Iannis are 6 ani și este singurul elev de clasă pregătitoare de la Școala Primară numărul 1 din satul Cheia, comuna Măneciu, relatează Observatorul Prahovean., citat de G4Media.ro.
Are colegi care învață în aceeași clasă cu el, însă nu de-o seamă, ci mai mari. Doi de clasa I, doi de clasa a II-a și încă doi la clasa a III-a. La clasa a IV-a nu învață nimeni. Pentru copiii numărați pe degete, învățământul simultan este singura opțiune. Iar școala veche de 100 de ani, singura variantă pentru ca ei să nu fie nevoiți, de la vârste fragede, să facă 20 kilometri naveta până la Măneciu.
„Am luptat mult să nu se închidă școala. E veche de 100 de ani, suntem puțini, dar copiii sunt fericiți că învață aproape de casă, că nu fac naveta 20 de km. dus, 20 întors la Măneciu. La vârstele lor nici nu ar mai da randament”, spune Elena Dragomir, profesoara care predă la școala cu o singură sală de clasă și o cancelarie în care stă mai mult singură.
- Mai mult pe această temă – pe G4Media.ro
Edupedu.ro a relatat recent că, potrivit unui Raport de analiză și eficientizare a cheltuielilor publice în domeniul educației, peste 3.500 de școli au funcționat, în anul 2022-2023, cu mai puțin de 20 de elevi.
Potrivit acelor date, în cele 3.5009 de astfel de școli învață 43.289 de elevi, dintre care majoritatea sunt copii de grădiniță (circa 35.000), puțin peste 8.000 sunt elevi de clase primare, iar 260 – elevi de învățământ secundar.
Același raport arată că școlile mici, adică cele cu mai puțin de 50 de elevi, reprezintă 45% din totalul unităților de învățământ.
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 impune noi reguli cu privire la numărul de elevi dintr-o unitate cu personalitate juridică. Regulile pentru organizarea rețelei școlare și calendarul activităților au fost publicate în Monitorul Oficial și se aplică din anul școlar 2024-2025.