Întoarcerea copiilor la clasă e vitală, dar trebuie să se bazeze pe politici și măsuri clare de siguranță, susţine ghidul UNESCO și UNICEF pentru redeschiderea școlilor

4.408 vizualizări
Ghid-cadru pentru redeschiderea scolilor – Sursa: UNESCO
Instituțiile de învățământ și autoritățile în domeniu sunt îndemnate să urmeze un proces sistematic pentru redeschiderea școlilor, într-un ghid-cadru emis pe această temă, vineri, de patru organizații internaționale – UNESCO, UNICEF, Programul Alimentar Mondial și Banca Mondială. Ghidul oferă sfaturi pentru autoritățile locale și naționale, pentru a oferi siguranță elevilor în momentul când aceștia revin la școală. Documentul arată că această revenire este esențială, dar trebuie să urmeze politici bine puse la punct și aplicate de autorități.

Potrivit documentului menționat, închiderea școlilor din cauza pandemiei Covid-19, închidere care afectează 1,3 miliarde de elevi la nivel global în acest moment, a fost decisă în condițiile în care nu se știe exact în ce măsură boala îi afectează și poate fi răspândită de copii. Pe de altă parte, arată comunicatul oficial, este documentată măsura în care ea pune în pericol educația și bunăstarea copiilor, mai ales a celor din zone defavorizate, pentru care școala oferă nu doar educație, ci și servicii de sănătate, siguranță și alimentație.

Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, spune, citat în comunicatul oficial:

  • “Când va apărea unda verde pe frontul sănătății, va fi nevoie ca o serie lungă de măsuri să fie deja aplicate, pentru ca niciun elev să nu fie lăsat în urmă. Acest ghid oferă sfaturi detaliate pentru guverne și parteneri, pentru a facilita redeschiderea școlilor pentru elevi, profesori și familii. Împărtășim obiectivul de a proteja și promova dreptul la educație pentru fiecare elev.”

Ghidul oferă sfaturi pentru trei momente – înaintea deschiderii școlilor, în procesul de deschidere, respectiv după ce acestea sunt deschise.

Prima fază:

Înaintea deschiderii – să fie stabilite politici esențiale, proceduri și planuri de finanțare pentru îmbunătățirea educației, cu accent pe siguranță, inclusiv prin întărirea practicilor de învățare la distanță

În timpul procesului de redeschidere – să fie abordată proactiv problema reintegrării copiilor marginalizați. Să se investească în igienă. O atenție mai mare pentru educației pierdute.

După redeschiderea școlilor – Monitorizarea activă a indicatorilor de sănătate, atenție mai mare pe bunăstarea și protecția elevilor. Întărirea actului pedagogic, inclusiv prin adaptarea educației la distanță pentru o predare combinată

Ghidul prezintă pe categorii sfaturile-cadru pentru diverse tipuri de priorități, urmărind aceeași structură (înaintea redeschiderii, în timpul procesului, după redeschidere):

  • Primele măsuri – siguranța operațiunilor
  • Concentrarea pe actul de predare
  • Bunăstare și protecție
  • Reintegrarea copiilor marginalizați

Măsurile vizează, la nivel cadru, teme precum:

  • Reforma politicilor educaționale
  • Nevoile financiare pentru redeschidere și recuperare
  • Siguranța operațiunilor
  • Compensarea învățării
  • Extinderea măsurilor de protecție și a serviciilor de sănătate și alimentație pentru elevi
  • Măsuri pentru susținerea copiilor marginalizați

Citește integral ghidul pentru redeschiderea școlilor 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANALIZĂ Anul acesta, ultima medie de admitere la 10 colegii tehnice este peste 8, după ce în 2021 s-a intrat cu medii de 3 și 4 / În urmă cu 4 ani, ultima medie de intrare de la aceste licee tehnologice era mai mare decât cea obținută la Bacalaureat 2022

Rezultatele repartizării computerizate pentru admiterea la liceu anul acesta arată situații în care elevi cu media peste 8 au intrat la licee tehnice sau colegii tehnologice, unde anul trecut, media…
Vezi articolul

STUDIU 1 din 10 copii se duce la culcare flămând, 1 din 2 elevi care abandonează școala o face din cauza costurilor, 1 din 5 copii nu este fericit, arată raportul “Bunăstarea copiilor din mediul rural”

O cincime dintre copiii de la sat (21%) consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți, arată concluziile raportului Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020, lansat de Fundația World…
Vezi articolul

Daniel Funeriu: Norocul președintelui Iohannis este că ridicolul nu omoară / Pentru a le vorbi profesorilor, trebuie să ai autoritate intelectuală și morală. Nu poți, ca guvern, să le spui „aici nu e piață de negociat”. Nu le spui asta profesorilor

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației în 2010-2011, a declarat la Euronews marți, în timpul protestelor de stradă ale profesorilor și angajaților în Educație, prin București, că furia este din…
Vezi articolul