Interzicerea a peste 670 de cărți în școli din statul american Florida, criticată de scriitoarea Isabel Allende: Este ruşinos şi periculos într-o democraţie

Foto: © Ying Feng Johansson | Dreamstime.com

Scriitoarea chiliană Isabel Allende şi-a exprimat opoziţia “absolută” faţă de interzicerea cărţilor, după includerea a două dintre romanele sale pe o listă cu 673 de opere literare scoase anul acesta din sălile de clasă ale unui comitat din Florida, din sudul Statelor Unite, informează EFE, potrivit Agerpres.

“Este ruşinos şi periculos într-o democraţie”, a avertizat scriitoarea, într-o declaraţie scrisă trimisă joi EFE.

Şcolile din Orange County din Florida au eliminat în total 673 de titluri din sălile de clasă în 2023, între care figurează cel mai cunoscut roman al lui Allende, “Casa spiritelor” (1982), precum şi “Dincolo de iarnă” (2017), care în ambele cazuri abordează chestiuni legate de sexualitate.

Retragerea operelor literare este o consecinţă a legii statale HB 1467, promovată şi promulgată de guvernatorul Floridei, republicanul Ron DeSantis, care candidează pentru a obţine nominalizarea partidului său la scrutinul prezidenţial din SUA din 2024, conform sursei citate.

Norma legislativă, care a intrat în vigoare în iulie 2022, restricţionează studierea lucrărilor literare care tratează chestiuni sexuale sau având legătură cu comunitatea LGBTQ+.

“Această măsură va avea efectul opus celui dorit de guvernator, întrucât este suficient ca tinerilor să li se interzică ceva pentru ca ei să vrea să-l citească”, a spus scriitoarea chiliană, care locuieşte în Statele Unite.

Allende a amintit că nu este singura scriitoare cenzurată în sudul Statelor Unite şi nici nu este pentru prima dată când un roman de-al său este interzis în şcoli.

“Mi s-a mai întâmplat în urmă cu câţiva ani în Carolina de Nord, unde ‘Casa spiritelor’ a fost interzisă, dar un grup de profesori a apărat cartea în faţa Consiliului de Educaţie al statului şi au repus-o în drepturi”, a rememorat ea.

Printre titlurile retrase de autorităţile şcolare din Orange County, se numără lucrări ale altor scriitori latino-americani celebri, precum columbianul Gabriel Garcia Marquez, ale cărui romane “Dragoste în vremea holerei” (1985) şi “Cronica unei morţi anunţate” (1981) au fost retrase din sălile de clasă.

Pe listă se află şi romanul “Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao” (2007), al scriitorului american de origine dominicană Junot Diaz, însă lista include şi clasici ai literaturii universale precum “Doamna Bovary”, de Gustave Flaubert, şi ”Casa Bernardei Alba”, de Federico Garcia Lorca, potrivit Agerpres.

“Aceasta este o altă consecinţă dezastruoasă a politicilor educaţionale dezastruoase din Florida”, a declarat expertul Kasey Meehan, director al iniţiativei Libertate de lectură în SUA a organizaţiei PEN America, în urmă cu câteva zile, pentru ziarul local Orlando Sentinel, adăugând că este alarmantă “magnitudinea şi amploarea cenzurii după punerea în aplicare a acestei legi”.

Un raport recent al organizaţiei PEN America remarca faptul că în anul universitar 2022-2023 au fost înregistrate în total 3.362 de cazuri de interzicere a cărţilor în şcolile publice din ţară, cifră care reprezintă o creştere de 33% faţă de perioada anterioară.

Din acest total, 1.406 de cazuri, adică 40%, au corespuns districtelor şcolare din Florida, care conduce astfel lista statelor cu cel mai mare număr de cazuri de cenzură de carte în centrele de învăţământ, mai notează Agerpres.

Foto: © Ying Feng Johansson | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Inteligența artificială, folosită de mai multe școli din statul american Iowa pentru a alege ce cărți rămân în biblioteci din toamnă. Un decret recent le obligă să păstreze doar titlurile „adecvate vârstei” elevilor
Exit mobile version