Într-un discurs despre cum incitarea la ură afectează și elevii, ministra Educației s-a dat exemplu pe ea însăși în vizorul comentariilor de pe rețelele sociale la adresa ei: Am o zi proastă dacă “n-apucă colegii din Minister să le șteargă suficient de repede”

2.396 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media
Ligia Deca a spus că se încarcă negativ din cauza comentariilor de pe rețelele sociale la adresa ei și că are o zi proastă dacă “n-apucă colegii din Minister să le șteargă suficient de repede”. Ministra Educației a făcut această declarație, vrând să dea un exemplu despre cum îi poate afecta hate speech-ul și pe elevi, în cadrul lansării ghidului siguranței pe internet, potrivit B1TV.

Ministra Educației, Ligia Deca, a spus că atunci când cineva scrie pe pagina sa de Facebook un comentariu negativ, un atac la persoană sau la familia ei, se încarcă negativ, dacă n-apucă colegii să le șteargă suficient de repede”. Ligia Deca a făcut declarația în contextul lansării Ghidului siguranței pe internet, în care dădea un exemplu cum poate incitarea la ură din mediul online, în special în rețelele sociale, să îi afecteze pe elevi.

„Atunci când postez ceva referitor la activitatea mea de ministru… Sigur, colegii mei de la Comunicare se ocupă să șteargă astfel de lucruri, dar sunt foarte multe înjurături, atacuri la persoană, neadevăruri, chestiuni care țin de caracteristicile mele fizice, felul cum mă îmbrac sau de familia mea și așa mai departe.

Și eu sunt un adult care știu mecanismul psihologic care generează astfel de chestiuni, știu că nu e vorba despre mine și, cu toate acestea, dacă n-apucă colegii mei să le șteargă suficient de repede, mă încarc negativ. Am o zi proastă!”, a susținut Ligia Deca, potrivit înregistrării difuzate pe B1 TV.

De precizat, ministra Educației nu obișnuiește să răspundă comentariilor de pe pagina de Facebook, în calitate de ministru.

La lansarea ghidului, a fost prezentă și ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, care a spus că Ministerul are în atenţie mai multe fenomene care se manifestă pe Internet, cu impact negativ asupra dezvoltării personale a copiilor, precum hate speech-ul, cyberbulling-ul sau achiziţia de substanţe psihoactive, şi i-a îndemnat pe elevi să raporteze astfel de cazuri autorităţilor.

“Avem o lege, avem un text pentru hate speech în legislaţie. Pe scurt, reprezintă incitarea la ură, la violenţă, la discriminare”, a spus Gorghiu, fără să dea detalii.

Ce este hate speech-ul sau instigarea la ură

Fenomenul de „hate speech” se regăsește în mediul online și reprezintă mesajele negative cu conținut rasist sau discriminatoriu.


9 comments
  1. Sa recunoastem – sa devii obiectul “HATE SPEECH”-urilor suna (aparent) mult mai bine decat sa fii “urata” de milioanele de persoane implicate in educatie – parinti, profesori, elevi, studenti, functionari, etc. – ale caror nevoi si asteptari sunt complet ignorate de asa-zisele “standarde” ale asa-zisei “asigurari a calitatii educatiei”! Avem deci o problema grava daca actuala titulara a Min Edu, instruita – in calitate de ex-lider studentesc – prin 2002-2003, de mine, in reala Asigurare a calitatii (ca parte a Managementului calitatii), ulterior a acceptat si accepta fara obiectii – timp de peste 18 ani, cu toata ineficienta crasa! – colectia de erori, confuzii si aberatii din OUG 75-2005, privind simulacrul de asigurare a calitatii educatiei (colectie conceputa de autori incompetenti si impostori) in virtutea principiului militar antedecembrist “Ordinul sefului este lege pentru subordonat si se executa intocmai si la timp, fara comentarii”.

  2. Oooo, deci dnei ministru i se face rau cand este criticata??? Pai si copiii, cand spun acelasi lucru, pe ei de ce nu-i credeti? Adica elevii pot fi certati si facuti cu ou si otet la scoala, dar dvs care sunteti om matur totusi, nu puteti inghiti critica?? Sunteti cam ”tanara” doamna ministru, insa ar trebui sa stiti ca a mai existat un presedinte al tarii, ce nu ”suporta” decat laudele, osanalele si pupaturile, Ceausescu il chema….Daca sunteti sensibila, inseamna ca nu aveti ce cauta in aceasta functie de ministru al educatiei….

  3. Pe Facebookul doamnei doctor, TEDX keynote speaker, plecaciunea la dulap, doctorat cu 14 interviuri si comparatii de documente, zisa si limbaj de lemn, raman doar inimioarele si comentariile patetice de gen “Multumim Doamna Ministru Ligia Deca pentru participare si implicare!”

    Cenzura pare insa ca a luat vacanta. Azi gasesti comentarii de gen “Niciodată nu am crezut că o să ajungem așa jos în materie de miniștri ai educației!” lol

  4. Și fabula deranjează și satira , ăsta e rostul lor : sancționarea derapajelor. Când lucrezi cu oamenii și pentru politic , ai dificultăți. Eu vă dau o sugestie : lucrați PENTRU oameni și lansați politica . Vă va fi mai bine și veți avea parte de repect. Politica nu vă sprijină ci doar se folosește de dvs. Sper sa citit mesajul înainte să dea colegii cu mopul. Toate cele bune.

  5. D.na Deca, ceea ce se scrie la adresa domniei voastre, nu este hate speech, nu este instigare la ura, este purul adevar. Dar, dupa modelul american, ca de acolo se conduce tara, ce nu va place si nu va suna bine este “hate speech” si/sau “instigare la ura”.
    Fiti asumati si recunoasteti ca sunteti de tot rasul. Fiti asumati si recunoasteti ca sunteti marionete, iar la randul vostru aveti marionete in sindicate si in scoli, plasati strategic.
    In loc sa vina sa ne spuna ceva ce nu ne intereseaza, sa vina sa isi asume responsabilitatea pentru esecul total al sistemului de invatamant din Romania. Si sa-l ia de mana si pe “melcul Romaniei”.
    CUM VA PERMITETI sa degradati si sa ingropati definitiv SINGURA modalitate de evoluite a acestei tari !?

  6. De ce să șteargă slugile comentariile negative. Trezește te doamna și vezi că ai distrus prin Romania,,educata” și puținul care mai era în învățământul românesc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Ministrul Sorin Cîmpeanu susține că eliminarea burselor de merit elevilor de clasa a V-a este "un exemplu de fake news", pentru că se acordă burse de studiu

VIDEO Ministrul Sorin Cîmpeanu neagă realitatea și acuză jurnaliștii acreditați la Guvernul României că emit „fake news”. Susține că eliminarea burselor de merit elevilor de clasa a V-a este “un exemplu de fake news”, pentru că se acordă burse de studiu

Întrebat la un briefing de presă, în urma ședinței de Guvern de astăzi, cum justifică eliminarea bursei de merit pentru elevii de clasa a V-a pe care o prevede cel…
Vezi articolul

Ecaterina Andronescu este contrazisă de reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor: Am discutat despre eliminarea notelor de la Educație fizică, Desen, Religie și Muzică, nu înţelegem de ce spune că sunt minciuni

Reprezentanții organizațiilor care au fost la discuții la minister în februarie, pe tema unei reforme educaționale, spun că s-a discutat eliminarea notelor de la Educație fizică, Desen, Religie și Muzică…
Vezi articolul

Filosoful Mihai Șora, despre prezența și discursul oamenilor politici la festivitățile școlare: Politicianul nu poate călca în incinta școlii decât în calitate de părinte, însoțindu-și copilul, fără sloganuri și “fraze sforăitoare”

Oamenii politici nu au ce căuta la festivitățile de deschidere a anilor școlari, să-și “facă campanie electorală”, să “bombeze pieptul” și să “blocheze microfonul”, scrie, într-o postare pe Facebook, filosoful…
Vezi articolul

Fostul ministru PSD al Sănătății, Florian Bodog, care și-a pierdut titlul de doctor pentru că a plagiat aproape integral teza, nu va mai fi profesor asociat la UMF Cluj. Rector: Probabil că nu o să îi mai oferim un contract, deși pe noi ne-ar ajuta să avem un profesor aici

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Anca Dana Buzoianu, a recunoscut că universitatea i-a oferit un contract de profesor asociat fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog, deși acestuia…
Vezi articolul

EXCLUSIV Mariana Dogaru, președinta Agenției care acreditează și autorizează școlile și grădinițele, susține că a fost propusă în consiliul ARACIP și de Universitatea din București / Instituția neagă că ar fi făcut o asemenea propunere

Mariana Dogaru, actuala președintă a ARACIP – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar -, susține că ar fi fost propusă în consiliul general al ARACIP, organismul de conducere,…
Vezi articolul