Avocatul Poporului anunță că s-a autosesizat în cazul profesorului de sport din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, care s-a întors la clasă după ce a primit condamnare penală pentru purtare abuzivă şi în contextul în care mai are pe rolul instanţei un alt dosar, pentru aceeaşi faptă. Întoarcerea profesorului a generat proteste la școală ale părinților și elevilor.
Avocatul Poporului anunță că “solicită aplicarea măsurii de siguranță constând în interzicerea exercitării profesiei de către respectivul cadru didactic”.
Instituția condusă de Renate Weber îi cere directorului școlii să îl cerceteze disciplinar pe profesorul de sport, iar Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud să monitorizeze situația de la școala Enea Grapini.
Comunicatul integral al Avocatului Poporului:
“Avocatul Poporului reprezintă interesele elevilor minori de la Școala Enea Grapini, Bistrița-Năsăud, în procesul în care profesorul de sport este judecat pentru purtare abuzivă
Avocatul Poporului reprezintă interesele elevilor minori de la Școala Enea Grapini, din comuna Șanț, Bistrița-Năsăud, în procesul în care profesorul de sport este judecat pentru purtare abuzivă.
În context, solicită aplicarea măsurii de siguranță constând în interzicerea exercitării profesiei de către respectivul cadru didactic.
Totodată, în urma sesizării din oficiu, în 25 martie 2019, și a demersurilor efectuate, Avocatul Poporului, prin Recomandări, solicită, între altele, directorului școlii efectuarea cercetării disciplinare, în cazul profesorului acuzat, cu respectarea termenelor și a prevederilor legale în vigoare, iar Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud să monitorizeze situația de la școala Enea Grapini.”
Informații de background
Părinții și elevii de la la școala gimnazială din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, au protestat în repetate rânduri față de întoarcerea la catedră a profesorului de sport. Părinţii au declarat că se tem că bărbatul va continua să fie agresiv cu copiii lor, după cum a relatat Agerpres.
Inspectorul școlar general din Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără, a declarat în noiembrie pentru Agerpres că i-a recomandat directorului de la şcoala din comuna Şanţ să nu permită profesorului de sport să îşi reia orele dacă nu are toate avizele de la medicina muncii.
“M-au sunat şi primarul, şi directorul, mi-au spus (despre întoarcerea profesorului la catedră – n.r.). Din punctul meu de vedere, în acest moment, Maternik poate să intre în şcoală numai şi numai dacă are avizul de la medicina muncii. Medicina muncii înseamnă un medic care spune că e apt de a intra în sala de clasă, şi el o va spune dacă va spune şi psihologul sau psihiatrul. Medicul de medicina muncii ştie că acolo sunt probleme şi poate să ceară şi avize suplimentare – şi eu cred că le va cere, şi, în momentul în care medicul spune că nu poate să intre, nu o să intre în sala de clasă”, a afirmat Tabără.
Întrebată de ce profesorului în cauză nu i s-a desfăcut contractul de muncă, având în vedere condamnarea primită pentru purtare abuzivă, şefa Inspectoratului Şcolar a dat vina pe statutul cadrelor didactice, care este “extraordinar de permisiv”.
“Contractul de muncă se încheie cu directorul şcolii. Directorul şcolii are calitatea de angajator. Am înţeles că directorul s-a consultat cu un avocat şi nu poate (să îl concedieze – n.r.). Sunt chestiuni juridice care pe noi ne depăşesc. (…) Problema este extraordinar de complicată la nivel de legislaţia muncii şi statut al cadrului didactic, extraordinar de permisiv. Şi sentinţa în care spune că recunoaşte că, într-adevăr, a avut un comportament agresiv nu îi interzice să intre în sala de clasă, din păcate“, a mai declarat Camelia Tabără.
În luna martie, profesorul de educaţiei fizică şi sport Vasile Maternik a fost condamnat de Judecătoria Năsăud la patru luni de închisoare pentru purtare abuzivă, pentru agresarea a doi elevi, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii, transmite Agerpres.
Hotărârea a rămas definitivă după ce, în data de 5 septembrie, Curtea de Apel Cluj a respins ca nefondat apelul înaintat de către profesor.
În luna iulie, pe rolul Judecătoriei Năsăud a fost înregistrat un nou dosar în care Vasile Maternik este acuzat de purtare abuzivă de către alţi doi elevi, de data aceasta în proces constituindu-se ca parte civilă şi şcoala din comuna Şanţ.
Primul termen în acest nou proces a fost stabilit pentru data de 12 decembrie.
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
1 comment
E bine sa fie reangajat. Doar asa se poate Aduce un prejudiciu de imagine si respect, doar asa se poate decredibiliza cat mai adanc o intreaga tagma profesionala si se pot modela atitudini ale elevilor fata de profesori! BRAVO!!!