INTERVIU Prima carte pentru copii, din România, ilustrată cu ajutorul Inteligenței Artificiale: Ar trebui să fim realiști – Inteligența Artificială este o unealtă de care ne putem folosi ca facem proiecte mai repede și mai ușor, atât timp cât ce ține de imaginație rămâne la autor și ilustrator, spune autoarea Carmen Ivanov

1.224 de vizualizări
Sursa: Editura Paginarium
“Un monstru în vacanță” este prima carte din România pentru copii, ilustrată cu ajutorul inteligenței artificiale. ”Deși o parte dintre oameni se tem de Inteligența Artificială (AI), cartea ne arată că ne putem folosi de AI atât în educație, cât și pentru a crea ilustrațiile unei cărți pentru copii. Evident că întregul proces de ilustrare a acestei cărți a fost asistat și corectat permanent de către oameni”, spune Carmen Ivanov, autoarea cărții și trainer de dicție, într-un interviu pentru Alexisme.ro.

Cartea “Un monstru în vacanță” a fost gândită pentru preșcolari și școlari la început de drum. “Îi provoacă pe cei mici să își înfrângă teama de necunoscut, teamă care poate crea în mintea umană scenarii care mai de care mai întunecate, dar care, nu întotdeauna este justificată”, spune autoarea Carmen Ivanov.

  • Ce înseamnă exact că a fost ilustrată cartea cu Inteligență Artificială ? Care e procedura?

Carmen Ivanov: Desigur, softul urmează niște comenzi pe care le primește însă trebuie să ai grijă la toate detaliile, să știi exact ce dorești să ilustrezi pentru că altfel te vei trezi cu ilustrații cu stiluri diferite, ca și cum ar fi adunate din mai multe cărți și puse laolaltă, ceea ce nu ar duce la un produs finit prea atractiv.

  • Oamenii se tem când aud de AI, în special e această teamă că oamenii vor fi înlocuiți în meseriile lor. Au lucrat și oameni la grafica acestei cărți?

Carmen Ivanov: Lucrarea de față ne arată că ne putem folosi de AI atât în educație, cât și pentru a crea ilustrațiile unei cărți pentru copii. Evident că întregul proces de ilustrare a acestei cărți a fost asistat și corectat permanent de către oameni: colegii mei Octavian Palade (jurnalist de tehnologie cu peste 13 ani de experiență în acest domeniu și expert în SEO și digital marketing) și Radu Boeru (director de creație, artist și activist ecologist și permacultor). 

În total, pentru cele aproximativ 30 de ilustrații alese pentru această carte au fost generate peste 500 de imagini. Dacă luăm în considerare faptul că fiecare comandă generează câte 4 iterații, cele 30 de ilustrații au fost selectate din câteva mii de variante «pictate» de către AI”, spune Carmen Ivanov. În cele din urmă avem o carte de povești pentru copii ilustrată cu ajutorul AI.

Sursa: Editura Paginarium

Ar trebui să fim realiști – Inteligența Artificială este o unealtă de care ne putem folosi în așa fel încât să putem face mai repede și mai ușor, atât timp cât tot ce ține de imaginație rămâne la autor și ilustrator și evident se intervine asupra lucrării atunci când imaginile nu sunt exact așa cum le-a imaginat autorul.

Carmen Ivanov: Fiecare imagine are specificațiile sale. Trebuie să îți imaginezi ce urmează să ceri și să știi să rectifici dacă nu AI-ul nu a reușit să înțeleagă comanda ta.

  • De exemplu, cum a ajuns Monstrulețul să arate așa?
Sursa: Editura Paginarium

Carmen Ivanov: În total, pentru cele aproximativ 30 de ilustrații alese pentru această carte au fost generate peste 500 de imagini. Dacă luăm în considerare faptul că fiecare comandă generează câte 4 iterații, cele 30 de ilustrații au fost selectate din câteva mii de variante «pictate» de către AI.

Citește interviul integral pe Alexisme.ro.

Despre autoarea cărții: Carmen Ivanov, trainer de dicție, a antrenat peste 15.000 de persoane în ultimii 18 ani pe zona de dicție, voice over și public speaking și a publicat mai multe manuale de dicție pentru adulți și pentru copii.

Citește și:
Dacă greutățile de pronunție ale copiilor nu sunt rezolvate până la vârsta de 6 ani, aceștia pot avea dificultăți la școală. Părinții au un rol important în îmbogățirea vocabularului copilului, spune Carmen Ivanov, profesoară de dicție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Termenul afișat de Ministerul Educației pentru dezbaterea ROFUIP 2024 și Statutului Elevului 2024 expiră pe 26 iunie / Ministra Ligia Deca declara acum 10 zile că vor „sta în dezbatere mai mult decât stau alte documente, alte proiecte de la minister”

Dezbaterea publică pentru proiectele Regulamentului de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP și Statutului elevilor se va încheia pe 26 iunie, conform termenului afișat pe site-ul…
Vezi articolul

Guvernul anunţă că acordă vouchere pentru calculatoare copiilor din familii fără posibilităţi, ca să sprijine învăţarea online “în această perioadă”. Dar bonurile de 200 de euro pot fi primite abia în toamnă

UPDATE Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului, a revenit cu următoarea precizare, pentru Edupedu.ro: “sensul intenționat al afirmației mele a fost de a sprijini dezvoltarea învățământului online în condițiile în care…
Vezi articolul

Interviu cu un olimpic internațional, elev în clasa a XII-a: Admiterea separată la liceu ar crea un fel de „cluburi exclusiviste”, spune Adrian Țiripa, care merge din proprie inițiativă să le povestească elevilor din mediul rural de unde vin anotimpurile, de ce strălucește Soarele și de ce e pasionat de astronomie

Admiterea separată la liceu ar putea duce la crearea de „cluburi exclusiviste”, spune Adrian Țiripa, elev olimpic internațional la Astronomie, care merge să le vorbească copiilor din mediul rural despre…
Vezi articolul