Școala Gimnazială „Aurel Rău” din Josenii Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, a interzis total elevilor să vină la școală cu telefonul. În noul regulamentul de ordine interioară, propus și aprobat de consiliul de administrație al școlii, elevii trebuie să lase telefoanele acasă: „Nu ascultau de regula să ducă toate telefoanele într-un singur loc sau veneau cu ele, le închideau, le puneau în buzunar. E foarte complicat să îi poți verifica pe toți și pierzi și timpul”, spune directoarea școlii, Veronica Bălan, într-un interviu pentru Edupedu.ro.
Părinții pot contacta învățătorii sau profesorii, chiar și pe directoare oricând, dacă vor să știe de copiii lor. Tot prin regulamentul școlii s-a impus și un cod vestimentar: elevii trebuie să poarte la școală anumite culori. În caz contrar riscă „scăderea notei la purtare”, se mai precizează în hotărârea conducerii.
La Școala Gimnazială „Aurel Rău” din Josenii Bârgăului – județul Bistrița-Năsăud, elevii nu au voie să vină la școală cu telefoanele, din acest an școlar ale cărui cursuri au început pe 9 septembrie. Consiliul de administrație al școlii a decis în data de 6 septembrie, că „se aprobă interzicerea utilizării telefoanelor mobile în incinta școlii și în structuri”, anunță într-o postare pe Facebook-ul școlii. În cazul în care un elev este prins cu telefonul la el, acesta va fi preluat de un cadru didactic și predat directoarei școlii, care va chema un părinte să ia telefonul.
- ROFUIP 2024 prevede doar o interzicere explicită privind folosirea telefoanelor în timpul orelor, dar școlile pot interzice total telefonul mobil prin regulamentul de organizare, în anul școlar 2024-2025, a spus Ligia Deca, care a anunțat că a lăsat la latitudinea școlii dacă telefoanele mobile sunt permise în pauze sau în afara orelor
Școala Gimnazială „Aurel Rău” din Josenii Bârgăului din Bistrița-Năsăud are peste 400 de elevi, incluzând și copii de grădiniță.
Directoarea școlii, Veronica Bălan, a spus că în urmă cu doi ani a încercat o perioadă să interzică total telefoanele în școli și a funcționat, „până la urmă elevii au înțeles și n-au venit cu ele”, dar pentru că nu exista o prevedere în ROFUIP care să îi permită interzicerea totală, a aplicat anul trecut, varianta în care elevii să lase telefoanele într-un singur loc, la intrarea în școală.
„Elevii nu ascultau de regula să ducă toate telefoanele într-un singur loc sau veneau cu ele, le închideau, le puneau în buzunar. E foarte complicat să îi poți verifica pe toți și pierzi și timpul”, mai spune directoarea școlii.
„Vrem să fim fermi. Ne dorim foarte mult să ne iasă această măsură, sincer vă spun că am emoții. Atât de mult ne dorim să fie focusați elevii pe învățat. Îi pierdem altfel și nu vrem asta pentru că ați văzut, e foarte ușor să obosească, cu ochii în ecrane”. Tot prin hotărâre de consiliul de administrație, școala a decis un cod vestimentar: elevii trebuie să se îmbrace în haine de anumite culori, în caz contrar riscă scăderea notei la purtare.
(…) N-am impus uniformă, am impus niște culori și niște ținute, dar n-am zis că trebuie să vă cumpărați uniformă de la un magazin anume, ci lucruri care se găsesc oriunde, într-un dulap și care pot fi refolosite pentru cele 5 zile de săptămână când mergi la școală, păstrând o tonalitate aparte a școlii”, spune directoarea.
Legat de camera de detenție, o noutate în acest an școlar, prevedere prin care elevii care deranjează orele pot să fie mutați într-o sală, directoarea școlii Gimnaziale „Aurel Rău” Josenii Bârgăului spune că nu crede că va fi nevoie să o aplice și subliniază că se creează „mai mult o problemă, nu o soluție”:
- „Mai degrabă ne-am gândi cum să facem să-i atragem pe copii sau cum facem să nu existe așa ceva. Cum învățăm profesorii să gestioneze asemenea situații încât să poată stăpâni și un copil de genul acesta”, spune Veronica Bălan.
Interviul integral cu directoarea școlii Gimnaziale „Aurel Rău” Josenii Bârgăului:
„Edupedu.ro: Ați decis interzicerea telefoanelor elevilor în incinta școlii, așa scrie în Hotărârea Consiliului de Administrație al școlii. De ce ați luat această măsură?
Veronica Bălan, directoarea școlii Gimnaziale ”Aurel Rău” Josenii Bârgăului: Am făcut consiliul de administrație și ne-am gândit împreună, am hotărât împreună că e mai bine să nu permitem telefoanele în școală. Nu e doar decizia mea, e a tuturor. E pur și simplu o hotărâre internăm bazându-ne pe bucățica legislativă din ROFUIP, care a părut, e mai bine acum e mai explicită, ne permite un pic mai mult.
Acum 2 ani, când nu era legiferat, am avut o tentativă în care am interzis complet telefoanele în școală. Era primul meu an ca director și văzând cât de distrași sunt elevii de telefoane, am încercat să merg pe o variantă mai dură și le-am interzis, total. Să știți că au recepționat bine atunci, până la urmă au înțeles și n-au venit cu ele. După care am revenit pentru că am zis că nu aveam bază legală. Am observat apoi următorul lucru: că nu ascultau de regula să ducă toate telefoanele într-un singur loc sau veneau cu ele, le închideau, le puneau în buzunar. E foarte complicat să îi poți verifica pe toți și îți pierzi și timpul în școală cu chestiile astea, ei sunt obosiți și atunci am zis de anul acesta o luăm de la capăt cu partea aceea mai dură, mai practică. Oricum, fiecare părinte are număr de telefon și de la noi, și de la diriginte și de la învățător.
Fiind o școală cu copii mai puțini, avem o relație foarte apropiată cu comunitatea și ne cunoaștem ca într-o mare familie și dacă e vreo problemă suntem sunați. Chiar astăzi, la începutul anului, la festivitatea de deschidere, când am spus lucrul acesta părinților și copiilor, am simțit că sunt de acord și sunt receptivi și se bucură. Acum să vedem ce va fi. Nu pot să merg pe partea de a închide telefoanele într-un anumit loc pentru că nu avem destul personal care să se ocupe numai de acest lucru, suntem totuși puțini și avem mulți colegi navetiști. Am preferat să mergem pe varianta asta mai drastică, în care să nu fie deloc.
Și eu cred că prin această măsură comunitate vine mai aproape, comunică mai bine așa, pentru că vrând-nevrând părinții ne caută mai des. Știți că mulți părinți nu dau pe la școală, oricât de mult ne-am dori și așa cumva ei vor fi obligați să ne sune ei și să povestim mai des cu dumnealor. Eu nu cred că e ceva care să lezeze libertatea de exprimare sau încercăm să aducem niște reguli ca să-i apropiem mai mult de școală și să-i focusăm pe învățat, pentru că e foarte greu să-i rupem de tehnologie.
E ca și cum de dimineață până după masă, tu ai fost elev și atât. Nu au mai fost distras de niciun TikTok, de nicio poveste din afară. Poți să vezi filmulețele oricând în afara școlii și aici măcar știi ce ore ai avut, că ai povestit cu colegul, că ai făcut ceva deosebit, ai cumva mintea parcă numai setată pentru ideea de școală. Noi ne-am dorit să fie școala – școală.
Edupedu.ro: Așadar elevii vor veni la școală fără telefoane, le lasă acasă.
Veronica Bălan, directoare: Da, astăzi în prima zi le-au adus, au încercat și ei marea.. oricum săptămâna aceasta sunt sigură că vom avea tatonări și vor vedea că vrem să fim fermi. Ne dorim foarte mult să ne iasă, sincer vă spun că am emoții. Atât de mult ne dorim să fie focusați pe învățat, îi pierdem și nu vrem asta pentru că ați văzut, e foarte ușor să obosească, cu ochii în ecrane. Am văzut cum e pauza, în loc să mănânce, să povestească cu un coleg, să se uite după o pasăre, pur și simplu să stau telefoanele în mână și după aceea la ore sunt cumva parcă pierduți, secați de energie.
Edupedu.ro: Care e regulamentul, ce se întâmplă dacă un elev intră în școală cu telefonul la el?
Veronica Bălan, directoare: Cadrul didactic are voie să îi ia telefonul și mi-l aduce mie pentru că nu avem atâtea spații securizate. Am eu aici un dulap special și îl închid acolo și când vine părintele îl dau.
Edupedu.ro: Au fost situații în care părinții v-au spus că trebuie să le dea telefon copiilor ca să știe dacă sunt în siguranță?
Veronica Bălan, directoare: Nu, n-am avut până acum. Deci discuțiile care le-am avut astăzi după festivitate prin curte, că mie îmi place să mă plimb, să vorbesc cu părinții, toată lumea a fost mulțumită. Sunt sigură că o să fie și nemulțumiți, dar eu încerc să văd care e problema de fapt și cât de gravă situația asta. Avem și microbuz care duce acasă copii, profesorul de serviciu îi urcă în microbuz, avem orarul pentru fiecare localitate. Sunt în siguranță. Noi să sperăm că va fi bine și nu vor fi incidente.
Edupedu.ro: Ați impus și un cod vestimentar prin regulamentul școlii? S-au opus părinții sau elevii?
Veronica Bălan, directoare: Puțin, unele eleve, dar sunt sigură că vor înțelege. Nu sunt eu cea care să plângă după trecut, ci codul vestimentar e un lucru care ține de identitatea ta ca elev, ține de o mândrie că aparții unui loc.
Am fost uimită astăzi când am văzut în public predominant culoarea alb-albastru, negru cât de cât că ei și-au găsit hăinuță.. Nici n-am impus uniformă, am impus niște culori și niște ținute, dar n-am zis că trebuie să vă cumpărați uniformă de la un magazin anume, ci lucruri care se găsesc oriunde, într-un dulap și care pot fi refolosite pentru cele 5 zile de săptămână când mergi la școală, păstrând o tonalitate aparte a școlii.
Edupedu.ro: Legat de camera de detenție, aveți posibilitatea să o înființați, e necesară la dumneavoastră în școală?
Veronica Bălan, directoare: Sincer încercăm să nu ajungem în situația aceasta, cum n-am ajuns nici până acum. La noi nu există să-l dai afară pe elev, să fie atâta de obraznic încât tu ca profesor, să nu îl poți stăpâni, să trebuiască să îl dai afară din clasă, dar pentru că legea ne cere, noi avem un loc, avem o sală avem bibliotecă, care e un spațiu în general liber și acolo am putea să îi ducem. Sperăm să nu se întâmple, pentru că vedeți, logistica e foarte ciudată. Trebuie să ai un profesor mereu liber pentru chestia asta trebuie o planificare pentru așa ceva. Și sincer, nu există întotdeauna un profesor liber tot timpul.
Adică se poate întâmpla într-o oră să ai un elev recalcitrant, să vrei să-l dai afară, dar să n-ai pe cine să stea cu el, cine să stea? Femeia de serviciu? Nu pare gândită chiar în profunzime situația asta. Soluția asta nu este o soluție. Mi se pare o problemă, creăm, o problemă cu această prevedere. Mai degrabă ne-am gândi cum să facem să-i atragem pe copii sau cum facem să nu existe așa ceva. Sau cum gestionăm? Cum învățăm profesorii să gestioneze asemenea situații încât să poată stăpâni și un copil de genul acesta, că până la urmă sunt copii și depinde de noi cum îi, cum îi educăm”.
Ce prevăd ROFUIP 2024 și legea Educației privind folosirea telefoanelor în școli
Art. 182 din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024:
(6) Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricăror alte echipamente de comunicații electronice de către elevi se realizează conform prevederilor legale stipulate în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare; utilizarea acestora în timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.
(7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicații electronice poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau beneficiarilor primari majori conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ.
Prevederi despre utilizarea telefoanelor mobile în școli din Statutul Elevului 2024, Art. 15
Elevilor le este interzis:
g) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt autorizați să le folosească;
h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală.
Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească;
Prevedere din Legea învățământului preuniversitar despre utilizarea telefonului mobil în școală:
Art. 106 (4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Informații de context
Printre noutățile anului școlar 2024-2025 se numără libertatea dată școlii de a interzice nu doar folosirea telefoanelor în timpul orelor, ca până acum, ci intrarea elevilor în clădirea școlii cu telefoanele mobile la ei.
„Am lăsat la latitudinea școlii, școala poate interzice total. Școala, dacă vrea, prin regulamentul de organizare, poate să spună că nu e interzis doar la cursuri, ci este interzis să intri în incintă [cu telefonul mobil – N.Red.]. Nu e o problemă. Dacă o școală este în oraș și se poate ajunge ușor la copii și sunt alte metode prin care pot fi contactați, școala poate interzice cu totul, nu intră nimeni în școală cu telefonul mobil decât dacă există o permisiune specială. Alte școli care se află în situații unde e nevoie de această comunicare între familie și elevi… sigur, în afara orelor, atunci ei pot decide în funcție de situația pe care o au. Cam acesta a fost raționamentul pentru care nu a mers pe o interdicție totală”, a declarat ministrul Ligia Deca (sursa și detalii).
Ministra Educației a explicat rațiunea pentru care le-a lăsat școlilor libertatea de a decide dacă interzic intrarea elevilor cu telefoane mobile în școală sau doar la ore: „Am văzut că există țări care au mers această interdicție. Să vedem cum funcționează în acest an posibilitatea ca școlile să decidă, ele să interzică și dacă va fi nevoie de altă măsură, o vom lua la momentul oportun. Întotdeauna măsurile trebuie discutate în funcție de impact și eventual modificate pentru a fi îmbunătățite. Deci, eu nu exclud o discuție ulterioară, dar, din nou, haideți să vedem câte școli optează pentru interzicere totală și să vedem cum funcționează sistemul”, a spus Deca înainte de începerea anului școlar.
O altă noutate este posibilitatea ca fiecare școală și liceu să decidă înființarea unei săli de detenție pentru elevii care deranjează orele. Pentru ora respectivă, elevul nu primește absență. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, prevede noul Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial, deci în vigoare încă din august. Ligia Deca a spus că nu este nicio școală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră necesară sau dacă consideră că nu are resursele necesare pentru ea.
1 comment
Foarte bine!Felicitări profesorilor,directorilor!Dovediți fermitate și verticalitate! Multă sănătate și complimente!