Interzicerea portului de veșminte abaya în școlile franceze, aplicată din septembrie 2023 pentru elevele musulmane, este constituțională, a decis Consiliul de Stat din Franța

6.111 vizualizări
Foto: Pexels.com
Interzicerea portului de veșminte tip abaya în școlile din Franța, măsură intrată în vigoare în septembrie 2023 pentru elevele musulmane, este constituțională, a hotărât Consiliul de Stat din Franța, potrivit unei informări recente.

Forul care se ocupă să verifice dacă actele administrative corespund cu legea/constituția, înființat în 1799 de Napoleon Bonaparte, susține că decizia Ministerului Educației de interzicere se bazează pe legea din 15 martie 2004, care interzice semnele sau ținutele care manifestă ostentativ o apartenență religioasă în instituțiile de învățământ public.

Consiliul a subliniat că abaya poate fi considerată un astfel de simbol religios, în funcție de comportamentul celor care o poartă. În anul școlar 2022-2023, potrivit Consiliului de Stat, au fost raportate 4.710 incidente legate de încălcarea laicității în școli, dintre care aproape 2.000 au implicat purtarea abaya, o creștere semnificativă față de anii anteriori.

Dialogul dintre școli și elevii care purtau aceste ținute a arătat că acestea sunt folosite ca un mijloc de afirmare religioasă, susținut de argumente distribuite pe rețelele sociale, menite să ocolească interdicția prevăzută într-o notă emisă de Ministerul Educației la începutul anului școlar trecut, în septembrie 2023.

Consiliul de Stat a concluzionat că, astfel, purtarea abaya poate fi considerată o manifestare ostentativă a religiei și că interdicția impusă de ministrul educației este conformă cu legea, respingând mai multe cereri de anulare a acestei note ministeriale.

DOCUMENT DESCARCĂ Comunicatul de presă al Consiliului de Stat din Franța:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Elevă care ar fi lipsit de la Olimpiada de Limba spaniolă în București, printre calificații la etapa națională de la Iași care începe pe 26 aprilie, susțin mai mulți elevi participanți / ISMB susține că eleva a fost prezentă la probă

O elevă de la Colegiul Național „Grigore Moisil” din Sectorul 6 al Bucureștiului, care a fost înscrisă la etapa pe sectoare a Olimpiadei Naționale de Limbi romanice (ONLR) – limba…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va relua cursurile în format clasic, cu prezență fizică, din 28 martie, a decis Senatul Universității / Dacă acest sistem online a fost bun doi ani pentru a susține diplome ale universităților românești, nu poate să fie atât de catastrofic – chiar nu putem spune asta! – să îl mai aplicăm câteva, puține luni din semestrul II, spune rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David

Decizia Consiliului de administrație a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca prin care studenții revin la cursurile cu prezență fizică pe 28 martie, a fost aprobată azi de Senatul Universității, iar până atunci…
Vezi articolul

Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare și grădiniță 2020, precum și cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate

“Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniță, calendarul privind mobilitatea cadrelor didactice vor fi decalate și anunțate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor”, a anunțat ministrul…
Vezi articolul

Universitatea Politehnica din București – în discuții pentru preluarea Universității din Pitești. Rectorul Mihnea Costoiu: “Există discuții cu mai multe universități”, printre care cea argeșeană

Universitatea Politehnica din București (UPB) poartă discuții pentru o preluare a Universității din Pitești, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Contactat, vineri, dimineață, pe această temă, rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a confirmat discuțiile,…
Vezi articolul