarece elevii nu aduc, sustin ca trebuie sa le dea statul cand vin rechizitele.In plus, facem sute de copii xerox la teste pe banii nostri acasa(cartuse, imprimanta noua, tus, hartie), iar cand ne mai vine si noua randul: planificari, proiecte de lectie, fisa elevului. Scoala nu ne da o hartie nici macar cand ne cere anumite documente pentru dosarul personal sau rapoarte de secretariat etc. Ni se cere sa le listam si sa le aducem ghici de unde? Tot de acasa, deh, profesorul are, scoala nu are. Exact ca-n stirea de acum cateva zile in care o scoala era somata la online ca nu a primit primaria bani pentru curent si incalzire. Statul nu are, dar elevul si profesorul au de unde, nu? Si voi vorbiti de 2 markere si un capsator? Mergeti in rural sa vedeti cum duc profesorii totul de acasa. Si elevul, ca si profesorul, fac online pe banii proprii. Ala da invatamant obligatoriu si gratuit.

    1. unde la tara aduce profesorul.si la tara ca și la oraș se cere la fel și chiar foarte multe nu înțeleg de ce trebuie manuale speciale? când au unele manuale primite de la școală ce se cere și hârtie igienica și rola de prosoape de bucătărie și șervețele umede top de coli simple pt xerox top coli colorate?nu înțeleg pt.ce le trebuie asa ceva? la clasa pregătitoare se cere stilou ce face acel copil cu stilou el de abia începe sa scrie și ii trebuie stilou pixuri speciale și albastre și verde nu se accepta pix normal și multe altele te doare capul când vezi asa o lista

    2. Dar de ce lucrati pe fise?!Copiii au caiete si carti,lucrati pe fise ca sa va usurati treaba draga cadru didactic,asa ca puneti mana si le platiti,eu,personal,nu o sa-i dau niciodata bani de coli,imprimanta,etc…eu imi trimit copilul la scoala cu Carti si Caiete,atat.

      1. Lucrez pe fise xeroxate din caietul de lucru cumparat special din librarie deoarece la clasa pregatitoare nu a existat niciodata suport de curs sau manual de la stat. NIMIC. Si xeroxez eu acasa fiecaruia un exemplar. Daca esti ignoranta si neinformata macar taci.

    3. Si tot profesorii sunt terfeliti..”nu cereti de la parinti,dar nici noi nu va dam(scoala)” si apoi tot ei,parintii ,te terfelesc peste tot ca nu faci nimic , ca beneficiezi de tichete de vacanta , si lista poate continua.. vor educatie ca la privat ,dar ei habar n-au cata munca si sacrificiu financiar este in spate ! La o inspectie mi-am cheltuit aproape tot salariul..
      Cum sa fiu creativ cand nici macar o coala a4 nu primesc din partea scolii.. sa nu mai vb de cartus , coli colorate ..etc

      1. faceti cerere la Minister , la Inspectorat, puneti presiune pe sefii dvs , nu pe parinti si copii ca sa cumpere cele necesaree ubui invatamant “gratuit”

        1. Așa e stimabilă. Ce se întâmplă e doar din vina profesorilor că nu pun presiune pe șefi.. A dumneavoastră nu e vina. Nu matale ai fost la vot? Șefii ăia nu s-au pus în urma votului tau?

        2. Si dacă se face presiune ce? Raspuns: ” pentru moment nu au venit fondurile. Imediat ce vin, primiti.” Au venit după 6 luni. Pana atunci cu ce scrii pe tabla, cu ce stergi, de unde coli, imprimanta, tonner pentru toate raportarile, fisele de lucru și alte “cerinte administrative”? Cu ce sa faci “invatamant de calitate” când gratuit primesti doar manuale și , dacă ai noroc, 2 markere pentru tabla și un top de hartie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile pot să obțină aproape 22 de milioane de euro prin PNRR pentru investiții în gestionarea eticii universitare: formare de profesori, softuri antiplagiat, scannere OCR și abonamente de acces la resurse electronice – ghid lansat de Ministerul Educației în consultare publică

Un ghid al solicitantului pentru “digitalizarea managementului eticii universitare” a fost lansat de Ministerul Educației (ME) în consultare publică, potrivit unui anunț de pe site-ul instituției, edu.ro. Banii, 22 de milioane…
Vezi articolul

BREAKING Decizia închiderii școlilor din Afumați „este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Le transmit să remedieze în cel mai scurt timp situația în interesul elevilor

Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro. Acesta a…
Vezi articolul
Peste 100.000 de elevi din București revin la școală

Mai mult de 15% din elevii cu vârste peste 12 ani sunt vaccinați. 4.500 de copii s-au vaccinat în ultimele 5 zile. Cîmpeanu: Mai mulți elevi s-au vaccinat în ultimele 10 zile decât angajați din sistemul de învățământ pe parcursul verii

România a depășit pragul de 15% de elevi vaccinați, a anunțat vineri seara ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul unei ședințe de Guvern dedicată Educației, pe fondul deschiderii anului școlar…
Vezi articolul