Locuiește în orașul Valdemoro, în apropiere de Madrid și a învățat la Colegiul “Lagomar”. Alexia Mureșan este o elevă româncă de aproape 18 ani și, anul acesta, a obținut la examenele naționale de Bacalaureat din Spania o notă foarte apropiată de punctajul maxim: 13.95 din 14. Recent, aceasta a fost premiată de Ambasada României în Regatul Spaniei pentru rezultat și pentru “efortul depus de mică pentru a atinge această performanță”. Într-un interviu pentru EduPedu.ro, Alexia Mureșan spune că “îmi place că sunt oameni care se bucură de ceilalți”, dar a povestit și despre calendarul, subiectele și notarea examenelor, profesorii, școlile din Regat.
Alexia a explicat care este structura sistemului de învățământ din comunitatea Madrid. Ciclul primar are 6 ani, este urmat de echivalentul gimnaziului, numit ESO, care are o durată de 4 ani, iar liceul are doi ani și se finalizează cu examen de Bacalaureat.
Examenele obligatorii sunt la matematică, limba spaniolă, engleză, istoria Spaniei, a mai spus tânăra, care a precizat că probele au loc, în medie, 2-3 pe zi.
Îi place să lucreze, ne-a spus, și pe lângă ajutorul dat altor tineri, cărora le-a explicat materia la diferite discipline, acum lucrează ca salvamar la o piscină după-amiaza.
Interviul integral:
EduPedu.ro: Care este structura școlii la voi? Explică puțin.
Alexia Mureșan: La noi, este așa: școala primară primii 6 ani, apoi ESO, alt ciclu de 4 clase: Educație Secundară Obligatorie. Apoi te bagi la Bachillerato. Sunt doi ani de Bachillerato foarte importanți. Cineva mi-a povestit că în România poți avea examen de intrare pentru fiecare facultate în parte în afară de Bacalaureat. La noi, BAC-ul îți permite să intri la Universități.
În fiecare comunitate, bacul e diferit. În Madrid, e dificil după mine, iar în alte regiuni poate fi mai ușor. Politicienii se luptă, acum, să schimbe acest lucru, nu li se pare corect ca fiecare comunitate să aibă subiecte diferite.
EduPedu.ro: La ce ai susținut examene?
Alexia Mureșan: Nota pe care o obținem se face prin medie cu alte materii. Examenele obligatorii (Bloque Obligatorio) sunt la matematică, limba spaniolă, engleză, istoria Spaniei. Maxima notă pe care o poți avea pe diplomă cu acestea examene este 10. Dacă tu vrei să ai mai mult, adică 14, pentru că sunt anumite universități care asta cer, poți să ai o diplomă “de nota 14” și mai dai examene specifice profilului (Fase Optativa) – o să vorbesc și despre ele – chimie, fizică, economie etc.
EduPedu.ro: Câte zile de examene ai avut?
Alexia Mureșan: Patru zile de examene, dar nu câte unul în fiecare zi pentru că eu am avut nevoie de o notă de 14, deci am mai avut și acele celelalte examene, optative. În prima zi am avut 3 examene, engleză, istorie și limba spaniolă. Iar apoi matematică, chimie în alte zile; în medie, 2 sau 3 examene pe zi.
EduPedu.ro: Cât durează un examen?
Alexia Mureșan: Avem la dispoziție 90 de minute pentru rezolvare. Puțin sau mult, mie mi se pare destul. La școala mea, ne-am pregătit cu examenele din anii trecuți, am tot lucrat la cum să rezolvăm exerciții.
EduPedu.ro: Contează notele pe care le aduni la școală cumva la bacalaureat sau la admitere, când termini cu liceul și cu bacalaureatul?
Alexia Mureșan: Da, da, practic se face o medie: 60% sunt mediile luate în acești doi ani de liceu, Primero și Segundo Bachillerato. 40% sunt aceste examene obligatorii. Iar pentru nota aceea de 14 trebuie să mai iei două note cele mai mari din cele 3 examene facultative (din domeniul profilului) fiecare se înmulțește cu 0.2 și punctele se adună la nota ta.
Cum am avut eu a fost așa: 9.95 rezultat din calculul 60% medii din liceu + 40% note bac, iar apoi am avut examenele facultative la care am luat 10. Deci 9.95 + 10×0.2 + 10×0.2 și am ajuns la 13.95 din 14. Sigur că sistemul e mai complex de explicat, materiile facultative diferă în funcție de profil, matematica se poate pune și ca facultativă în funcție de tipul studiat (matematică de științele naturii, matematică de științe sociale) etc.
EduPedu.ro: Cum ți se par subiectele și rezolvarea lor?
Alexia Mureșan: Trebuie să ai multe competențe, cred că acesta este cuvântul. Trebuie să scrii, să citești, să știi să faci un rezumat foarte bine, să faci calcule la matematică și să te gândești mai departe puțin, dacă înțelegeți, adică să te descurci. El nu este lung, ci de 90 de minute, dar cred că testează ce și cum știi să aplici din ce ai învățat.
EduPedu.ro: Cum arată subiectele?
Alexia Mureșan: Ca acum aprox. 20 de ani, așa arată, nu au variante de încercuit, să încercuiești. Noi avem soluțiile exercițiilor și e vorba doar de efort, depinde cât de mult lucrezi din toate subiectele trecute și te verifici și exersezi.
Din cauza COVID, ceva important de spus, niște școli nu au putut să aducă elevii la școală, au fost online. S-a gândit ca examenul să nu fie fix și a fost îngreunat la unele materii. Pe foaia de examen (la materii precum matematică, fizică, chimie) anii trecuți puteai să alegi între corpurile de întrebări A și B, între două subiecte să alegi unul integral pe care să îl rezolvi în funcție de cum ți se par. Un examen are 4 cerințe la matematică, tu puteai să alegi opțiunea A sau B convenabilă. Ce s-a întâmplat anul acesta e că poți să alegi oricare din cele 8 exerciții, nu corpul întreg, dar așa le-au și făcut un pic mai dificile. Altfel, mulți copii ar fi avut note mari. Asta la testele suplimentare pentru nota între 10 și 14, care îți permit să mergi la Universitate.
EduPedu.ro: Ce profil ai urmat după acel ESO, la liceu?
Alexia Mureșan: Am mers pe științe naturale, tot ce are legătură cu biologie, chimie, fizică. Mai poți să faci anii de Bachillerato de științe sociale, tot ce se leagă de om: istorie, geografie, economie, filosofie, limbi străine, sociologie. Ultimul profil ar fi cel artistic, poți să faci și artă, acolo ai istoria artei, design etc.
Am mers pe științele naturale, dar facultatea la care merg eu de științele sociale. Am mai crescut și nu îmi mai place așa de tare biologia și acestea, o să merg pe economie la Universitatea Carlos III din Madrid, Facultatea de Economie și Studii Internaționale. Am vorbit cu lumea care a fost la facultatea asta și mi-a spus că îmi va fi mai ușor cu matematica făcută la științele naturii.
EduPedu.ro: Cum ai atins această notă la Bac? Cum ai reușit? E nota aproape maximă.
Alexia Mureșan: Da, da, aproape maximă, să știți că sunt două persoane care au luat și 14, dar sunt oricum extrem, extrem de bucuroasă pentru mine.
EduPedu.ro: Super, din școala ta?
Alexia Mureșan: Nu, din țară.
Eu sunt extrem de mulțumită și nu mă așteptam la asta. Eu cred că anii ăștia, dar nu anii ăștia doi de liceu neapărat, mie mi-a plăcut de când eram mică să citesc, să învăț, nu chiar de la școală, că nu eram excelentă acolo; dar îmi era bine să învăț engleză de exemplu, pe cont propriu, am avut și un blog unde scriam despre ce cărți citeam. Și am dezvoltat aceste abilități înainte.
În limba spaniolă, anul trecut, am avut de citit o carte și a trebuit să spunem orice despre un personaj sau despre povestea cărții, și mi-a fost mai ușor. Blogul l-am avut pe la 12-13 ani, cam așa ceva. E foarte important să citești pentru că o să aduni mult vocabular și te descurci mai bine. Nu trebuie neapărat să citești cărți foarte serioase, pot fi și de fantezie sau narativ în general.
Dar mi-a plăcut mult să studiez nu pentru că nu aveam altceva de făcut, nici obligație nu era, dar cunoșteam noi lucruri și era ușor. În fiecare zi poate era mai ușor.
EduPedu.ro: Cum a venit nota pentru tine: o normalitate la cât ai învățat sau totuși o surpriză plăcută?
Alexia Mureșan: Mă așteptam, dar poate puțin mai jos, undeva la 13.5, dar a fost clar că ăsta a fost obiectivul final, m-am pregătit mai bine. Anul acesta care a fost mai dificil a fost clar că trebuie să ai un orar foarte pregătit și strict și să nu ieși din el. Dar am avut timp de tot, și să fac sport, și să studiez, și să ies cu prietenii, aveam de tot în orar. L-am făcut eu programul.
EduPedu.ro: Câte ore pe zi ai dedicat, atunci, învățatului și temelor?
Alexia Mureșan: Cam două ore și jumătate sau trei pe zi. Dar a fost clar că nu am învățat încontinuu, numai așa școală nu este bine. Au fost și pauze, citeam și scriam 30 de minute și făceam o pauză mică. Aici am învățat că e mai bine să faci temele grele prima dată, apoi de exemplu eu la matematică puneam muzică și eram mai relaxată, mai târziu.
EduPedu.ro: În ce parte a zilei te ocupai de teme și când mergeai la școală?
Alexia Mureșan: După școală faci temele aici pentru că programul este de la 08:00 la 14:00. Dimineața nu ai timp de ele. Avem 6 ore pe zi: o oră și 5 minute de pauză. De obicei, nu ne mutăm în alte clase. Anul acesta eu am fost la școală în clasă. Ne mutăm doar la alte materii cu laborator.
EduPedu.ro: Concret, ce vei studia la facultate?
Alexia Mureșan: La facultate facem economie și studii internaționale, e mai mult economie, iar studiile internaționale sunt mai mult despre sociologie, geografie, drept, cu o viziune globală.
EduPedu.ro: Cum sunt colegii?
Alexia Mureșan: Nu am avut șansa să am colegi români, dar sunt ok, lumea aici nu are o problemă cu alte naționalități. Ce-i drept, am crescut cu ei de când am fost la grădiniță. Îmi place că sunt româncă, îmi place țara noastră. Cred că mă ajută pentru că știu două culturi, două limbi, m-a ajutat de exemplu la engleză.
EduPedu.ro: Despre examen, știi cumva cum se corectează foile? Cine o verifică pentru note?
Alexia Mureșan: Sunt niște profesori, practic li se spune voluntari. Știu că au de corectat 100 de lucrări în vreo 4 sau 5 zile fiecare, profesor alocat corectării. Și de obicei le corectează pe criteriul lui dacă pot să spun așa, în afară de soluciónes pentru răspunsurile fixe, cum ar fi la engleză. El poate să fie subiectiv, profesorul, unde nu este un anumit răspuns corect. Cuiva poate să îi placă mult un eseu pe care l-ai scris, iar altuia nu la fel de mult, mai depinde și de noroc la noi.
“Nu știu dacă să am o opinie pentru că nu am învățat la o școală în România, părinții mei au făcut școala când era comunismul în România și cred că s-a schimbat. Dar m-am uitat la un reportaj pe Youtube și am văzut că în zonele rurale nu sunt școli și este o problemă foarte mare pentru că multă lume este analfabetă. Am văzut că educația nu este așa de extinsă, că nu e educație în fiecare loc, mai ales în zonele rurale am văzut că lumea încă muncește la câmp, munca grea.
În Spania, cam toate orașele au școli. Școlile sunt importante aici. Și chiar dacă este lume căreia nu îi place sistemul în Spania acum, nu toți sunt mulțumiți, educația publică este bine dotată peste tot, în toate zonele”, afirmă Alexia despre școli.
“Eu am fost într-o școală, nu cred că există în România, o școală de tip intermediar public-privat. Până la liceu. Liceul l-am făcut tot la aceeași școală, dar era regim privat, așa era sistemul școlii.
Și cred că nu am revenit la ce vorbeam înainte, nu prea îmi place ce am spus despre școala din România, dar scuze, nu am învățat în România și nu prea știu ce aș putea spune.”
EduPedu.ro: Ce s-a întâmplat anul trecut când s-au închis școlile în martie 2020?
Alexia Mureșan: Cred că s-au descurcat foarte bine, am văzut mulți profesori care într-adevăr voiau ca lumea să înțeleagă materia și rezolvarea subiectelor, chiar și online. Dar anul acesta am început la școală și doar așa am fost. S-au luat niște măsuri, măști și dezinfectant, să păstrezi distanța fizică.
A depins de fiecare școală ca elevii să meargă sau nu la școală. Iar acum merg repede vaccinările în țară. Va fi o posibilitate să se deschidă toate școlile în septembrie pentru că, am zis, unele au fost online. Iar lumea de aici știe că trebuie să se vaccineze pentru siguranța celorlalți și ca să își poată pune copiii la școală.
EduPedu.ro: Cum începe școala la voi și când se termină?
Alexia Mureșan: Anul ăsta a fost ultimul an pentru mine și a fost mai scurt și s-a terminat în mai, nu iunie. Iar noi începem în septembrie. Avem câteva săptămâni libere până la examenele de Bac. Nu a fost nevoie să intrăm online, a fost totul bine, lumea a fost atentă.
EduPedu.ro: Pe 14 iulie ai fost felicitată și premiată de ambasada României în Regatul Spaniei. Cum te-ai simțit?
Alexia Mureșan: A fost o mare onoare, nu mă gândeam să fie totul așa de mare, am fost foarte uimită când am mers acolo. Era foarte elegantă doamna ambasador, foarte amabilă, am fost foarte surprinsă că am reușit să ajung la ambasadă. Am fost foarte bucuroasă, îmi place că sunt oameni care se bucură de ceilalți și de succesul lor, foarte frumos.
Îmi place să lucrez. Am ajutat câțiva adolescenți la chimie, fizică, matematică și engleză, acasă la ei, de când sunt la liceu. Îmi place experiența și că am putut să fac să înțeleagă lucrurile. Acum sunt salvamar la o piscină după-amiaza – e multă responsabilitate.
“Profesorii vor să fie de ajutor copiilor și sunt interesați de noi. Dacă ai o întrebare, le scrii un mail sau vorbești cu ei după ore. Simt că le place să predea, este lume care ține la elev și care se gândește la el atât în plan educativ, dar și personal. Dacă te văd mai supărat, vorbesc cu tine. Suntem prieteni.
De exemplu, m-au ajutat mult să aleg facultatea – am avut multe discuții și am căutat multe informații împreună. Depinde mult de vârstă, dar și noi avem mult respect pentru ei. Au în jur de 40 sau 50 de ani.”
Alexia Mureșan, despre profesorii din Spania
EduPedu.ro: Cum ai procedat cu sporturile?
Alexia Mureșan: Am început volei la școală și am realizat că îmi place, am mers la un club într-un oraș aproape de Valdemoro, am făcut un an și jumătate. Am mai făcut și tenis, înot. Îmi place și la snowboard, în Pirinei cu familia. Am fost la munte cu toții, ne plac sporturile de iarnă”.
Românii reprezintă în acest moment cea mai mare comunitate de străini din Spania. Conform datelor disponibile de la autorităţile spaniole, numărul românilor rezidenţi în Spania este de puţin peste 1 milion de persoane.
Sursă foto: arhiva personală / Alexia Mureșan
3 comments
Cui ii pasă?Mie nu.A plecat,sigur spune ca România nu face doua parale și a plecat și cu investiția de aici(banii de școlarizare din taxe,deci din banii noștri).Din punctul meu de vedere nu prezintă interes pentru ca nu are nicio legătură cu viitorul nostru.Nu o sa aducă ceva bun pentru noi.Se duce la străini sa slugareasca și dacă e vreun necaz vine aici.Asa cum au venit toți în tara în pandemie și mai aveau și tupeul sa spună ca nu e ok ,ca ar trebui așa și pe dincolo dar ei de ani de zile nu au avut nicio contribuție la ordine,disciplina,investiție etc.
Unora le pasa, fie si din curiozitate intelectuala!
Daca aplicam modul acesta de gandire nu avem ce cauta in UE sau in orice fel de acord cultural cu cineva
Nu comentez aceste acorduri, dar ele exista si drept urmare trebuie sa le acceptam sau sa militam activ pentru eliminarea lor.
Dintre cei care pleaca, unii se intorc sau pur si simplu promoveaza in lume un mod de a trai romaneste, poate involuntar.
Altii, dimpotriva, denigreaza tara si modul nostru de gandire sau de a fi.
Este dreptul lor asa cum este dreptul nostru de a fi sau nu de acord cu ei
Asa functioneaza lumea azi si este bine sa ne obisnuim cu acest mod de existenta
Altfel, tragem jaluzelele, inchidem orice canale media si stam in tarcul nostru!
Romania nu este o tara capabila sa functioneze in “regim propriu”
Romanii nu are capacitatea de a dezvolta idei si moduri proprii de gandire, unele fundamentale, dar au o capacitate extraordinara de a prelucra si chiar a imbunatati alte realizari. De aceea eu consider benefica interactiunea cu alte moduri de gandire, superioare celor de la noi
E o realizare a unui roman!
De ce sa nu stim despre realizarea respectiva?
Tinere “bați cîmpi”,
De ce denigrezi.!?
De ce crezi că sunt peste 1 milion de români înregistrați în Spania?
Sau cumva crezi că le era bine în țara bugetarilor și securilor.!?